«Η χερσαία ροή της βοήθειας είναι πολύ αργή, ζητάμε το άνοιγμα περισσότερων χερσαίων διαβάσεων»
16:36 - 20 Μαρτίου 2024
Η συνεργασία της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών είναι πιο σημαντική από ποτέ λόγω των περίπλοκων και αλληλένδετων προκλήσεων, σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν από γεύμα εργασίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, κάνοντας αναφορά στην επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, και τονίζοντας πως επείγει το άνοιγμα περισσότερων χερσαίων περασμάτων, παράλληλα με τις εναλλακτικές που αναπτύσσονται όπως τον θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο.
Από την πλευρά του ο κ. Γκουτέρες υπογράμμισε πως τίποτε δεν δικαιολογεί τις απεχθείς ενέργειες της Χαμάς, και πως τίποτε δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων και κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ανθρωπιστικά αγαθά στη Γάζα.
Τον ΓΓ του ΟΗΕ υποδέχθηκαν μαζί με τη κ. Φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, και οι εκτελεστικοί αντιπρόεδροι της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Βάλντις Ντομπρόφσκις και Μαρός Σέφκοβιτς.
Την Πέμπτη, ο κ. Γκουτέρες θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο του λιμού και σημείωσε πως «είναι κρίσιμης σημασίας να υπάρξει τώρα συμφωνία για κατάπαυση του πυρός» με την οποία να απελευθερώνονται οι όμηροι και να μπορεί να μεταφερθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ευχήθηκε να υπάρξει θετική έκβαση των συζητήσεων που γίνονται με την ηγεσία των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου.
«Ανησυχούμε επίσης πολύ για τους κινδύνους που θα είχε μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Ράφα για τον ευάλωτο άμαχο πληθυσμό» πρόσθεσε, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο «πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος».
Μιλώντας για τις προσπάθειες που γίνονται για αποστολή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα, η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στη διάθεση ακόμα 125 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για τους Παλαιστίνιους, εκ των οποίων 81 εκατ. ευρώ μέσω προγραμμάτων του ΟΗΕ.
«Η χερσαία ροή της βοήθειας είναι πολύ αργή. Για αυτό ζητάμε το άνοιγμα περισσότερων χερσαίων διαβάσεων, ενώ παράλληλα αναπτύσσουμε περαιτέρω εναλλακτικές λύσεις, όπως για παράδειγμα, ρίψεις από αέρος και φυσικά μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου που ανοίξαμε από την Κύπρο» πρόσθεσε η κ. Φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας ευχαρίστηση για την επιτυχή παράδοση του πρώτου φορτίου και σημειώνοντας πως «τώρα πρέπει να δούμε πολλά περισσότερα τέτοια πλοία και παραδόσεις μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα».
Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέδειξε ιδιαίτερα την ανάγκη για ασφαλή παράδοση της βοήθειας, λέγοντας πως «πρέπει να εργαστούμε για την ασφαλή παράδοση της βοήθειας με τους οργανισμούς που είναι παρόντες στο έδαφος, και αυτό περιλαμβάνει φυσικά, πρώτα και κύρια, την UNRWA», ενώ εξέφρασε την εκτίμησή της για την αποφασιστικότητα και τη διαφάνεια που επέδειξε ο κ. Γκουτέρες στην αντιμετώπιση των κατηγοριών κατά προσωπικού της UNRWA.
Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως η ΕΕ «θα στηρίξει την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες» και την προώθηση μιας πολιτικής διαδικασίας προς τη λύση δύο κρατών.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ακόμα πως οι συζητήσεις με τον κ. Γκουτέρες αφορούν και την Ουκρανία, ενώ ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΟΗΕ για τις προσπάθειες του όπως για την προώθηση της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας πέρσι.
Από την πλευρά του ο κ. Γκουτέρες ευχαρίστησε την ΕΕ για τη στήριξη της στα Ηνωμένα Έθνη και πως συναντώνται σε μια «ιδιαίτερα σκοτεινή στιγμή κατά την οποία ο ρόλος της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή είναι πιο σημαντικός από ποτέ».
Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Γκουτέρες σημείωσε πως προκάλεσε και προκαλεί, τρομερά δεινά, αυξάνοντας τις παγκόσμιες εντάσεις και υπονομεύοντας το διεθνές δίκαιο, ενώ επανέλαβε την έκκληση «για μια δίκαιη ειρήνη, και αυτό σημαίνει το σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας, της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».
Αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα, ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε πως «τίποτα δεν δικαιολογεί τις αποτρόπαιες πράξεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τίποτα δεν δικαιολογεί τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», υπενθυμίζοντας πως βάσει επιστημονικών στοιχείων, πάνω από το μισό του πληθυσμού της Γάζας αντιμετωπίζουν σήμερα τον κίνδυνο λιμού.
«Καλώ τις ισραηλινές αρχές να εξασφαλίσουν πλήρη και χωρίς περιορισμούς πρόσβαση των ανθρωπιστικών αγαθών σε όλη τη Γάζα, και τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει πλήρως τις ανθρωπιστικές μας προσπάθειες» τόνισε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει να υπάρξει χωρίς καθυστέρηση κατάπαυση του πυρός και χωρίς όρους απελευθέρωση των ομήρων.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ επεσήμανε πως τόσο στην κρίση στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή η ΕΕ είναι σύμμαχος για προώθηση λύσεων στη βάση του καταστατικού χάρτη των ΗΕ.
Πηγή: KYΠΕ