Αντιδρά η Ισότητα για τον τρόπο που ενισχύεται η πρώτη γραμμή-«Εργασιακή υποδούλωση και απλήρωτη εργασία»

Την έντονη αντίδραση της Συντεχνίας των Αστυνομικών Ισότητα, προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο ενισχύεται η πρώτη γραμμή, όπως ήταν η δέσμευση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ανακοίνωσε πως βγαίνουν από τα γραφεία περίπου 350 μέλη της Δύναμης.

Σε ανακοίνωση της η Ισότητα, αναφέρει πως «πληροφορηθήκαμε σήμερα για την παράνομη οδηγία που δόθηκε από το Αρχηγείο Αστυνομίας προς τα μέλη που εργάζονται γραφειακό ωράριο, ότι θα ορίζονται νυχτερινή περιπολία (0900-0400) χωρίς πληρωμή  τις καθημερινές, δημόσιες αργίες και τα Σαββατοκύριακα. Μάλιστα η διαταγή ορίζει όπως την επόμενη μέρα να μην πηγαίνουν στο τμήμα που είναι τοποθετημένοι και ταυτόχρονα να αποθηκεύουν ανάλογο χρόνο ανάπαυσης».

Αυτή η οδηγία, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Συντεχνίας, Νίκος Λοιζίδης, παραβιάζει τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την Ελεγκτική Υπηρεσία, για να μην αποθηκεύεται οποιοσδήποτε χρόνος ως ανάπαυση, ενώ ταυτόχρονα αναφέρει πως «η εργασιακή υποδούλωση και η απλήρωτη εργασία έχουν περάσει προ πολλού από τις καλένδες στα Σώματα Ασφάλειας».

Περαιτέρω, ο κ. Λοιζίδης αναφέρει πως «ούτε καν στους μαθηματικούς υπολογισμούς που έκαναν στο Αρχηγείο δεν εντόπισαν ότι οι συγκεκριμένοι Αστυνομικοί θα  εργάζονται πέραν του εβδομαδιαίου ωραρίου τους. Δεν έγινε καθόλου αναδιοργάνωση του προσωπικού στο οργανόγραμμα, δεν έγινε καθόλου ψηφιοποιήση του εργασιακού φόρτου εργασίας και αν το πραγματικό κίνητρο της ηγεσίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν να μετατραπεί το γραφειακό προσωπικό σε επιχειρησιακό, τότε θα μετατρέπονταν και θα πληρώνονταν βάρδιες οι συγκεκριμένοι Αστυνομικοί του γραφειακού προσωπικού της Αστυνομίας».

Ο πρόεδρος της Συντεχνίας, δεδομένου των αποφάσεων, προαναγγέλλει καταγγελία στον Γενικό Ελεγκτή και στον Υπουργείο Εργασίας για καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των Αστυνομικών.

«Για να δείξουν στην κοινή γνώμη ότι δήθεν μετάτρεψαν  το γραφειακό προσωπικό σε επιχειρησιακό, υποχρεώνουν να δουλεύει κάποιος ωράριο βάρδιας και να μένει απλήρωτος, ενώ ταυτόχρονα όλη η γραφειακή εργασία, όπως η είσπραξη ενταλμάτων, η απάντηση σε επείγον επιστολές πολιτών και κρατικών υπηρεσιών, κλήσεις για το δικαστήριο για σοβαρά ποινικά αδικήματα, έκδοση εξωδίκων κλπ., θα παραμένει στάσιμη και δεν θα απονέμεται  η δικαιοσύνη στα χρονικά πλαίσια που οφείλει η Αστυνομική μηχανή να εκτελεί», αναφέρει ο Νίκος Λοιζίδης.

Επιπρόσθετα στην ανακοίνωση του, αναφέρει πως στις 28/2/2024 παρέδωσαν εγγράφως στο Αρχηγείο τη λύση για το γραφειακό προσωπικό, η οποία θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες της υπηρεσίας με το ευέλικτο γραφειακό ωράριο, σε μόνο 3 καθημερινές ημέρες εργασίας, από 07:00 μέχρι 18:10 (37,5 ώρες εβδομαδιαίως).

«Επειδή υπάρχει και αγνωμοσύνη να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια (29/6/2010) υπάρχει διυπουργική απόφαση μεταξύ Υπουργείο Δικαιοσύνης  και Υπουργείου Οικονομικών ότι η αλλαγή του γραφειακού ωραρίου γίνεται σε έκτακτες ανάγκες μόνο. Πλέον είναι ηλίου φαεινότερο ότι το μόνο που ενδιαφέρει είναι η εικόνα που θα πουλήσουμε στη κοινή γνώμη αλλά και για άλλη μια φορά στον ίδιο τον  Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αντί για ενίσχυση της πρώτης γραμμής και των βαρδιών με μεταθέσεις, σταματούμε την εύρυθμη λειτουργία της Αστυνομίας και γινόμαστε πιο αδύναμοι στα μάτια του οργανωμένου εγκλήματος και των παραβατών. Ελπίζουμε έστω και την υστάτη να αναλάβουν κάποιοι  τις ευθύνες τους  και να ακυρώσουν  τη σχετική διαταγή αλλά ταυτόχρονά  να ενισχύσουν την πρώτη γραμμή με πράξεις και όχι με κούφια λόγια και πυροτεχνήματα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Ογδονταδιαχρονος ενοχλήθηκε από μουσική σε κέντρο αναψυχής και έριξε πυροβολισμούς-Τέσσερις τραυματίες
Ο Θανάσης στραγγαλίστηκε, το Κράτος Δικαίου ξεφτιλίστηκε-Υπάρχει ευθιξία για ανάληψη ευθυνών;
Με προεκτάσεις η απόφαση για Θανάση-«Εισαγγελία και Αστυνομία ήθελαν από την αρχή να αποκλειστεί η εγκληματική ενέργεια»
Προτεραιότητα η δημόσια τάξη-«Οι πολίτες όχι μόνο πρέπει να αισθάνονται αλλά και να είναι ασφαλείς»
Απουσιάζει 14χρονος από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Το Σάββατο αποφασίζει το Δικαστήριο για τους τρεις συλληφθέντες για 20 διαρρήξεις και κλοπές
Τι τραγικό... Έφτασαν τη μάνα του Θανάση στο σημείο να χαίρεται που αποδείχθηκε δολοφονία....
Σ. Μάτσας στον REPORTER: «Μπορούν να διατυπωθούν ποινικές ευθύνες ακόμη και τώρα για τον Θανάση»
Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην κοινότητα Ανάγυιας
Υπεραμύνεται των ενεργειών στον Άγιο Σίλα ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών