BINTEO: Το χωριό που χάθηκε στο χρόνο-Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την «Πομπηία της Βρετανίας»

Σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο έχει βρεθεί στη Βρετανία, ο χώρος αυτός παρέχει απαράμιλλη εικόνα της Εποχής του Χαλκού.

Στη σκιά του σύγχρονου Peterborough, στην καρδιά του Cambridgeshire της Αγγλίας, βρίσκονται τα απομεινάρια ενός χωριού που χάθηκε στο χρόνο και τώρα χαρακτηρίζεται ως «η Πομπηία της Βρετανίας». Αυτός ο οικισμός της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, γνωστός ως Must Farm, παρουσιάζει ένα εκπληκτικά διατηρημένο πίνακα της καθημερινής ζωής πριν από 2.850 χρόνια, που αποτυπώθηκε τη στιγμή που χτύπησε η καταστροφή, μια πυρκαγιά που αποδεκάτισε το χωριό που ήταν χτισμένο πάνω σε ξυλοπόδαρα πάνω από ένα ελικοειδές ποτάμι που διέσχιζε τους βάλτους.

Η ανασκαφή του Must Farm, ένα έργο που κόστισε περίπου 1,4 εκατομμύρια δολάρια , προσφέρει μια σπάνια και ζωντανή ματιά σε έναν πολιτισμό του παρελθόντος, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες που έχουν καταπλήξει την αρχαιολογική κοινότητα. Σε αντίθεση με οτιδήποτε άλλο έχει βρεθεί στη Βρετανία, ο χώρος αυτός παρέχει απαράμιλλη εικόνα της Εποχής του Χαλκού, με το επίπεδο διατήρησής του να παρομοιάζεται με την περίφημη αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας, η οποία διατηρήθηκε από την ηφαιστειακή τέφρα.

Η σκηνή στο Must Farm, όπως αποκαλύφθηκε από τους αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Μονάδας του Cambridge στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, είναι ταυτόχρονα στοιχειωτική και αποκαλυπτική. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πυρκαγιά τόσο απότομα που άφησαν πίσω τους τα υπάρχοντά τους, συμπεριλαμβανομένου ενός ξύλινου κουταλιού σε ένα μπολ με μισοφαγωμένο χυλό και τα υπολείμματα παχυνόμενων αρνιών που παγιδεύτηκαν και χάθηκαν στη φωτιά. Αυτές οι λεπτομέρειες, παγωμένες στο χρόνο, προσφέρουν ένα συγκλονιστικό στιγμιότυπο της τραγωδίας που έπληξε αυτή την κοινότητα.

Ο Chris Wakefield, βασικό μέλος της 55μελούς ομάδας που ανέσκαψε την περιοχή το 2016, περιέγραψε την ανακάλυψη ως «αρχαιολογική νιρβάνα». Το επίπεδο διατήρησης είναι τέτοιο που ακόμη και τα σημάδια από τσεκούρι στο ξύλο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του χωριού φαίνονται φρεσκοφτιαγμένα. Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις τυπικές τοποθεσίες της Εποχής του Χαλκού, όπου οι αρχαιολόγοι μπορεί να βρουν μόνο μερικές οπές για στύλους ή θραύσματα κεραμικών. Το Must Farm, ωστόσο, έχει δώσει ολόκληρες δομές και πλούτο αντικειμένων που έχουν παραμείνει ανέπαφα μέσα στις χιλιετίες.

Τα ευρήματα από το Must Farm έχουν τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουν την κατανόησή μας για τη Βρετανία της Εποχής του Χαλκού. Τα τεχνουργήματα και οι δομές που διατηρούνται στο χωριό παρέχουν σαφείς αποδείξεις για τις τεχνολογικές, κοινωνικές και οικιακές περιπλοκές μιας κοινωνίας που ευδοκίμησε πριν από σχεδόν τρεις χιλιετίες. Από τις τεχνικές κατασκευής των πασσαλόπηκτων σπιτιών τους μέχρι τα καθημερινά αντικείμενα που γέμιζαν τα σπίτια τους, οι άνθρωποι του Must Farm αρχίζουν να διηγούνται την ιστορία τους.

Αυτή η εξαιρετική τοποθεσία προσφέρει ένα μοναδικό παράθυρο στο παρελθόν, αμφισβητώντας τις προκαταλήψεις για τη ζωή στην Εποχή του Χαλκού και παρέχοντας ανεκτίμητες γνώσεις για έναν κόσμο που, μέχρι τώρα, είχε χαθεί από την ιστορία. Η επίπονη ανασκαφή και η ανάλυση του Must Farm όχι μόνο αναδεικνύουν τα τεχνικά επιτεύγματα και τις οικιακές πρακτικές αυτής της αρχαίας κοινότητας, αλλά υπογραμμίζουν επίσης την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ύπαρξης μπροστά στις φυσικές καταστροφές.

Πηγή: Gazetta.gr

Δειτε Επισης

Βρετανίδα ταξίδεψε στη N. Ζηλανδία για να υποβληθεί σε ευθανασία-«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε έναν γαλήνιο θάνατο»
Συνεχείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Φεύγουν μαζικά με όποιο μέσο βρουν οι κάτοικοι στη Ράφα
Ηγέτης Χεζμπολάχ: Να ανοίξει ο δρόμος σε οποιοδήποτε Σύρο θέλει να μεταβεί από το Λίβανο στην Κύπρο
Μετά τη συνέντευξη στο BBC συνελήφθη ο διαβόητος διακινητής μεταναστών «Σκορπιός»-H σχέση του με την Ελλάδα
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ουκρανία εν μέσω επίθεσης της Ρωσίας στο Χάρκοβο
Στέιτ Ντιπάρτμεντ για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Επίλυση διαφορών με διεθνές δίκαιο
Συνελήφθη ο «Νo1 διακινητής» παράτυπων μεταναστών στην Ευρώπη-Tον κυνηγούσαν δύο χρόνια σε όλο τον κόσμο
Πρόγραμμα εντοπισμού ελλείψεων στην ψυχική υγεία στην ΕΕ ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς Βόρεια Μακεδονία: Οι ΗΠΑ σταθερά προσηλωμένες στη Συμφωνία των Πρεσπών
Αυτές είναι οι 25 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη-Ανάμεσα τους τρεις Κυπριακές