X. Φιντάν: Επιθυμούμε να επιταχύνουμε την ολοκλήρωσή ως τουρκικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της «τδβκ»

«Επιθυμούμε να επιταχύνουμε την ολοκλήρωσή ως τουρκικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της τδβκ, και να ενωθούμε περισσότερο σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος σε εκδήλωση του ΑΚΡ στο Κίρσεχιρ, προσθέτοντας ότι «παρά τις κρίσεις που αποτελούν ζωτική απειλή σε μια δύσκολη γεωγραφία, συνεχίζουμε να είμαστε ο υπερασπιστής της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην περιοχή μας».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τουρκικός Τύπος αναφέρει πως ο κ. Φιντάν ανέφερε ότι η συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζεται με τη θεσμοθέτηση στο πλαίσιο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών. «Επιθυμούμε να επιταχύνουμε την ολοκλήρωσή μας ως τουρκικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της τδβκ, και να ενσωματωθούμε περισσότερο σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας. Τέλος, με τη δημιουργία του κοινού μας επενδυτικού ταμείου, κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα προς την ολοκλήρωση των οικονομιών μας. Η ύπαρξη μιας ισχυρής Τουρκίας και η ενοποίηση των Τουρκικών Κρατών κάτω από μια ενιαία στέγη κάνει επίσης ευτυχισμένους τους συμπατριώτες μας σε μια πολύ ευρύτερη γεωγραφία. Όπως συμβαίνει εδώ και 21 χρόνια, θα προστατεύουμε πάντα την κυριαρχία, την ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας μας την επόμενη περίοδο».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ΥΠΕΞ της Ισπανίας στην Άγκυρα, δήλωσε ότι «η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί σε φαύλες πολιτικές ατζέντες ορισμένων χωρών». Η Ισπανία ήταν μεταξύ των χωρών που υποστήριξαν ειλικρινά τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από την αρχή, είπε ο κ. Φιντάν κι εξέφρασε για άλλη μια φορά στον συνάδελφό του ότι η ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Τουρκία.

«Επανέλαβα ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στις φαύλες πολιτικές ατζέντες ορισμένων χωρών. Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υιοθέτησε από την πρώτη μέρα μια στάση αρχών για τη Γάζα και στάθηκε στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις είπε ότι «η ΕΕ, ως ανώτατη πολιτική οντότητα των ευρωπαϊκών χωρών, έχει ξεχωριστή νομική προσωπικότητα. Αναπτύσσουμε ξεχωριστές σχέσεις μία προς μία με τις ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε μια άλλη θεσμική σχέση με την ΕΕ».

Ο κ. Φιντάν επεσήμανε ότι τα γεγονότα στην περιοχή τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει στο προσκήνιο την προοπτική της ασφάλειας των σχέσεων της Τουρκίας, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα