Νομοθετικά ακάλυπτοι οι γιατροί που εργάζονται χωρίς ασφάλιση για ιατρική αμέλεια
06:00 - 21 Μαρτίου 2024
Νομοθετικά ακάλυπτοι είναι οι γιατροί που ασκούν το επάγγελμά τους στην Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να έχουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης, σε περίπτωση που υπάρξει ιατρική αμέλεια, με την Βουλή να ανοίγει τη συζήτηση, ώστε να τροποποιηθεί η νομοθεσία, για να καλύπτονται όσοι εφαρμόζουν την ιατρική στην Κύπρο.
Η Επιτροπή Υγείας αναμένεται να ανοίξει το θέμα, θέτοντας στο επίκεντρο την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, η οποία θέλει να τροποποιήσει τον υφιστάμενο περί εγγραφής ιατρών Νόμο, ώστε να προνοεί ότι όλοι οι γιατροί, πριν εξασφαλίσουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, θα πρέπει να καλύπτονται ασφαλιστικά έναντι αστικής ευθύνης.
«Είδαμε ότι υπάρχει κενό όσον αφορά στην ασφάλιση των γιατρών για επαγγελματική ευθύνη και ιατρική αμέλεια. Όσοι είναι στο ΓεΣΥ είναι υποχρεωμένοι να έχουν ασφάλιση με βάση το νόμο του ΓεΣΥ. Όσοι εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια που είτε είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ είτε όχι, τους υποχρεώνουν να έχουν. Όμως, υπάρχουν και ιδιώτες που δεν είναι υποχρεωμένοι βάσει νόμου να το κάνουν και υπάρχει νομοθετικό κενό», επεσήμανε στον REPORTER η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Σάβια Ορφανίδου.
Η πρόταση νόμου είχε ετοιμαστεί εξ αφορμής μίας επιστολής που έλαβαν οι βουλευτές, από μία μητέρα για υπόθεση ιατρικής αμέλειας σε βάρος της κόρης της, βάσει της οποίας οι αποζημιώσεις ήταν υπέρογκες και δεν μπορούσε κανένας να τις αποπληρώσει, καθώς ο γιατρός δεν είχε ασφάλιση. Ωστόσο, αυτή δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που εγγράφηκε το θέμα, ενώ αυτό που τονίζεται είναι ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως είναι οι συντεχνίες των γιατρών, βλέπουν με θετικό μάτι την προώθηση της σχετικής πρότασης νόμου.
«Πριν κάποιους μήνες θέλαμε να καλύψουμε αυτά τα κενά, με μία συγκεκριμένη πρόταση νόμου, που έλεγε ότι για να αποκτήσει κάποιος επαγγελματική άδεια, έπρεπε να έχει και αυτή την κάλυψη. Είδαμε, όμως, ότι αφήσαμε εκτός κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού, που δεν κάλυπτε το νόμο και επιλέξαμε τον περί εγγραφής ιατρών νόμο. Μιλήσαμε με τους κύριους εμπλεκόμενους και συμφώνησαν. Ακόμη και οι ίδιοι γιατροί θέλουν αυτό το ζήτημα και υπήρχε στη νομοθεσία που θα προωθούσε το Υπουργείο Υγείας».
Σημειώνεται πως, σκοπός των βουλευτών του ΔΗΣΥ που έχουν προτείνει την εν λόγω πρόταση νόμου, αλλά και των μελών της Επιτροπής Υγείας είναι όπως υποχρεώσουν νομικά όλους όσοι ασκούν ιατρική στην Κύπρο, να καλύπτονται ασφαλιστικά.
«Στόχος μας είναι εκείνοι που είναι εγγεγραμμένοι στο ιατρικό μητρώο και ασκούν ιατρική στην Κυπριακή Δημοκρατία, είτε είναι ιατροί, είτε είναι εταιρείες ιατρών, να έχουν σε ισχύ αυτή την ασφαλιστική κάλυψη έναντι αστική ευθύνης για ιατρική αμέλεια. Θέλουμε να καλύψουμε το κενό που υπάρχει για εκείνους που δεν είναι ασφαλισμένοι για να μην έχουμε κανένα θέμα. Είναι προς όφελος του ασθενή και προς όφελος του γιατρού».
Πάντως, σε περίπτωση που η πρόταση νόμου υπερψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής, πλέον το μπαλάκι θα βρίσκεται στα χέρια του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου για την εφαρμογή, καθώς ο ρόλος της Βουλής τελειώνει με την ψήφιση της νομοθεσίας. «Εμείς ερχόμαστε με αυτή την πρόταση για να καλύψουμε το κενό και βάζουμε την υποχρέωση στο νόμο. Οι κανονισμοί που θα γίνουν για τον τρόπο που θα πληρώνουν σε περίπτωση ιατρικής αμέλειας, το ύψος είναι θέμα του ΠΙΣ με τις ασφαλιστικές εταιρείες. Εμείς βάζουμε τη νομοθετική ευθύνη να υπάρχει κάλυψη».