Τα βήματα της ΙΚΕΑ προς ένα πιο βιώσιμο αύριο, για όλους

Σε μια εποχή που το ενδιαφέρον για τον πλανήτη γίνεται όλο και πιο επιβεβλημένο, το όραμα της ΙΚΕΑ είναι η δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για όλο τον κόσμο. Το βασικό ζητούμενο, μεταξύ άλλων, είναι να καταφέρει να έχει όλο και πιο θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και το περιβάλλον και για να μπορέσει να το κάνει αυτό επενδύει συνεχώς στη βιωσιμότητα και κάνει όλο και περισσότερες δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Άλλωστε η ΙΚΕΑ εργάζεται εδώ και καιρό για να μειώσει τον αντίκτυπό της στο περιβάλλον, διατηρώντας παράλληλα την προσιτή τιμή στα καλής ποιότητας προϊόντα της. Αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση της ανάπτυξης αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της εταιρείας για βιώσιμες πρακτικές.

1

Δέσμευση με στόχευση

Πίσω από κάθε δέσμευση της ΙΚΕΑ υπάρχει πάντοτε και μια στρατηγική η οποία ακολουθείται κατά γράμμα. Στην προκειμένη, μιλώντας για το κεφάλαιο της βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν συγκεκριμένα τρεις συνολικά πυλώνες στους οποίους κινείται η ΙΚΕΑ.

  1. Υγεία και βιωσιμότητα
  2. Κυκλικότητα και φροντίδα για τον πλανήτη
  3. Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ισότητα

Υγεία και βιωσιμότητα

Η φιλοδοξία της ΙΚΕΑ έως το 2030 είναι να καταστεί φάρος ώστε να εμπνεύσει και να δώσει τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή ακόμα πιο φιλική για τον πλανήτη.

  • Τρόποι μείωσης χρήσης νερού

Η Κύπρος όπως και πολλές άλλες χώρες υποφέρουν από λειψυδρία εξού και είναι σημαντική η ύπαρξη προϊόντων τα οποία περιορίζουν την κατανάλωση του νερού.
Για παράδειγμα, ένας ειδικός μηχανισμός που αναμιγνύει τον αέρα με το νερό είναι ενσωματωμένος στις βρύσες και τα ντους της IKEA. Αυτό μειώνει την κατανάλωση νερού σε ορισμένες μπαταρίες μπάνιου ενώ διατηρεί την πίεση του νερού στο επίπεδο που χρειάζεται.

  • Κατάργηση πλαστικού μίας χρήσης

Στις αρχές του 2020 η ΙΚΕΑ κατάργησε το πλαστικό μίας χρήσης σε όλο το εύρος των προϊόντων IKEA και στους χώρους εστίασης της. Τα υλικά για αναλώσιμα προϊόντα όπως τα καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα, ποτήρια και πιάτα προέρχονται πλέον από ανανεώσιμες πηγές.

  • Φως στο σπίτι με λαμπτήρες LED

Η IKEA αντικατέστησε όλη την γκάμα φωτισμού της με τον ενεργειακά αποδοτικό φωτισμό LED, για μια πιο βιώσιμη ζωή στο σπίτι. Οι λαμπτήρες LED χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες πυράκτωσης και έχουν διάρκεια ζωής μέχρι και 20 φορές περισσότερη από τους συμβατικούς λαμπτήρες.

Κυκλικότητα και φροντίδα για τον πλανήτη

Η κυκλικότητα και ο θετικός αντίκτυπος στο περιβάλλον είναι οι στόχοι που έχει θέσει η ΙΚΕΑ, ώστε μέχρι το 2030 το 100% των προϊόντων της να είναι από ανανεώσιμα και ανακυκλωμένα υλικά. Το αισιόξοδο που χρήζει αναφοράς είναι το γεγονός, ότι μέχρι στιγμής έχουν φτάσει στο 70%.

2

  • Ανακυκλώσιμα υλικά:
  1. Βαμβάκι: Είναι μια πολύ σημαντική πρώτη ύλη για την ΙΚΕΑ, αφού χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα της, από πετσέτες μέχρι και καναπέδες. Από το 2015, το βαμβάκι στα προϊόντα IKEA προέρχεται από βιώσιμες πηγές.
  2. Ανακυκλωμένος πολυεστέρας: Η ΙΚΕΑ έκανε αυτή τη μετάβαση από πρωτογενή πολυεστέρα για τα υφασμάτινα προϊόντα της, διασφαλίζοντας έτσι ότι μειώνεται αισθητά το αποτύπωμα άνθρακα.
  3. Πλαστικό: Όταν δεν το διαχειριζόμαστε σωστά γίνεται βλαβερό για το περιβάλλον. Για αυτό και η ΙΚΕΑ σε περιπτώσεις όπου το πλαστικό χρειάζεται ακόμη, στοχεύει να χρησιμοποιεί μόνο ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα πλαστικά το αργότερο μέχρι το 2030. Επιπλέον μειώνει όλο και περισσότερο τις πλαστικές συσκευασίες προϊόντων.
  4. Ξύλο: H IKEA παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της να χρησιμοποιεί μόνο ξύλο από πιο βιώσιμες πηγές (MSS), (FSC ή ανακυκλωμένο). Θέλει να μπορεί να διασφαλίσει ότι η ξυλεία στα προϊόντα της προέρχεται από δάση υπεύθυνης διαχείρισης.
  5. Μπαμπού: Η ΙΚΕΑ το χρησιμοποιεί για πολλούς σκοπούς. Είναι πιο βιώσιμο σε σύγκριση με άλλα υλικά και προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στους ανθρώπους και τον πλανήτη. Το χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο ως πρώτη ύλη στα προϊόντα IKEA. Τα δάση μπαμπού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά καθώς αναπτύσσονται γρήγορα.
  6. Μαλλί: Πρόκειται για ένα ανθεκτικό, φυσικό και ισχυρό υλικό, το οποίο είναι ιδανικό για την παραγωγή χαλιών. Στην ΙΚΕΑ, μέχρι το τέλος του 2025 θα μετατρέψουν όλο το μαλλί που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους σε μαλλί από 100% υπεύθυνη παραγωγή.
  • Με ορίζοντα τα μηδενικά απόβλητα

Ζητούμενο πάντα στην IKEA είναι η εξεύρεση νέων τρόπων για χρησιμοποίηση ανανεώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών. Για τον λόγο αυτό μια ολόκληρη ομάδα εργάζεται πάνω στον επανασχεδιασμό προϊόντων που ήδη υπάρχουν στη συλλογή της ΙΚΕΑ, ώστε αυτά να καταστούν πιο βιώσιμα. Η προσπάθεια είναι η κατασκευή προϊόντων που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να επισκευαστούν, να επανασυναρμολογηθούν και να ανακυκλωθούν από τους πελάτες της.

3

  • Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες

Η ΙΚΕΑ κατάφερε όλες οι μπαταρίες της να είναι επαναφορτιζόμενες, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση της παραγωγής αποβλήτων στο σπίτι και στην εξοικονόμηση χρημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία LADDA μπορεί να φορτιστεί έως και 500 φορές.

  • Ανακύκλωση Μπαταριών

Οι πελάτες της ΙΚΕΑ έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν τις παλιές τους μπαταρίες στους Ειδικούς Κάδους ΑΦΗΣ που βρίσκονται τοποθετημένοι στο κατάστημα της. Με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον με τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα τα οποία ρυπαίνουν το έδαφος και τα νερά μέσω του υδροφόρου ορίζοντα.

4

  • Το Φωτοβολταϊκο Πάρκο της ΙΚΕΑ

Από τον Ιούλιο του 2021, η ΙΚΕΑ ενεργοποίησε το δικό της Φωτοβολταϊκό Πάρκο με 2.358 φωτοβολταϊκά πλαίσια που θα παράγουν 650 ΚW με αποτέλεσμα μεγάλη μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα της ΙΚΕΑ προς την προστασία του περιβάλλοντος.

  • Κοινωνική Δικαιοσύνη και Ισότητα

Στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικής Υπευθυνότητας, και με οδηγό τις αξίες της, η ΙΚΕΑ αφήνει το θετικό της αποτύπωμα και υλοποιεί δράσεις που εστιάζουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας δίκαιης, ισότιμης και συμπεριληπτικής, χωρίς αποκλεισμούς και με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στα πλαίσια του προγράμματος «Σταθμοί Χαράς», μέχρι και το 2023, ανακαίνισαν 17 αίθουσες διδασκαλίας Κοινοτικών Δημόσιων νηπιαγωγείων, παρείχαν έπιπλα και εξοπλισμό σε συνδέσμους και ΜΚΟ (Make a Wish, Hope For Children, SPAVO / Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού κ.ά.) με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών τους, ενώ παράλληλα στηρίζουν κατηγορίες συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη (Ένωση Μονογονεϊκών Οικογενειών κ.ά.), προσφέροντας τους γεύματα από το εστιατόριό τους. Τέλος κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι της ΙΚΕΑ συμμετέχουν σε Αιμοδοσία.

5

Με κουλτούρα βιωσιμότητας

Γενικότερα στην ΙΚΕΑ εκείνο το οποίο έχουν πετύχει και αξίζει ιδιαίτερου θαυμασμού είναι η δημιουργία κουλτούρας βιωσιμότητας. Πρώτα με τους ανθρώπους και τους συνεργάτες της και πλέον με τους πελάτες της, τους οποίους ενθαρρύνει με κάθε μέσο να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια που μας αφορά όλους. Και το πιο αισιόδοξο από όλα είναι το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή βρίσκει έδαφος, αγκαλιάζεται και διερύνεται μέρα με τη μέρα. Η ΙΚΕΑ είναι δίπλα μας σε κάθε βήμα και βρίσκει λύσεις για όλες τις προκλήσεις, μια από τις οποίες είναι και η προσπάθεια της για να μπορεί να προσφέρει ένα πιο βιωσιμο μέλλον στους πολλούς ανθρώπους.

Δειτε Επισης

Ο ρόλος της διαγνωστικής ακτινολογίας στη πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου προστάτη
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο & Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος: Συνέδριο Νομικού Δικαίου»
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Derby della Madonnina με σούπερ προσφορά από την In2Bet!
Εγκαίνια Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Aphrodite Hills Resort: Γιορτάζοντας την άνοιξη με Πρωτομαγιάτικο Φεστιβάλ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
ΤΑ ΜΙΕΕΚ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
EU Heyday: Τρέξτε στον Γύρο της Πάφου 2024 και δείτε από κοντά τα έργα που αλλάζουν την καθημερινότητά μας στην Κύπρο