BBC: Γιατί ο Πούτιν αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για τρομοκρατικό χτύπημα
20:04 - 23 Μαρτίου 2024
Σοβαρά ερωτήματα γύρω από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα εγείρει η σπουδή του Κρεμλίνου να αγνοήσει επιδεικτικά την προειδοποίηση που είχε δεχθεί από τις ΗΠΑ για πιθανό τρομοκρατικό χτύπημα.
Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος σε διάγγελμά του διαβεβαίωσε ότι θα τιμωρηθούν οι δράστες του μακελειού.
Όπως αναφέρει το BBC σε ανάλυσή του, η προειδοποίηση της 7ης Μαρτίου από τις ΗΠΑ προς τους πολίτες τους ήταν ασυνήθιστα συγκεκριμένη. Μίλησε για αναφορές ότι «εξτρεμιστές» είχαν «επικείμενα σχέδια να στοχοποιήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα» και ανέφερε συγκεκριμένα συναυλίες. Συνέστησε, δε, στους Αμερικανούς στην πόλη να αποφύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις τις επόμενες 48 ώρες.
Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει απευθείας και το Κρεμλίνο
Το χρονοδιάγραμμα μπορεί να μην ταιριάζει απόλυτα, αλλά άλλες λεπτομέρειες ταιριάζουν στενά με τα χθεσινά γεγονότα. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ουάσιγκτον είχε κάποιου είδους πληροφόρηση, η οποία σχετιζόταν με τον ISIS -που εξέδωσε ανακοίνωση αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα.
Εκτός από τη δημόσια προειδοποίηση προς τους πολίτες τους, οι ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι είχαν επικοινωνήσει απευθείας με τη ρωσική κυβέρνηση.
«Η αμερικανική κυβέρνηση μοιράστηκε επίσης αυτές τις πληροφορίες με τις ρωσικές Αρχές», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος μετά την επίθεση.
Υπάρχουν «κανάλια» μέσω των οποίων διαμοιράζονται πληροφορίες μεταξύ χωρών -ακόμη και εκείνων που δεν είναι σύμμαχοι- ειδικά όταν σχετίζονται με πιθανές επιθέσεις σε αμάχους.
Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η Μόσχα απέρριψε τις προειδοποιήσεις.
Γιατί ο Πούτιν αγνόησε τις προειδοποιήσεις
Τρεις ημέρες πριν από την επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), καθήκον της οποίας είναι να υπερασπίζεται τη χώρα. Η κορυφαία προτεραιότητα, είπε στους συγκεντρωμένους ηγέτες της υπηρεσίας ασφαλείας, ήταν να υποστηρίξουν αυτό που αποκάλεσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» -την επίσημη φράση για την ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Υποστήριξε ότι η Ουκρανία είχε μεταπηδήσει σε αυτό που αποκάλεσε «τρομοκρατικές τακτικές». Μίλησε επίσης ευθέως για «προκλητικές δηλώσεις» από τη Δύση για πιθανές επιθέσεις εντός της Ρωσίας. Είπε ότι οι προειδοποιήσεις «μοιάζουν με ξεκάθαρο εκβιασμό και πρόθεση εκφοβισμού και αποσταθεροποίησης της κοινωνίας μας».
Αυτό υποδηλώνει ότι η δυσπιστία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας σήμαινε ότι η Μόσχα μπορεί να μην ήθελε να ακούσει και αντίθετα είδε τις προειδοποιήσεις ως μέρος μιας προσπάθειας απειλής της Ρωσίας, που συνδέεται με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Δεν γνωρίζουμε ακόμη την ακριβή φύση των πληροφοριών που κατείχαν ή διέδωσαν οι ΗΠΑ ή πόσο σαφείς ήταν. Αλλά οι ΗΠΑ έχουν μια τεράστια μηχανή συλλογής πληροφοριών και παρακολουθούν το ISIS στενά. Η υποοργάνωση που θεωρείται ύποπτη για την επίθεση στη Μόσχα (σ.σ.: ISIS Κορασάν) συνδέθηκε επίσης με μια επίθεση εναντίον αμερικανικών δυνάμεων και αμάχων στο αεροδρόμιο της Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021, καθώς και με πιο πρόσφατους φονικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ.
Αλλά αν οι πληροφορίες που μοιράστηκαν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία ήταν αξιόπιστες και συγκεκριμένες σχετικά με το ISIS, τότε η FSB και ο κ. Πούτιν μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο γιατί δεν το πήραν πιο σοβαρά.
Αν ισχύει αυτό, ίσως είναι πιο εύκολο για τη Μόσχα να συσχετίσει -με κάποιον τρόπο- την επίθεση με την Ουκρανία, με στόχο να αποποιηθεί των ευθυνών της και να βρει υποστήριξη για τον πόλεμο που διεξάγει εκεί, παρά να αναγνωρίσει τι μπορεί να έχασε.
Πηγή: Iefimerida
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανάλυση BBC: Έρχεται ακραία βία από τη Μόσχα; Πώς θ' αντιδράσει ο Πούτιν μετά το μακελειό από το ISIS