Επιστήμονες αναπτύσσουν πειραματικό χάπι γυμναστικής

Eπιστήμονες στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν μερικά από τα οφέλη της άσκησης σε ένα χάπι. Το νέο φάρμακο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, αλλά σε αρχικά πειράματα σε τρωκτικά, έδειξε ότι αξιοποιεί μια φυσική μεταβολική οδό που συνήθως ενεργοποιείται από τη σωματική άσκηση. Τα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι το φάρμακο, το οποίο ονομάζεται SLU-PP-332, φαίνεται να βελτιώνει τη μυϊκή λειτουργία, τη φυσική κατάσταση και την αντοχή χωρίς τα τρωκτικά να κινούνται περισσότερο από το συνηθισμένο.

Ο μεταβολικός στόχος του φαρμάκου τους θεωρούνταν κάποτε μη θεραπεύσιμος ή πολύ δύσκολος για να ενεργοποιηθεί με φαρμακευτικά προϊόντα. Αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει τελικά. Αν οι ερευνητές μπορέσουν να στοχεύσουν με επιτυχία την ίδια μεταβολική οδό στον άνθρωπο, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπευτικών ουσιών για ορισμένες από τις πιο δύσκολες ασθένειες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, όπως οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και η καρδιακή ανεπάρκεια.

Πώς λειτουργεί

Εδώ και χρόνια, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα χάπι το οποίο θα φέρει τουλάχιστον κάποια από τα οφέλη της άσκησης. Η σωματική δραστηριότητα αξιοποιεί πολυάριθμες μεταβολικές οδούς που μπορούν να βελτιώσουν την ανθρώπινη υγεία με ποικίλους τρόπους. Ωστόσο μια οδός φαίνεται να έχει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία, αφού ενεργοποιεί τους υποδοχείς που σχετίζονται με τα οιστρογόνα (ERRs). Αυτοί οι υποδοχείς βρίσκονται στους ιστούς των μυών, της καρδιάς και του εγκεφάλου και είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν ένα ευρύ φάσμα γονιδίων που σχετίζονται με το μεταβολισμό, την ανοσία, τη φλεγμονή, την ομοιόσταση, την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή.

Εδώ και μερικά χρόνια, επιστήμονες στα Πανεπιστήμια της Φλόριντα και της Ουάσιγκτον εργάζονται πάνω σε μια εκδοχή ενός φαρμάκου ERR το οποίο έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει τρεις διαφορετικούς τύπους ERR.

Σε προηγούμενα πειράματα το SLU-PP-332 αύξησε τις μυικές ίνες που είναι ανθεκτικές στην κούραση στα σώματα των ποντικιών. Αυτό, με τη σειρά του, βελτίωσε την αντοχή των τρωκτικών στον τροχό, επιτρέποντάς τους να τρέξουν 70% περισσότερο και 45% μακρύτερα σε σχέση με εκείνα που δεν έλαβαν το φάρμακο. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι τα σκελετικά μυϊκά κύτταρα μπόρεσαν να διατηρήσουν καλύτερα την ενεργειακή τους ισορροπία.

Σε μεταγενέστερα πειράματα διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που έλαβαν το φάρμακο δύο φορές την ημέρα επί ένα μήνα, είχαν 10 φορές λιγότερο λίπος από τα ποντίκια που δεν έλαβαν τη θεραπεία, παρόλο που συνέχισαν να τρώνε την ίδια ποσότητα τροφής και να ασκούνται όπως και πριν.

«Αυτή η ένωση ουσιαστικά λέει στους σκελετικούς μύες να κάνουν τις ίδιες αλλαγές που βλέπουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης αντοχής», εξήγησε ο φαρμακοποιός Τόμας Μπέρις από το UF.

«Όταν τα ποντίκια έλαβαν το φάρμακο, ο μεταβολισμός του σώματός τους άρχισε να χρησιμοποιεί λιπαρά οξέα, όπως συμβαίνει όταν κάποιος νηστεύει ή γυμνάζεται. Και τα ζώα αρχίζουν να χάνουν βάρος» πρόσθεσε.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το SLU-PP-332 είναι ένα τέλειο υποκατάστατο της άσκησης, αλλά φαίνεται ότι ενεργοποιεί μια μοριακή οδό που μεταφέρει πολλά οφέλη της άσκησης στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τα νεφρά.

«Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ασκηθούν και ένα χάπι που μιμείται ή ενισχύει τα αποτελέσματα της άσκησης θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες ή που αντιμετωπίζουν κάποια απώλεια μυών ενώ παίρνουν κάποια άλλα φάρμακα» κατέληξαν οι ερευνητές.

Εδώ και χρόνια, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να κατασκευάσουν ένα χάπι το οποίο θα φέρει τουλάχιστον κάποια από τα οφέλη της άσκησης.

Πηγή: imerisia

Δειτε Επισης

Σε βελτιστοποίηση δρομολογίων ασθενοφόρων με τεχνητή νοημοσύνη στοχεύει έργο του ΤΕΠΑΚ
BINTEO: H Microsoft «ζωντάνεψε» τη Μόνα Λίζα και προκάλεσε χαμό
Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία της NASA με το Voyager 1
To TikTok περνάει στην αντεπίθεση-Επικαλείται την πρώτη τροπολογία και ετοιμάζεται για μάχη
Πώς έφτασαν οι ΗΠΑ στο νομοσχέδιο για την απαγόρευση του TikTok-Το παρασκήνιο του «Ψυχρού Πολέμου» με Κίνα
Εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία νομοσχέδιο που απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ
Τρεις Ρώσοι έκαναν ρεκόρ πέφτοντας με αλεξίπτωτα από τη στρατόσφαιρα στον Βόρειο Πόλo (pics)
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Έρευνας: Στόχος έως το 2026 η πλήρης κάλυψη σε συνδεσιμότητα πολύ υψηλών ταχυτήτων
Σε γνωστό ιστότοπο fake news βασίστηκε ο χρησμός του Έλον Μασκ για πληθυσμιακή κατάρρευση της Ελλάδας