Eπέκταση εργασίας των αστυνομικών χωρίς αντιμισθία διέταξε ο Αρχηγός –Ζητά παρέμβαση Χαρτσιώτη η ΑΣΔΥΚ

Τη δυσαρέσκεια για τη χθεσινή διαταγή του Αρχηγού Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου, για επέκταση του χρόνου εργασίας του προσωπικού χωρίς όμως, να λαμβάνουν αντιμισθία, αλλά να πιστώνονται με ώρες ανάπαυσης, εκφράζει με σημερινή ανακοίνωσή του ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος – ΑΣΔΥΚ και καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριο Χαρτζιώτη, να παρέμβει προς τον Αρχηγό Αστυνομίας ζητώντας την αναστολή και την επανεξέταση του περιεχόμενου της διαταγής.

Όπως αναφέρεται, «έντονη αναστάτωση και δυσαρέσκεια» έχει προκληθεί ανάμεσα στα μέλη της Αστυνομίας από τη χθεσινή διαταγή του Αρχηγού Αστυνομίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης της πρόληψης του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος, με τον Κλάδο Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου, ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, να εκτιμά ότι η εν λόγω διαταγή «πλήττει τα εργασιακά θέσμια».

«Είναι με έκπληξη που ενημερωθήκαμε για την χθεσινή γραπτή διαταγή (ημερ. 20.3.2024), σύμφωνα με την οποία, το Αρχηγείο Αστυνομίας διατάσσει συναδέλφους/συναδέλφισσες οι οποίοι/ες εργάζονται με πενθήμερη εργασία και ωράριο 07:00-14:30, να επεκτείνουν τον χρόνο εργασίας τους, περιοδικά με ωράριο βάρδιας, Κυριακές και δημόσιες αργίες, χωρίς όμως, να λαμβάνουν αντιμισθία, αλλά να πιστώνονται με ώρες ανάπαυσης» σημειώνεται.

Παράλληλα, προστίθεται ότι, «σύμφωνα με την εν λόγω διαταγή, τις καθημερινές ημέρες οι εν λόγω συνάδελφοι/σες, καλούνται να εργάζονται κανονικά το ωράριο τους, εκτελώντας γραφειακά καθήκοντα και αφού σχολάσουν, να επιστρέφουν για βραδινή βάρδια, χωρίς την καταβολή αντιμισθίας, αλλά με απαλλαγή από την εργασία την επόμενη ημέρα».

«Επανατονίζουμε ότι διαφωνούμε με την εν λόγω διαταγή, καθώς πλήττει τα εργασιακά δικαιώματα και εισάγει νέα θέσμια στην Αστυνομία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ σημειώνεται ότι «πέραν της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων, η διαταγή αγνοεί παντελώς τις προσωπικές, οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις των συναδέλφων/σών και ειδικότερα των μονογονέων».

Σημειώνεται ότι ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της ΑΣΔΥΚ καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Χαρτσιώτη, να παρέμβει προς τον Αρχηγό Αστυνομίας ζητώντας την αναστολή και την επανεξέταση του περιεχομένου της διαταγής.

Προστίθεται ότι ο Κλάδος αναγνωρίζει την πιεστική ανάγκη αποτελεσματικότερης στελέχωσης της πρώτης γραμμής της Αστυνομίας, «ωστόσο, κατά την εκτίμησή μας, το σοβαρό αυτό πρόβλημα δεν θα λυθεί μέσω της παραβίασης των εργασιακών δικαιωμάτων και με αποσπασματικές ρυθμίσεις, αμφίβολης αποτελεσματικότητας στο τέλος της ημέρας».

Η συντεχνία εκφράζει την άποψη ότι η άμβλυνση του προβλήματος της υποστελέχωσης μπορεί εν μέρει να επιτευχθεί με την αναβάθμιση των Συμβασιούχων Ειδικών Αστυφυλάκων, νοουμένου ότι αυτοί θα επιτύχουν σε εσωτερικές γραπτές εξετάσεις, όπως είναι και η πρόταση του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος, που τέθηκε ενώπιον του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Απίστευτο βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση σε οικία στη Λάρνακα-Καρέ καρέ η επίθεση με κροτίδες και πέτρες
ΒΙΝΤΕΟ: Εμπόλεμη ζώνη ο Ύψωνας-Η στιγμή που περιπολικό παραδίδεται στις φλόγες
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Προβλήματα στο οδικό δίκτυο λόγω κατολισθήσεων βράχων-Περιορισμένη ορατότητα στον αυτοκινητόδρομο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Κεραυνός προκάλεσε φωτιά στο Δάσος Πάφου
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
Προειδοποιεί για απάτη με παραπλανητικά μηνύματα SMS η Cyta
Δύο συλλήψεις για τη διάρρηξη υποσταθμού της ΑΗΚ στην επαρχία Αμμοχώστου
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο