Θέμα χρόνου το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ-Αναζητούν ανταγωνιστικότητα και γεωγραφική κάλυψη

Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, σύμφωνα με πηγές από το κόμμα, καθώς φαίνεται πως η παράταξη οδεύει προς στη λήψη τελικών αποφάσεων.

Ο χρόνος έχει ξεκινήσει να πιέζει και, όπως επισημαίνουν πηγές από το κόμμα, το βάρος πέφτει πάνω στον πρόεδρο, Μάριο Καρογιάν, ο οποίος πραγματοποιεί τις επαφές με τα επικρατέστερα πρόσωπα στα οποία έχει καταλήξει η παράταξη. Όπως τονίζουν στελέχη της ΔΗΠΑ, στόχος είναι το ψηφοδέλτιο να είναι δυνατό και όχι απλώς να περιλαμβάνει έξι ονόματα, γι’ αυτό και έχει ριχθεί αρκετό βάρος στα στελέχη της πρώτης γραμμής, τα οποία χαίρουν αναγνωρισιμότητας και έχουν ξαναδοκιμαστεί στην κάλπη.

Ένα από τα ζητήματα που φαίνεται να καθυστερεί τη λήψη τελικών αποφάσεων είναι η προσπάθεια να καλύπτεται γεωγραφικά όσο το δυνατόν περισσότερο η Κύπρος με τις επιλογές των υποψηφίων. Σχεδόν όλα τα ονόματα που ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα προέρχονται από την επαρχία Λευκωσίας. Και μπορεί η πρωτεύουσα να είναι η πιο δυνατή εκλογική περιφέρεια για τη ΔΗΠΑ, καθώς από αυτήν προέρχονται δύο από τους τέσσερις βουλευτές της, αλλά ο στόχος είναι η καλύτερη εκπροσώπηση σε παγκύπρια βάση. Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί πως δεν κατάφεραν όλα τα κόμματα να έχουν υποψήφιους από όλες τις επαρχίες και ενδέχεται το ίδιο να συμβεί και με τη ΔΗΠΑ, ωστόσο για πολλούς θεωρείται κλειδί στην εκλογική της πορεία να διαθέτει υποψήφιους από διάφορες επαρχίες.

Με βάση τις πληροφορίες, τα τρία πρόσωπα πρώτης γραμμής που «παίζουν» είναι ο αντιπρόεδρος Μαρίνος Κλεάνθους και οι βουλευτές Αλέκος Τρυφωνίδης και Μιχάλης Γιακουμή. Η περίπτωση του κ. Γιακουμή καλύπτει δύο επαρχίες, καθώς πριν εκλεγεί βουλευτής Αμμοχώστου ήταν δημοτικός σύμβουλος Λάρνακας. Ο Αλέκος Τρυφωνίδης και ο Μαρίνος Κλεάνθους είναι από τη Λευκωσία, όπως και ο εκτελεστικός διευθυντής της Europa Donna, Μάριος Χαραλαμπίδης, ο οποίος φαίνεται ότι θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο.

Εάν όντως βρεθούν και οι τέσσερις στην τελική εξάδα, ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, όπως και κατά πόσον θα υπάρχουν τελικά στο ψηφοδέλτιο δύο γυναίκες ή μία. Εάν τελικά θα είναι υποψήφιος της ΔΗΠΑ ο Χρίστος Πατσαλίδης, όπως φημολογείται τις τελευταίες ημέρες, τότε θα πρόκειται για ένα δυνατό όνομα από την επαρχία Πάφου (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του και για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης κάποια στιγμή). Εάν δεν κλειδώσει συμφωνία μαζί του, είναι πιο πιθανό το σενάριο και από τις δύο αυτές επαρχίες οι υποψήφιες να είναι γυναίκες.

Είναι κατανοητό πως τα χρονικά πλαίσια έχουν στενέψει για τη ΔΗΠΑ, καθώς, μαζί με το ΕΛΑΜ είναι τα μόνα κόμματα που δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη το ψηφοδέλτιό τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι υποψήφιοι της για τις Ευρωεκλογές να ριχθούν στον προεκλογικό όπως θα ήθελαν, παρόλο που ο Ιούνιος ξεπροβάλλει. Στην περίπτωση, όμως, του ΕΛΑΜ είναι γνωστοί τουλάχιστον οι τέσσερις υποψήφιοι εδώ και καιρό. Από πλευράς ΔΗΠΑ ουσιαστικά δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση μέχρι στιγμής και όλα τα ονόματα που παίζουν κινούνται στο επίπεδο των πληροφοριών, που προκύπτουν μέσα από συζητήσεις και βολιδοσκοπήσεις.

Είναι σαφές πως η ΔΗΠΑ τους προηγούμενους μήνες έριξε το βάρος της στην (ομολογουμένως δύσκολη) προσπάθεια να καταφέρει να κλείσει τα ψηφοδέλτια των τοπικών εκλογών, ένα εγχείρημα που δεν θεωρείται απλό ακόμα και για τα παραδοσιακά κόμματα, πόσο μάλλον για μια παράταξη που μετρά μερικά χρόνια ζωής και δεν έχει πλήρεις κομματικές δομές, από τις οποίες να μπορεί εύκολα να αντλήσει υποψηφίους. Αυτό συνέβη, άλλωστε, και με τα περισσότερα κόμματα, καθώς αναγνωρίζουν πως η εκλογή τοπικών αξιωματούχων τους προσφέρει καλύτερες και πιο άμεσες προσβάσεις μέσα στην κοινωνία. Ωστόσο, είναι μέσα από τις Ευρωεκλογές που η παράταξη θα μετρήσει την κομματική δύναμή της και θα ενισχύσει τον ρόλο της στο πολιτικό σύστημα, για αυτό και θεωρείται σημαντικό να πετύχει ένα δυνατό και ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο, που θα μπορεί να της προσφέρει καλά ποσοστά. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν κατά πόσον θα το πετύχει.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Κυριακίδου, προσφωνεί τη Βουλή σε σύνοδο για τα 20χρονα ένταξης
Στα ΗΑΕ για τουριστική έκθεση και επενδυτικό συνέδριο ο Υφυπουργός Τουρισμού
Αμετακίνητος ο Τατάρ-Θα επαναλάβει το αφήγημα περί δύο κρατών στην Ολγκίν
Έκανε στάση στην Άγκυρα, είδε Φιντάν πριν την κάθοδό της στην Κύπρο η Ολγκίν
Επιστρέφει στην Κύπρο η Ολγκίν-Βλέπει ΠτΔ και Τατάρ σε χωριστές συναντήσεις την Τετάρτη
Επανέλαβε εαυτόν ο Τατάρ για τα περί δύο κρατών στον ΟΙΣ-Ζήτησε αύξηση συνεργασίας
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Η αναβίωση των Προεδρικών, το σπάνιο φαινόμενο της Πόλης και οι ιδιαιτερότητες των εκλογών ΤΑ στην Πάφο
Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»