«Fully booked» τα αστυνομικά κρατητήρια-Αντιδράσεις για την οδηγία τοποθέτησης δύο κρατουμένων σε ένα κελί

Έντονες αντιδράσεις και φωνές από πλευράς αστυνομικών έχει προκαλέσει η νέα απόφαση της ηγεσίας της Δύναμης, που δόθηκε προς όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις, βάσει της οποίας στα κρατητήρια πρέπει να μπαίνουν δύο κρατούμενοι, αντί για ένα όπως είναι και η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία απόφαση που εγκυμονεί διάφορους κινδύνους, όπως καταγγέλλουν τα μέλη του Σώματος, αφού πιθανό να προκύψει πρόβλημα ασφαλείας, την ίδια ώρα μάλιστα, που έχουν καταγραφεί μια σειρά από αποδράσεις τα τελευταία χρόνια, αρκετές από τις οποίες οφείλονταν στον ανθρώπινο παράγοντα.

Η νέα απόφαση, που χαρακτηρίζεται από αστυνομικούς «παράνομη», δόθηκε τηλεφωνικώς στις αστυνομικές διευθύνσεις και όχι μέσω μίας εγκυκλίου, που θα ήταν και γραπτή, με τους αστυνομικούς να προειδοποιούν για αρνητικές συνέπειες.

«Δεχθήκαμε παράπονα από όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στις αστυνομικές διευθύνσεις, μετά από ακόμη μία παράνομη διαταγή που δόθηκε μέσω των αξιωματικών υπηρεσίας του Αρχηγείου από την ηγεσία μας, όπως τα κρατητήρια μπαίνουν δύο-δύο οι κρατούμενοι. Υπάρχουν σαφείς οδηγίες από την CPT, που είναι η ευρωπαϊκή επιτροπή για τα βασανιστήρια, να μπαίνει ένας κρατούμενος στα κρατητήρια», ανέφερε στον REPORTER ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Παγκύπριας Συντεχνίας Ισότητα, Νίκος Λοϊζίδης.

Την ίδια ώρα, η Συντεχνία αναφέρει πως σε περίπτωση που τα μέλη της Αστυνομίας εφαρμόσουν την εν λόγω απόφαση της ηγεσίας, θα βρεθούν και οι ίδιοι υπεύθυνοι, σε πιθανή κατσάδα της Κύπρου από την Ευρώπη, καθώς θα υπάρχει παραβίαση της σχετικής σύστασης που έχει δοθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία. «Εμείς θέλουμε αυτή τη διαταγή που έδωσαν από το τηλέφωνο να την δώσουν γραπτώς, αλλά εμείς ενημερώνουμε ταυτόχρονα όλα τα μέλη της Αστυνομίας, ότι αυτή η εκτέλεση των παράνομων διαταγών, σε περίπτωση έρευνας από την CPT, δεν τους απαλλάσσει από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη».

Παράλληλα, η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί προβληματισμούς, καθώς είναι ορατοί διάφοροι κίνδυνοι, με το μεγαλύτερο ζήτημα να αφορά στην ασφάλεια της υγείας των κρατουμένων, ενώ πιθανή εφαρμογή της εν λόγω απόφασης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκύψουν κι άλλες αποδράσεις, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ισότητας.

«Αυτή η κατάντια να μπαίνουν δύο κρατούμενοι σε ένα κελί θα μας επιφέρει πολλά προβλήματα και συνέπειες, εξού τελικά ο ερασιτεχνισμός που υπήρχε στις διαταγές εδώ και πολύ καιρό, όσον αφορά στις αποδράσεις κρατουμένων. Ελλοχεύουν κίνδυνοι απόδρασης, κίνδυνοι τραυματισμού και ταυτόχρονα καταπατούνται ευρωπαϊκές οδηγίες. Υπάρχει, επίσης, ο κίνδυνος, να μπει ποινικός με διοικητικό κρατούμενο. Ο διοικητικός κρατούμενος μπορεί να κρατά το κινητό του και ενδεχομένως να υπάρχει επηρεασμός ποινικών υποθέσεων».

Περαιτέρω, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως η ηγεσία της Αστυνομίας, η οποία είναι ενήμερη για τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει, προέβη στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης λόγω της έλλειψης χώρου που υπάρχει, παρά το γεγονός ότι η Συντεχνία Ισότητα και μέλη της Αστυνομίας είχαν στείλει τις εισηγήσεις τους προς τους αρμοδίους, για δημιουργία χώρων κράτησης διοικητικών κρατουμένων.

«Όλα αυτά γίνονται επειδή εδώ και χρόνια φωνάζουμε να κλειστεί ένας χώρος για τους διοικητικούς κρατούμενους, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στην Ιταλία, αλλά στην Κυπριακή Δημοκρατία σκεφτόμαστε μόνο την εξοικονόμηση χρημάτων, που έχει συνέπειες στη δικαιοσύνη και τον κυπριακό λαό, όσον αφορά στην ασφάλειά του. Δεν έχουμε κελιά, αλλά έχουμε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό καταδίκων και υποδίκων και δεν τους χωρούν οι Κεντρικές Φυλακές. Η ηγεσία είναι ενήμερη για τις αντιδράσεις που υπάρχουν».

Δειτε Επισης

Αναχώρησε το πλοίο Jennifer από το λιμάνι της Λάρνακας-Μεταφέρει βοήθεια μόνο από τα ΗΑΕ
Εξελίξεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Συνέλαβε οκτώ πρόσωπα η Αστυνομία
Έκρυβαν ναρκωτικά σε διαμέρισμα στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα
Ακόμη μια υπόθεση εμπρησμού-Πυρπόλησαν οχήματα στη Λεμεσό
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα