Στεφάνου: Ανοίγεται ένας νέος δρόμος για την Κύπρο με τη σύσταση της Κοινωνικής Συμμαχίας
21:02 - 20 Μαρτίου 2024
Για έναν νέο δρόμο που ανοίγεται σήμερα με τη σύσταση της Κοινωνικής Συμμαχίας για την Κύπρο και τον λαό μας, έκανε λόγο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Με το βλέμμα στο μέλλον» που διοργάνωσε η Κοινωνική Συμμαχία στη Δημοσιογραφική Εστία ο Στέφανος Στεφάνου είπε πως «για το ΑΚΕΛ είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικής ευθύνης η σύμπλευση με δυνάμεις και προσωπικότητες της κοινωνίας που μας συνδέουν κοινές ανησυχίες, προτεραιότητες και προσεγγίσεις σε μείζονα ζητήματα», εξηγώντας πως έχοντας ως κληρονομιά και τον πετυχημένο θεσμό των Νέων Δυνάμεων, το ΑΚΕΛ πίστεψε με πάθος στην ιδέα της Κοινωνικής Συμμαχίας όπου άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες συναντιόνται στη βάση μιας κοινής προοδευτικής ατζέντας.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε πως βασικός άξονας αυτής της ατζέντας είναι η λύση του Κυπριακού που θα τερματίσει την τουρκική κατοχή και θα επανενώσει τον τόπο και τον λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στο πλαίσιο της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, αναφέροντας όμως πως η θεματολογία όμως της πολιτικής ατζέντας δεν περιορίζεται μόνο στο Κυπριακό αλλά εκτείνεται στην οικονομία και την ανάγκη για μια ισχυρή οικονομία με δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη. «Εκτείνεται στην ανάγκη για ύπαρξη ενός αναπτυγμένου κοινωνικού κράτους και ενός κράτους δικαίου, για μια δημόσια διοίκηση που να λειτουργεί με διαφάνεια, λογοδοσία, αξιοκρατία και χρηστή διοίκηση. Για μια κοινωνία και μια πολιτεία που να στέκουν απέναντι στον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον φασισμό αλλά και απέναντι στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Για ένα κράτος που έμπρακτα να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως είπε.
Η ύπαρξη σαφούς πολιτικής ατζέντας, η οποία διατυπώνεται στην πολιτική διακήρυξη που σήμερα ανακοινώθηκε, είναι το ένα από τα τρία νέα ποιοτικά στοιχεία που φέρει μαζί της η Κοινωνική Συμμαχία σε σχέση με τις Νέες Δυνάμεις, πρόσθεσε.
Το δεύτερο ποιοτικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την Κοινωνική Συμμαχία, όπως ανέφερε, είναι η αυξημένη συμμετοχικότητα στις διαδικασίες συζήτησης και λήψης απόφασης στο ΑΚΕΛ. Και το τρίτο στοιχείο σχετίζεται με την καλύτερη οργανωτική συγκρότηση της Πλατφόρμας χωρίς βέβαια να αντιγράφει την κομματική δομή και λειτουργία.
Ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι οι τελευταίοι εννιά μήνες ήταν μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα διαδρομή, στην οποία το ΑΚΕΛ πορεύτηκε «Με το βλέμμα στο μέλλον» και κατά την οποία καταγράφηκαν σημαντικοί σταθμοί για το κόμμα του, όπως η προσπάθεια να κτιστούν γέφυρες επικοινωνίας με τις δυνάμεις εκείνες που επιζητούν την αλλαγή στη βάση μιας ολοκληρωμένης προοδευτικής πρότασης με κοινωνικό πρόσημο, το Καταστατικό Συνέδριο όπου λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις για εκσυγχρονισμό και ανανέωση του κόμματος, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις και στη δυναμική των εξελίξεων και η διαμόρφωση των ψηφοδέλτια της διπλής εκλογικής αναμέτρησης του ερχόμενου Ιουνίου με ένα πολυσυλλεκτικό ευρω-ψηφοδέλτιο και ενισχύοντας τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης με τη στήριξη προσωπικοτήτων που υπερβαίνουν τα κομματικά πλαίσια.
«Με το βλέμμα στο μέλλον φτάσαμε ως εδώ, σε αυτή την ιστορική συνάντηση, αποφασισμένοι να κάνουμε μια νέα δυναμική αρχή», είπε ο κ. Στεφάνου υποδεικνύοντας ότι «το μέλλον είναι τώρα» και ότι το ΑΚΕΛ με τη συλλογική του δράση, με ενωμένες τις δυνάμεις του, τροφοδοτεί αυτό το μέλλον με τη δράση του στο τώρα.
Ανέφερε ακόμα ότι «βρισκόμαστε σε μια ιστορική καμπή όπου δεν χωράει καμία παθητικότητα», καθώς «η παρατεταμένη ακρίβεια που ταλαιπωρεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα, που επηρεάζουν τη χώρα μας απαιτούν εγρήγορση».
Εγρήγορση όμως, όπως πρόσθεσε, που δεν εξαντλείται στη διαμαρτυρία για τα κακώς κείμενα, αλλά διατυπώνει θέσεις και προτάσεις και διεκδικεί για τη χώρα μας και τον λαό μας.
Σημειώνοντας πως η θετική ατζέντα αποτελεί το βαρόμετρο της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας στην πολιτική, ανέφερε πως η κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά αναμένουν όχι επικοινωνιακές τακτικές, αλλά προτάσεις προβάλλοντας έναν άλλο πολιτικό δρόμο.
Γιατί, όπως είπε, «το μέλλον είναι τώρα, και απαιτεί από όλους υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα να οδηγήσουμε τον τόπο μας μπροστά».
Στη Διακήρυξη για την Κοινωνική Συμμαχία οι συμμετέχοντες σημειώνουν ότι «τα τελευταία χρόνια, ως πολίτες της Κύπρου, βιώνουμε μια θλιβερή πραγματικότητα που αποτελεί εμπόδιο για την ουσιαστική πρόοδο της Κύπρου» με την προοπτική της λύσης και της επανένωσης ολοένα να απομακρύνεται, το Κυπριακό να βρίσκεται στο τέλμα για έξι και πλέον χρόνια, τις οικονομικές ανισότητες να μεγαλώνουν καθημερινά, τα εργασιακά δικαιώματα να συρρικνώνονται και τη μεσαία τάξη να οδηγείται σε συνεχή απομείωση. Αναφέρουν επίσης ότι η πρόσφατη αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου κάθε άλλο παρά δικαίωσε τις προσδοκίες της κοινωνίας για ουσιαστική αλλαγή και πως μπροστά σε αυτή την απογοητευτική κατάσταση, άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες και εμπειρίες, προερχόμενοι από όλο το φάσμα της κοινωνίας, που στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκαν στην ίδια πλευρά επιδιώκοντας την προοδευτική αλλαγή, προχωρούν στη συγκρότηση μιας πλατιάς και ανοικτής Κοινωνικής Συμμαχίας με προοδευτικό πρόσημο.
«Μιας Κοινωνικής Συμμαχίας που φιλοδοξεί να συνθέσει και να χτίσει σχέσεις συνεργασίας με όσους συμμερίζονται το όραμά μας να οδηγήσουμε τη χώρα και το λαό μας μπροστά» με θεμελιώδεις αρχές, τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, ως τη μόνη οδό επανένωσης της πατρίδας μας", αναφέρεται.
"Την ισχυρή οικονομία, πράσινη, καινοτόμο, με βιώσιμη ανάπτυξη που να θωρακίζει τη χώρα και ταυτόχρονα να στηρίζει και προάγει την αξιοπρεπή εργασία, τις ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις και το σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αρχών, με την Κύπρο ενεργό μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το κράτος δικαίου, λογοδοσίας, χρηστής διοίκησης, διαφάνειας και αξιοκρατίας, με ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα για όλες και όλους, χωρίς διακρίσεις και με αδιαπραγμάτευτο σεβασμό στον κάθε πολίτη στα ανθρώπινα δικαιώματα και ένα σύγχρονο κράτος με δημοκρατική, ανθρωποκεντρική και συμπεριληπτική παιδεία, ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για όλους, ένα έντιμο, κοινωνικό κράτος που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες όλων των πολιτών για αξιοπρεπή στέγη και πρόσβαση σε επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και πρόνοιας και με την τεχνολογία, την έρευνα και την καινοτομία να αποτελούν κινητήρα περαιτέρω ανάπτυξης και θεμέλιο αειφόρου ανάπτυξης, προστίθεται.
Οι συμμετέχοντες καλούν τέλος κάθε πολίτη που συμμερίζεται το πιο πάνω όραμα και αρχές να ενώσει τις δυνάμεις του για τη δημιουργία από κοινού, ισότιμα και δημοκρατικά, μιας πλατιάς Κοινωνικής Συμμαχίας που με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για μια καλύτερη Κύπρο.