Σε τροχιά υλοποίησης η κατοχύρωση του επαγγέλματος του καλλιτέχνη-Το στοίχημα του χρόνου
07:03 - 24 Μαρτίου 2024
Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει το νομοσχέδιο για την κατοχύρωση του καλλιτέχνη, με το Υφυπουργείο Πολιτισμού να είναι έτοιμο να αρχίσει ένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να υπάρχουν εξελίξεις. Στόχος, όπως το είχε ανακοινώσει και η ίδια η υφυπουργός σε προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις της, είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρξει αλλαγή και κατοχύρωση.
Το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει νομικά κατοχυρωμένο το επάγγελμα του καλλιτέχνη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από όλους εκείνους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του θεάτρου, της μουσικής και των καλών τεχνών, δεδομένου ότι σε περιόδους κρίσης μένουν ακάλυπτοι. Αυτό φάνηκε περίτρανα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν έκλεισαν τα θέατρα και οι χώροι διασκέδασης και ακυρώθηκαν παραστάσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί καλλιτέχνες να μένουν για μήνες στην αδράνεια, χωρίς να έχουν κάποια οικονομική διευκόλυνση από το κράτος, όπως είχαν όλοι οι εργαζόμενοι.
Τους επόμενους μήνες αναμένεται κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση, αφού τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν κάποιες εξελίξεις προς την σωστή κατεύθυνση, που έχει επιφέρει χαμόγελα στους ιθύνοντες του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, η πρόταση που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έλαβε το πράσινο φως, κάτι που σημαίνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.
Σημειώνεται πως το Υφυπουργείο Πολιτισμού, όπως και κάθε άλλο Υπουργείο ή κρατική υπηρεσία, πρέπει να λάβει τη σύμφωνο γνώμη του Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προχωρήσει με νομοσχέδιο το οποίο θα αυξήσει τις οικονομικές δαπάνες του κράτους. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, το Υφυπουργείο Πολιτισμού είχε ετοιμάσει μία πρόταση όπως επιχορηγείται το 30% των κοινωνικών ασφαλίσεων των καλλιτεχνών.
Η ηγεσία του Υφυπουργείου Πολιτισμού χαρακτήρισε ως νίκη το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή η πρόταση που είχε καταθέσει, καθώς πλέον τους δίνει το έναυσμα να προχωρήσουν στις τελικές διαβουλεύσεις και στη συνέχεια να στείλουν το νομοσχέδιο στη Νομική Υπηρεσία για το νομοτεχνικό έλεγχο, μετά στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και στη συνέχεια να κατατεθεί στο νομοθετικό σώμα, τη Βουλή.
Το στοίχημα για το Υφυπουργείο Πολιτισμού είναι να καταφέρει να φέρει τις αλλαγές που χρειάζονται και πριν το τέλος του χρόνου να υπάρξει κατάληξη και να κατοχυρωθεί νομικά το επάγγελμα του καλλιτέχνη, κάτι που ήταν και εξαγγελία της ίδιας της υφυπουργού.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, οι καλλιτέχνες πλήρωσαν ακριβά το τίμημα, δεδομένου ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων και του lockdown έπρεπε να απέχουν από το επάγγελμά τους, ωστόσο δεν είχαν κάποια σταθερή στήριξη από πλευράς Κυβέρνησης, με αποτέλεσμα για αρκετές εβδομάδες να μείνουν ξεκρέμαστοι. Παρά το γεγονός ότι είχε αποφασιστεί να παραχωρηθεί ένα έκτακτο επίδομα ύψους 1,500 ευρώ (σ.σ. αρχικά ήταν 900 ευρώ), η καταβολή του καθυστέρησε αρκετά, κάτι που προκάλεσε την εκδήλωση διαμαρτυρίας των καλλιτεχνών έξω από το Υπουργείο Παιδείας, που ήταν το καθ’ ύλη αρμόδιο τότε.
Με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το διορισμό του πρώτου τότε υφυπουργού, Γιάννη Τουμαζή, το θέμα όπως είχε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητες όλων. Ο κ. Τουμαζής είχε τονίσει ότι η νομική κατοχύρωση ήταν από τα θέματα ψηλά στην ατζέντα του Υφυπουργείου, τόσο κατά την συνάντησή του με πολιτικούς αρχηγούς, όσο και με την Πρόεδρο της Βουλής. Παρόμοιες τοποθετήσεις είχε κάνει και η νυν υφυπουργός, Βασιλική Κασσιανίδου, τόσο σε δημόσιες δηλώσεις της όσο και στην παρουσία της στη Βουλή.
Παράλληλα, μετά την πανδημία είχε ξεκινήσει και μία συζήτηση ενώπιον της πρώην Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, για δύο προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν, ωστόσο δεν υπήρξε οποιαδήποτε κατάληξη που να αλλάζει τα δεδομένα, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα, οι εργαζόμενοι στο χώρο του θεάτρου, της μουσικής και γενικά των καλών τεχνών να μένουν νομικά ακάλυπτοι.