Ψάχνουν την άκρη για αυστηροποίηση της Νομοθεσίας για την εκδικητική πορνογραφία στη Βουλή

Συνεχίστηκε την Τετάρτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως η συζήτηση για θέσπιση νομοθεσίας για την ποινικοποίηση της μη συναινετικής χρήσης προσωπικών εικόνων ερωτικού ή/και σεξουαλικού περιεχομένου, η ούτω καλούμενη «εκδικητική πορνογραφία».

Μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, δήλωσε ότι έχει αρχίσει σήμερα η κατ’ αρθρον συζήτηση της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ για τη θέσπιση μιας ξεχωριστής και πιο αυστηρής νομοθεσίας για το φαινόμενο που έμεινε γνωστό ως «εκδικητική πορνογραφία» που είναι το φαινόμενο στο οποίο πέφτουν θύματα κατά κανόνα γυναίκες - αλλά όχι μόνο γυναίκες - και  κατά το οποίο δημοσιοποιείται ή διαδίδεται υλικό, φωτογραφίες, βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, χωρίς τη συναίνεσή τους.

Ο κ. Κουκουμάς εξήγησε ότι πρόκειται για ένα αδίκημα, μια πρακτική που έχει εξοντωτικές, ηθικές, προσωπικές, επαγγελματικές και ψυχολογικές συνέπειες για το θύμα και όχι άδικα χαρακτηρίζεται αυτό το αδίκημα ως «διαδικτυακός βιασμός».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως είπε, από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, και από την πλευρά του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και από όλους τους φορείς που είχαν συμμετάσχει σε προηγούμενες συνεδριάσεις «εκφράστηκε η συμφωνία για τη φιλοσοφία και τον προσανατολισμό» της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ.

«Να πω ότι η πρόταση νόμου που καταθέτουμε ενισχύει δραστικά το σημερινό πλαίσιο έτσι ώστε να ενισχυθεί η νομική υποχρέωση των παρόχων διαδικτυακών υπηρεσιών να αφαιρούν άμεσα τέτοιο υλικό από τους ιστοχώρους τους», είπε ο κ. Κουκουμάς.

Εξήγησε ότι υπάρχει μια άλλη διαφοροποίηση έτσι ώστε να μην απαιτείται η απόδειξη πρόθεσης για διαπόμπευση του θύματος από μέρους του δράστη κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, είναι πολύ σημαντικό διότι στις πλείστες περιπτώσεις οι δράστες έλεγαν ότι «το έκαμα για αστείο, για να εκδικηθώ ή άλλα τέτοια».

Σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση νόμου προνοεί προστασία όλων των θυμάτων, ανεξαρτήτως φύλου. Είπε ακόμη ότι θα πρέπει βεβαίως να καλύπτονται και οι περιπτώσεις στις οποίες το υλικό δεν είναι πραγματικό, αλλά έχει τύχει ψηφιακής επεξεργασίας ή έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε ένα πρόσωπο να παρουσιάζεται ρεαλιστικά ότι πρωταγωνιστεί ή συμμετέχει σε μια τέτοια πράξη.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Αναχώρησε για τη Γενεύη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αποστολή (pics)
Εγκαινιάστηκε στην Αθήνα η έκθεση «ELLES: Μυθολογικές Μορφές του Χθες, Δημιουργοί του Σήμερα»
ΠτΔ: Η Πολιτεία συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια για αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας
Στην Εντατική 17χρονος που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από το συμβίο της μητέρας του-Συνελήφθη 45χρονος
Είπα... ξείπα με τις μεταθέσεις υπευθύνων στην Αστυνομία-Το μοτίβο που διαμορφώνεται σε πέντε μήνες
Νέα επιχείρηση της Αστυνομίας για παράτυπους μετανάστες-Χειροπέδες σε 51 άτομα, επαναπατρίστηκαν δέκα
Ξεκινά η συζήτηση για την άρση απαγόρευσης προσλήψεων στο Δημόσιο-Τι προνοεί το νομοσχέδιο
Αναμένει μελέτη των Δημοσίων Έργων για να προκηρύξει διαγωνισμό για το δρόμο Πόλης-Πάφου ο Βαφεάδης
Με απόλυτη προσήλωση στους στόχους του μεταβαίνει στη Γενεύη ο ΠτΔ-«Θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα»
Καλοκαιρινός ο καιρός, στους 34 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία-Αλλάζει τις επόμενες ημέρες το σκηνικό