Ουκρανία και Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης της Χαραλαμπίδου με τον Έλληνα ομόλογό της στην ΚΣ ΟΑΣΕ
09:16 - 22 Μαρτίου 2024
Με τον Έλληνα ομόλογό της στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ Δημήτρη Μαρκόπουλο συναντήθηκε την Πέμπτη η Αντιπροέδρος της ΚΣ και επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας Ειρήνη Χαραλαμπίδου, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Γυναικών Πολιτικών Ηγέτιδων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως οι εξελίξεις σε Γάζα και Ουκρανία.
Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι ο κ. Μαρκόπουλος εξήρε την αγαστή συνεργασία που αναπτύσσουν διαχρονικά οι αντιπροσωπείες Κύπρου και Ελλάδας στο πλαίσιο της ΚΣ ΟΑΣΕ, καθώς και τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει η κ. Χαραλαμπίδου ως μέλος του Προεδρείου της Συνέλευσης.
Η κ. Χαραλαμπίδου ευχαρίστησε για την αμέριστη στήριξη που προσφέρει η ελληνική αντιπροσωπεία και ο ίδιος ο κ. Μαρκόπουλος προσωπικά στις προσπάθειες που καταβάλλει, ως μέλος του Προεδρείου, για ζητήματα που αφορούν και τις δύο χώρες. Συμφώνησαν εξάλλου σε μια σειρά από ενέργειες για τη ανάληψη πρωτοβουλιών εντός της ΚΣ ΟΑΣΕ.
Οι δυο επικεφαλής αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Τονίστηκε εκατέρωθεν η σημασία που αποδίδει η ΚΣ ΟΑΣΕ στην κρίση και στις σημαντικές συνέπειες, οι οποίες επηρεάζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, καθώς και στις επιπτώσεις της στη λειτουργία του ΟΑΣΕ και της Κοινοβουλευτικής του Συνέλευσης.
Υπογραμμίστηκε η σημασία προσήλωσης όλων των συμμετεχόντων κρατών στις αρχές στις οποίες εδράζεται ο ΟΑΣΕ όπως αποτυπώνονται στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι, για κάθε σύγκρουση στην περιοχή του ΟΑΣΕ, επισημαίνοντας ότι κράτη, όπως η Τουρκία, με την επαμφοτερίζουσα στάση τους έχουν καταφέρει να αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά και πολιτικά οφέλη, εις βάρος άλλων ευρωπαϊκών κρατών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, που επωμίζονται σημαντικό κόστος εφαρμόζοντας πλήρως τις υιοθετηθείσες κυρώσεις.
Παράλληλα οι δύο επικεφαλής τόνισαν την ανάγκη διαφύλαξης της λειτουργίας της Συνέλευσης ως πλατφόρμας διαλόγου και κοινοβουλευτικής διπλωματίας.
Ο κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη πολυθεματικής προσέγγισης του Οργανισμού, καθώς και της περαιτέρω ανάδειξης προκλήσεων που ταλανίζουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ συζητήθηκαν και πρακτικοί τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας Μεσογειακών κρατών και της αναβάθμισης του Μεσογειακού Φόρουμ της Συνέλευσης.
Και οι δύο αναφέρθηκαν στον ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο της κρίσης στη Μέση Ανατολή στην ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε ολόκληρη την περιοχή του ΟΑΣΕ. Σημειώθηκαν εκατέρωθεν οι αρνητικές επιπτώσεις της περιφερειακής αστάθειας στο μεταναστευτικό ζήτημα, που αποτελεί φλέγον θέμα και για τις δύο χώρες.
Η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Κύπρος λόγω προώθησης παράνομων μεταναστών, μέσω των κατεχόμενων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ανταλλάγησαν απόψεις και για τις προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος όπως αυτές διαμορφώνονται, μετά το διορισμό Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.