Ερωτοκρίτου: Στην Κύπρο το μεγαλύτερο μεταναστευτικό πρόβλημα στην ΕΕ

Η Κύπρος, ως ημικατεχόμενη και μικρή σε μέγεθος χώρα, με περιορισμένους πόρους στη διάθεση της, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό πρόβλημα ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ανέφερε η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία συμμετείχε σε συνεδρία της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), στο Παρίσι.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό ζήτημα στην Κύπρο, στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Εκτοπισμένων της ΚΣΣΕ, η κ. Ερωτοκρίτου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι 5% περίπου του πληθυσμού της Κύπρου αποτελείται από αιτητές ασύλου ή άτομα με καθεστώς διεθνούς προστασίας και αναφέρθηκε στη μεθοδευμένη διοχέτευση μεγάλου αριθμού παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισήμανε, επίσης, τις αφίξεις μεγάλου αριθμού μεταναστών δια θαλάσσης ως επί το πλείστον από τον Λίβανο, τονίζοντας παράλληλα ότι συνεπεία της τουρκικής εισβολής του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής μέρους του εδάφους της, η Κύπρος γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει προσφυγιά και εκτοπισμός.

Υπογράμμισε ακόμα τα θετικά βήματα, που έχουν γίνει για καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω και της ενισχυμένης συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) και τόνισε τη σημασία της συνέχισης, αλλά και ενίσχυσης  της στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επισημαίνοντας ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ο Λίβανος φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες, ιδιαίτερα Σύριους, η κ. Ερωτοκρίτου υποστήριξε ότι θα πρέπει να αυξηθεί κατ’ αναλογία η οικονομική βοήθεια της ΕΕ προς τον Λίβανο όπως γίνεται και στην περίπτωση της Τουρκίας, με στόχο την καλύτερη διαχείριση των αυξημένων ροών προς τη χώρα.

Αναφερόμενη, τέλος, στα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών, η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε ότι η ΕΕ δεν εστιάζει όσο πρέπει στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που εμπορεύεται τις ανθρώπινες ζωές, κάτι που είναι επάναγκες για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών.

Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι η ΕΕ οφείλει να λάβει αποτρεπτικά μέτρα και να προχωρήσει σε δράσεις για την ολιστική αντιμετώπιση του εγκλήματος της εμπορίας προσώπων που ουσιαστικά συντελείται και να καταπολεμηθεί το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα σε αυτόν τον τομέα.   

Δειτε Επισης

Με αναφορές στο Κυπριακό το πασχαλινό μήνυμα Αρχιεπισκόπου-«Δεν υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων»
Πολλαπλές συντάξεις, ξενόγλωσσα, έρευνες Αστυνομίας για κυνηγούς-Γεμάτη η ατζέντα της Βουλής
Το πασχαλινό μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη-«Θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια για οριστική λύση του Κυπριακού»
Το ΕΛΑΜ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση βίζας στο ψευδοκράτος
Διμερείς συνεργασίες και η επικείμενη τριμερής με Ελλάδα στο επίκεντρο των συναντήσεων Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ
Μετά το Πάσχα εξελίξεις για διορισμό Προσωπικού Απεσταλμένου-Πρώτα συνάντηση διαπραγματευτών
Ο «προεκλογικός» των κατεχομένων, το ρίνγκ Τατάρ-Ερχιουμάν και τα τουρκογενή πλήγματα
Ο Οδυσσέας ως αναδυόμενη αντιπολιτευτική δύναμη απέναντι στις αδυναμίες του συστήματος
Κύπρος και Ελλάδα χρειάζονται στήριξη για την ηλεκτρική διασύνδεση-«Δεν βγαίνει δημόσια η ΕΕ»
«Πρωτόκολλο» για νέο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία υπογράφηκε στην Άγκυρα