Προανήγγειλε νέα έρευνα για το επίδομα γραμματέων και καταγγελία σε Αρχή Κατά της Διαφθοράς ο Ελεγκτής

Προανήγγειλε νέα έρευνα για το επίδομα για απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως σε πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και πρώην Προέδρους της Βουλής ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος απάντησε σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Σε ανάρτησή του ο κ. Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι, «ο Νόμος είναι σαφής για το επίδομα γραμματέως. Ομοίως σαφής είναι ο Νόμος 38(Ι)/2014 για την ευθύνη κάθε ελέγχοντα λειτουργού για την ορθότητα πληρωμών. Θεωρούμε την ανακοίνωση του ΥΟ απαράδεκτη. Ωστόσο, η ΕΥ εξέφρασε την ελεγκτική της γνώμη και εκεί τερματίζεται η αρμοδιότητά της».

Στις 2 Μαίου, πρόσθεσε, «θα προβούμε σε έλεγχο για το μήνα Απρίλη. Αν έχουν δοθεί ποσά που υπερβαίνουν την πραγματική δαπάνη των αξιωματούχων, τότε θα ενημερώσουμε την Αρχή κατά της Διαφθοράς ώστε να εξετάσει κατά πόσο προκύπτουν αδικήματα κατάχρησης εξουσίας».

Στο μεταξύ νωρίτερα, το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωσε με την οποία αναφέρει ότι το επίδομα για απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως σε πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και πρώην Προέδρους της Βουλής είναι νόμιμο και δεν προκρίνεται η επιστροφή οποιουδήποτε ποσού έχει δοθεί.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο απαντά σε δημοσίευμα της Εφημερίδας Πολίτης, στο οποίο αναφέρονταν στοιχεία που προκύπτουν από έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το θέμα.

Διευκρινίζει ότι το πιο πάνω επίδομα παραχωρείται με βάση τον Περί της Παροχής Ορισμένων Ωφελημάτων σε Καθορισμένους Δικαιούχους του Κρατικού Τομέα και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα (Όροι και Διαδικασία) Νόμο του 2014 (Ν. 3(Ι)/2014).

«Με βάση την υπό αναφορά νομοθεσία, στους πιο πάνω πρώην αξιωματούχους παρέχεται επίδομα για την απασχόληση ιδιαιτέρας γραμματέως, το ύψος του οποίου καθορίζεται στη νομοθεσία, ή δικαίωμα να χρησιμοποιούν υπηρεσίες δημόσιου υπαλλήλου για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με ειδικές διευθετήσεις», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι οι πέντε πρώην αξιωματούχοι, έχουν επιλέξει να τους παρέχεται επίδομα για εργοδότηση ιδιαιτέρας γραμματέως, που τους παραχωρείται μετά από σχετική επιστολή που υποβάλλουν στο Υπουργείο Οικονομικών, με την οποία επιβεβαιώνουν την εργοδότηση ιδιαιτέρας γραμματέως δηλώνοντας τα στοιχεία του ατόμου που εργοδοτούν.

Το θέμα τροποποίησης του εν λόγω επιδόματος, ούτως ώστε να ισούται με τις πραγματικές απολαβές (πλέον συνεισφορές εργοδότη), των ατόμων που απασχολούνται από τους πιο πάνω πρώην αξιωματούχους, είχε τεθεί και στο παρελθόν στη βάση σχετικού ελέγχου, σημειώνει το Υπουργείο.

Όπως αναφέρει, ο τότε Υπουργός Οικονομικών είχε ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο επί του θέματος, ζητώντας την άποψη του Σώματος. Σε σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 3 Οκτωβρίου, 2018, αποφασίστηκε όπως συνεχιστεί η ίδια πρακτική για την καταβολή ωφελημάτων και άλλων επιδομάτων προς τους εν λόγω αξιωματούχους.

«Ως εκ των πιο πάνω, το Υπουργείο Οικονομικών, ενεργώντας στη βάση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και των σχετικών Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, οφείλει να συνεχίσει την καταβολή του εν λόγω επιδόματος στην ίδια βάση που αυτό καταβαλλόταν μέχρι σήμερα και δεν προκρίνεται η επιστροφή οποιουδήποτε επιδόματος από τους εν λόγω πρώην αξιωματούχους προς το Κράτος», σημειώνεται.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ και πρώην πρόεδρος της βουλής, Μάριος Καρογιάν, σε δήλωσή του ανέφερε ότι, «τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή για το επίδομα γραμματέως που λαμβάνω από το Κράτος ως Πρώην Πρόεδρος της Βουλής, δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα».

Το πραγματικό ποσό που μου εμβάζεται, σημειώνει, «δεν είναι το θεωρητικό ποσό, που εμφανίζεται στην έρευνα, αλλά πολύ χαμηλότερο, μετά από αποκοπές Φόρου Εισοδήματος και ΓΕΣΥ, στοιχεία που επιβεβαιώθηκαν σήμερα μετά από τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα, στην περίπτωση μου, φορολογείται και το αφορολόγητο επίδομα που λαμβάνω. Λυπάμαι που υποχρεώνομαι να προβώ σε αυτή τη δήλωση, αλλά θα πρέπει να αποκατασταθεί η αλήθεια. Επομένως, καμία παρατυπία, καμία παρανομία και καμία αλχημεία δεν διέπραξα».

Όπως καταλήγει, «αναμένω από την Ελεγκτική Υπηρεσία, το Γενικό Λογιστήριο και το Υπουργείο Οικονομικών να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις, για τερματισμό εντυπώσεων».

Δειτε Επισης

Πυραυλικές επιθέσεις στο Κασμίρ από την Ινδία-Το Πακιστάν απειλεί με απάντηση
Φωτιά στο λιμάνι Λεμεσού-Ισχυρές εκρήξεις και αναστάτωση (vids)
Κύπρος και Αίγυπτος εγκαινιάζουν στρατηγικό διάλογο για άμυνα και ασφάλεια
Επιμένει ο Τατάρ για τις συλλήψεις Τ/κ σφετεριστών-Αναφορά για προσφυγές σε ευρωπαϊκά δικαστήρια
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Μερτς-Η απώλεια στήριξης από Τραμπ και η άνοδος του AfD
Το ΑΚΡ κατηγορεί την τουρκική αντιπολίτευση ότι δεν αντιδρά στις έρευνες τις ΚΔ στην Ανατ. Μεσόγειο
Παράταση μέχρι τις 9 Μαΐου για τις προεγγραφές μαθητών για την Α' Λυκείου και Τεχνικές Σχολές
Δεύτερη ποινή φυλάκισης σε 36χρονο για οπλισμό και εκρηκτικά που εντοπίστηκαν σε τάφο στη Λάρνακα
Αναμένει ισχυρότερη στήριξη από τουρκογενή κράτη το ψευδοκράτος
Εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της Σαναά μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς-Οι Χούθι απειλούν με απάντηση