Κοιτάζουν προς τα πάνω οι Οικολόγοι-Το ψηφοδέλτιο, οι στόχοι και οι ισορροπίες
Μικαέλλα Λοΐζου 06:00 - 23 Μαρτίου 2024
Ένα αρκετά δυνατό ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι Οικολόγοι. Αν και είναι από τα τελευταία κόμματα που κατέληξαν στους υποψηφίους τους, είναι ξεκάθαρο πως έχουν θέσει στόχους για τις Ευρωεκλογές και έστησαν ένα ψηφοδέλτιο το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτούς.
Παρόλο που δημοσίως δεν υπήρξαν σχετικές αναφορές, οι συνθήκες είναι τέτοιες, που θεωρητικά το Κίνημα Οικολόγων θα μπορούσε να φλερτάρει με την πέμπτη θέση στην κατάταξη. Η πέμπτη θέση στις φετινές Ευρωεκλογές θα μπορούσε, δυνητικά, να έχει αυξημένη αξία, εάν υπάρξει στραβοπάτημα από πλευράς των μεγάλων κομμάτων, που θα οδηγήσει σε απώλεια μίας εκ των δύο εδρών που παραδοσιακά καταλαμβάνει το κάθε ένα. Αν και αυτό συνεχίζει να μην θεωρείται το επικρατέστερο σενάριο, τα κόμματα που βρίσκονται χαμηλότερα στον πολιτικό χάρτη διατηρούν ελπίδες, επειδή και μαθηματικά και πολιτικά είναι αυτή τη στιγμή υπαρκτό.
Με δεδομένο ότι η μάχη για την πρωτιά θα δοθεί μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ και με βάση τις δημοσκοπήσεις τόσο το ΔΗΚΟ όσο και το ΕΛΑΜ έχουν πιθανότητες να καταλάβουν την τρίτη θέση, θεωρητικά το πέμπτο κόμμα θα μπορούσε να καταλάβει την έκτη έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για αυτό και τη θέση αυτή θα ήθελαν η ΔΗΠΑ, η ΕΔΕΚ αλλά και το Κίνημα Οικολόγων. Θεωρητικά ΔΗΠΑ και ΕΔΕΚ έχουν προβάδισμα, καθώς το ποσοστό τους στις Βουλευτικές είναι υψηλότερο από εκείνο των Οικολόγων. Ωστόσο τα προβλήματα που είχε η ΕΔΕΚ τα προηγούμενα χρόνια εκτιμάται ότι έχουν επηρεάσει την εκλογική της δύναμη, κάτι που θα φανεί στην πράξη στην κάλπη του Ιουνίου.
Από πλευράς Οικολόγων, πάντως, ο διακηρυγμένος στόχος είναι να πάρουν ποσοστό υψηλότερο από το 3,29% του 2019. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες Ευρωεκλογές είχαν κατέλθει σε κοινό ψηφοδέλτιο με την Συμμαχία Πολιτών, υπό το όνομα Συμμαχία-Οικολόγοι αλλά κινήθηκαν χαμηλότερα από το άθροισμα της δύναμης που διατηρούσαν τότε τα δύο κόμματα. Ανεπίσημα, στόχος είναι επίσης, κυρίως από πλευράς της «Αιχμής», με την οποία συνεργάζονται οι Οικολόγοι, να ξεπεράσουν την ΕΔΕΚ στην κατάταξη, μεταφέροντας στην πράσινη πλευρά τους δυσαρεστημένους ΕΔΕΚίτες που απομακρύνθηκαν από το σοσιαλιστικό κόμμα τα τελευταία χρόνια.
Το κίνημα φαίνεται να ποντάρει αφενός στο γεγονός πως το ίδιο φαίνεται να ξεπέρασε εύκολα και χωρίς σημαντικές απώλειες την κρίση που πέρασε το 2023 και αφετέρου στις συνεργασίες που έχει πετύχει, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν στο ψηφοδέλτιό του σταυρούς από τις δικές τους δεξαμενές. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι για τη δύναμη τόσο της «Ένωσης Κυπρίων» όσο και της «Αιχμής» μόνο ενδείξεις υπάρχουν, αλλά πρόκειται για ψήφους που ενδεχομένως οι Οικολόγοι να μην λάμβαναν υπό άλλες προϋποθέσεις.
Αν και δεν κατάφεραν να πετύχουν το 50-50% στην εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών, αφού το ψηφοδέλτιό τους αποτελείται από δύο γυναίκες και τέσσερις άντρες, οι Οικολόγοι φαίνεται να κατάφεραν να πετύχουν ισορροπίες στους υπόλοιπους τομείς. Τρία από τα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο προέρχονται από την πρώτη γραμμή του κινήματος. Πρόκειται για τον βουλευτή Λεμεσού Στάυρο Παπαδούρη, τον αναπληρωτή πρόεδρο Άλκη Παπή και την αντιπρόεδρο Μαρία Κολά. Τον κύκλο των στελεχών κλείνει η Βάσω Πελεγκάρη, η οποία είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Ταυτόχρονα, κινήθηκαν και πάλι στη φιλοσοφία των ανοιγμάτων και των συνεργασιών (η οποία υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται και στο όνομά τους), φροντίζοντας να κάνουν συμφωνίες με δύο διαφορετικά οργανωμένα σύνολα.
Καλή είναι και η γεωγραφική κατανομή των υποψηφίων. Ο Σταύρος Παπαδούρης και ο Άλκης Παπής είναι δυνατά στελέχη της επαρχίας Λεμεσού, με τον κ. Παπαδούρη να είναι ο βουλευτής Λεμεσού του κινήματος. Η Μαρία Κολά είναι Λευκωσίατισσα, όπως και η Βάσω Πελεγκάρη, η οποία ωστόσο καλύπτει και την επαρχία Αμμοχώστου, από την οποία έλκει την καταγωγή της. Εξού και στις βουλευτικές εκλογές η κ. Πελεγκάρη ήταν υποψήφια στην Αμμόχωστο.
Ο συνεργαζόμενος από την «Αιχμή», Πέτρος Χριστοδούλου, υπήρξε αντιδήμαρχος Λάρνακας, ενώ στις Δημοτικές Εκλογές του 2016, όταν έκοψε το νήμα πρώτος ο Ανδρέας Βύρας, είχε εξασφαλίσει το 26% των ψήφων, ένα ποσοστό που θεωρείται πολύ καλό, δεδομένου ότι προερχόταν από τις τάξεις της ΕΔΕΚ. Βρίσκεται στο πλευρό του Δημήτρη Παπαδάκη και, πέραν από την καλή εικόνα που έχει ανάμεσα στους κατοίκους της Λάρνακας, θεωρείται ότι διαθέτει καλές προσβάσεις στην εκλογική βάση της ΕΔΕΚ και κυρίως στη μερίδα που έχει απομακρυνθεί από το κόμμα.
Ο Οζ Καραχάν προέρχεται από την τ/κ κοινότητα και αναμένεται να καταφέρει να διοχετεύσει στο ψηφοδέλτιο των Οικολόγων μέρος της τ/κ ψήφου, πέραν του κοινού της «Ένωσης Κυπρίων». Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί πως Τ/κ υποψήφιους διαθέτουν, επίσης, το ΑΚΕΛ και το Volt, με τον Νιαζί Κιζιλγιουρέκ του ΑΚΕΛ να έχει ήδη καταφέρει να εκλεγεί μία φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως οι Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι εκφράζουν διαφορετικές ιδεολογικές γραμμές και αποτείνονται σε διαφορετικό κοινό εντός της τ/κ κοινότητας. Ο Οζ Καραχάν ανήκει στην κατηγορία των αντιομοσπονδιακών και στις προηγούμενες Ευρωεκλογές ήταν υποψήφιος με το κίνημα «Γιασεμί», που εξασφάλισε 1,7%. Το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο αποτελείτο αποκλειστικά από Τ/κ, συμπεριλαμβανομένων ατόμων που τυγχάνουν μεγάλης εκτίμησης, όπως ο Σενέρ Λεβέντ και ο Ιμπραχίμ Αζίζ, ενώ αυτή τη φορά θα δώσει τη μάχη μαζί με Ε/κ, με άλλα δηλαδή δεδομένα.