Με τροπολογία για έλεγχο δαπανών ομοσπονδιών εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον προϋπολογισμό του ΚΟΑ με επικρίσεις για το θέμα της ανακαίνισης του σταδίου «Σπύρος Κυπριανού» ενόψει Ευρωμπάσκετ και μη συμπερίληψης κονδυλίων για αναβάθμιση άλλων σταδίων. Παράλληλα εγκρίθηκε τροπολογία για έλεγχο των οικονομικών των αθλητικών ομοσπονδιών.

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 40 ψήφους υπέρ και μια αποχή. Παράλληλα με 28 ψήφους υπέρ, 11 εναντίον και 1 αποχή εγκρίθηκε τροπολογία του ΑΚΕΛ που δεσμεύει το 50% των λειτουργικών εξόδων των ομοσπονδιών ώστε να ελέγχονται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ για το 2024 είναι ελλειμματικός με τα έξοδα να ανέρχονται στα €60.625.634 και τα συνολικά έσοδα στα €55.625.634,

Οι κυριότερες δαπάνες του ΚΟΑ για το έτος 2024 αφορούν διαχειριστικά έξοδα/συντήρηση (€25.046.414), χορηγίες (€18.086.000), δημιουργία και βελτιώσεις αθλητικών χώρων (€15.423.000), αποπληρωμή δανείων και άλλων υποχρεώσεων (€1.950.000), μη προβλεπόμενες δαπάνες (€400.000).

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται σημαντικά κονδύλια για την αναβάθμιση του αθλητικού κέντρου «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, την αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα του σταδίου «Στέλιος Κυριακίδης» στην Πάφο, καθώς και τη στήριξη των γυμναστικών συλλόγων και των συλλόγων κλασικού αθλητισμού.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης ανέφερε ότι τα 10 εκ. ευρώ από τα 15 που αφορούν βελτιώσεις αθλητικών χώρων είναι για την ανακαίνιση του «Σπύρος Κυπριανού», ενώ 12,5 εκ. ευρώ αφορούν φόρο θεάματος που πληρώνει ο ΚΟΑ στον Δήμο Στροβόλου από τα λεφτά του φορολογούμενου, ύστερα από προσφυγή στο δικαστήριο. Είπε ακόμα ότι ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ δεν είναι εκείνος που έπρεπε να είναι, αφού διοργανώνει πολλούς διεθνείς και παγκόσμιους αγώνες και υπάρχει και ο τουριστικός αθλητισμός που αν αναπτυχθεί έχει πολλαπλάσια οφέλη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει κονδύλι για ανανέωση των σταδίων όπως το Μακάρειο, το Τσίρειο και το ΓΣΖ που έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου και χρειάζονται δεκάδες εκατομμύρια για αποκατάσταση. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΟΑ, προτίθεται να παραχωρήσει σε επενδυτές τα στάδια για να τα φτιάξουν και να τα διαχειρίζονται για εύλογο χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε ότι αυτές οι επενδύσεις θα βοηθήσουν και στον τουριστικό αθλητισμό με φιλοξενία διαφόρων ομάδων της Ευρώπης για την προετοιμασία τους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι με τον νέο Πρόεδρο του ΚΟΑ Γιάννη Ιωάννου άρχισε να φυσάει ούριος άνεμος και εξέφρασε την ελπίδα κάτι τέτοιο να μετουσιωθεί σε γεγονός. Ανέφερε ότι ο νέος Πρόεδρος είναι ανοικτόμυαλος και αναμένουν τη συγκέντρωση όλων των φορέων στην επαρχία Πάφου στις 3 Απριλίου για να δοθεί λύση στο θέμα των υποδομών.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι ο ΚΟΑ είναι ο τελευταίος οργανισμός που δικαιούται να μιλά για χρηστή διοίκηση και έφερε ως παράδειγμα τη μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού για το νέο στάδιο Λεμεσού. Σημείωσε ότι σύμφωνα με την τελική εκτίμηση από ανεξάρτητο οίκο η αξία του γηπέδου εκτιμάται στα 28 εκ. ευρώ, ενώ στοίχισε 50 εκ. ευρώ. Όσον αφορά την ανακαίνιση του «Σπύρος Κυπριανού» για το Ευρωμπάσκετ το 2025, είπε ότι με την απόφαση αυτή πέταξαν έξω όλες τις ομοσπονδίες που το χρησιμοποιούσαν και το κόστος ανέρχεται σε 16 εκ. ευρώ. Εκτίμησε ότι αυτά μπορεί να ανέλθει και στα 30 εκ. ευρώ και είπε ότι με αυτό το ποσό θα μπορούσε να κτιστεί ένα «πραγματικό διαμάντι» για την Κύπρο.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε ζητήσει αναβολή για τον προϋπολογισμό του ΚΟΑ αφού δεν περιλήφθηκε κονδύλι 80.000 ευρώ για το σωματείο Κέρδος Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας που αγωνίζεται στην 3η κατηγορία και δεν θεωρείται προσφυγικό γιατί δεν υπήρχε πριν από το 1974. Το σωματείο αυτό της κοινότητα των Μαρωνιτών, είπε παίρνει 20.000 κατά χάρη, ενώ τα άλλα 80.000 και είπε ότι αυτή η άνιση μεταχείριση οδηγεί σε κλείσιμο του σωματείου. Πρόσθεσε ότι η Υπουργός είναι θετική στην αύξηση του κονδυλίου.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε «ατασθαλίες» και «κακώς έχοντα» σε πολλές αθλητικές ομοσπονδίες και είπε ότι αυτή τη στιγμή τυγχάνει επικαιροποίησης ο κώδικας χρηστής διοίκησης των Ομοσπονδιών από το νέο Συμβούλιο του ΚΟΑ. Αναφέρθηκε επίσης σε ακατάλληλες αθλητικές υποδομές και είπε ότι η Κύπρος είναι ουραγός στις κλειστές αίθουσες, ενώ αίθουσες όπως η Γλαύκος Κληρίδης στον Αγρό και Χαράλαμπος Κουκουλαρίδης στη Γαλάτα δεν αξιοποιούνται. Παράλληλα ανέφερε ότι το θέμα της αναβάθμισης του «Σπύρου Κυπριανού» αποτελεί όργιο ανικανότητας αφού θα στοιχίσει 13 εκ. ευρώ  ενώ άλλα 20 εκ. ευρώ θα στοιχίσει η μετακόμιση των ομοσπονδιών. Καλύτερα, όπως είπε να κτιζόταν νέα αίθουσα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκκης, είπε ότι το κονδύλι για τα προσφυγικά σωματεία είναι μόλις το 2,5% του προϋπολογισμού του ΚΟΑ κάτι που αποτελεί μείζον ζήτημα αν θέλει κανείς να κρατήσει τα προσφυγικά σωματεία στη ζωή. Είπε ότι το 2023 ήρθε συμπληρωματικός προϋπολογισμός για αύξηση κατά 300 χιλιάδες ευρώ και αυτό το ποσό υπολείπεται από τον προϋπολογισμό και αναμένεται να έρθει και πάλι με συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι εκκρεμεί η ενιαία αθλητική νομοθεσία και εξέφρασε την ελπίδα η Κυβέρνηση και το νέο ΔΣ του ΚΟΑ να προωθήσει στο θέμα. Ανέφερε επίσης ότι ο Κώδικας που αφορά τις αθλητικές ομοσπονδίες θα πρέπει να είναι πιο αυστηρός.

Παράλληλα ανέφερε ότι τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητισμό και όχι μόνο επί πληρωμή σε ομοσπονδίες και ότι τα γήπεδα των σχολείων θα πρέπει να είναι προσβάσιμα και μετά το μεσημέρι, για να δοθούν επιλογές στα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να ξεφύγουν από εξαρτήσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς επεσήμανε ότι βουλευτές της συγκυβέρνησης από τη μια μιλούν για όργιο ανικανότητας και άλλοι μιλούν για ούριο άνεμο. Είπε ακόμα ότι όλοι για χρόνια σημειώνουν την ανάγκη για ενιαία αθλητική νομοθεσία και το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, είπε ότι ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει τίποτε που να αλλάζει τα δεδομένα.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΑΚΕΛ που έχει ως στόχο τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των οικονομικών των αθλητικών ομοσπονδιών.

Όσον αφορά τους επενδυτές για τα γήπεδα, ανέφερε ότι θα πρέπει να επιδειχθούν οι απαραίτητες αντιστάσεις για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, είπε το ΑΚΕΛ συνεργάστηκε με ομάδα ειδικών για προσχέδιο της ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας πριν από πέντε χρόνια το οποίο δόθηκε στο τότε ΔΣ του ΚΟΑ και δεν έγινε απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι παρά τον ούριο άνεμο ως προς τις προθέσεις του νέου ΔΣ του ΚΟΑ οι αέρηδες είναι δυσμενείς για την πραγματική αθλητική πολιτική.

Πρόσθεσε ότι η πολιτεία πρέπει να επενδύσει πολλά περισσότερα στον αθλητισμό, αλλά όταν υπάρχουν πολιτικές διόγκωσης των ανελαστικών δαπανών του ΚΟΑ στο τέλος ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος, οι ανελαστικές δαπάνες είναι αυξημένες και αυτά που απομένουν για πραγματική αθλητική πολιτική είναι λιγότερα. Είπε ακόμα ότι αθλητισμός είναι όλα τα αθλήματα και όχι μόνο το ποδόσφαιρο και θα πρέπει να επενδύσουν σε όλα τα αθλήματα.

Όσον αφορά τα προσφυγικά σωματεία άσκησε κριτική που η αύξηση της χορηγίας δεν συμπεριλήφθηκε στον φετινό προϋπολογισμό και αναμένεται να έρθει και πάλι με συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Για κινητά, κλιματιστικά και στολές συζήτησαν μεταξύ άλλων ΥΠΑΝ και ΠΣΕΜ
Σε απλοποίηση διαδικασιών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική επιμένει η Κύπρος
Έχει εντοπιστεί το 52% των αγνοουμένων-Ταυτοποιήθηκαν 1.047 από τους 2.002
O ΕΟΑ Λεμεσού στηρίζει την ύπαιθρο και τα χωριά της Λεμεσού
Στο 342% της κανονικής η βροχόπτωση εντός Σεπτεμβρίου
Ανεξήγητες διαφοροποιήσεις στις τιμές εισαγωγής καυσίμων διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Καταναλωτών
Στη Βουλή η εξαίρεση από διατμηματικές προαγωγές για προϊστάμενους νοσηλευτές
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση της Περιοδικής Έκθεσης Κύπρου
Αποσύρεται από την αγορά συσκευή φρυγανιέρας (pic)
Εξήγγειλαν απεργία την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων τη Δευτέρα οι συντεχνίες του ΡΙΚ