Αγώνας για τον Κενάν, στη γραμμή του Θεόφιλου

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του Θεόφιλου Γεωργιάδη, κοινού ήρωα της Κύπρου και του Κουρδιστάν.

Όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο για τη δίκη του Κενάν Αγιάς, «ήταν βράδυ Κυριακής όταν ο Θεόφιλος, στέλεχος της Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, επέστρεφε στο σπίτι του, στην οδό Θουκυδίδου στην Αγλαντζιά. Στα χέρια του κρατούσε ένα τεύχος του περιοδικού ''Φωνή του Κουρδιστάν'' όταν έπεφτε νεκρός από πέντε σφαίρες πληρωμένων δολοφόνων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Είχε προλάβει να παραδώσει άρθρο για την κουρδική γιορτή του «Νεβρόζ», το οποίο δημοσιεύθηκε το πρωί της 20ής Μαρτίου 1994».

Όπως αναφέρεται, «οι δολοφόνοι του Θεόφιλου δεν πέτυχαν τον σκοπό τους, δηλαδή να σιγήσουν τις φωνές που καλούσαν σε έναν κοινό αγώνα Κούρδων και Κυπρίων εναντίον της τουρκικής κατοχής, του φασισμού, του ιμπεριαλισμού. Ο ίδιος ο Θεόφιλος Γεωργιάδης είχε αφήσει γερές παρακαταθήκες για μια συμμαχία που θα ελευθέρωνε την Κύπρο και το Κουρδιστάν. Ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλλάχ Οτσαλάν, είχε συγκλονιστεί από τη δολοφονία του φίλου του Θεόφιλου Γεωργιάδη, δείχνοντάς το σε τηλεγράφημα λίγες μέρες μετά τη δολοφονία: «Ο Θεόφιλος πάλευε με όλα τα μέσα κατά της αποικιοκρατίας και των αποικιοκρατών, θεωρούσε τη θηριωδία του τουρκικού κράτους εναντίον του λαού μας ως επίθεση εναντίον και του δικού του λαού και την πολέμησε με όλο το σθένος του. Κέρδισε μεγάλο σεβασμό και συμπάθεια, μπήκε στις καρδιές του λαού μας, λόγω της ανεκτίμητης στήριξής του στον αγώνα μας. Γι’ αυτό λέμε ότι ο Θεόφιλος είναι ο ικανός μας σύντροφος. Είναι ένας από τους μάρτυρές μας και μια γέφυρα μεταξύ των λαών. Κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τιμήσουμε τη μνήμη του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του μάρτυρα και στον κυπριακό λαό. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εναντίον του τουρκικού καθεστώτος».

Παράλληλα το Παρατηρητήριο για τη δίκη του Κενάν προσθέτει ότι, «για όλους τους παραπάνω και πολλούς άλλους λόγους, ο Θεόφιλος Γεωργιάδης είναι μέρος της υπεράσπισης του Κούρδου αγωνιστή Κενάν Αγιάς. Είναι στη γραμμή των ιδεών του Θεόφιλου που στηρίζεται ο αγώνας του Κενάν και όλων των Κούρδων της Κύπρου, την οποία αντιλαμβάνονται ως δεύτερη πατρίδα τους. Είναι στα όσα άφησε ως παρακαταθήκη ο Θεόφιλος, που στηρίζεται η συμπόρευση Κούρδων και Κυπρίων, για την οποία συνεχίζει να αγωνίζεται ο Κενάν Αγιάς. Ο οποίος δεν αμέλησε να στείλει στεφάνι στο 30ό ετήσιο μνημόσυνο του Θεόφιλου, δείχνοντας τον σεβασμό του στον τεράστιο αγώνα του κοινού μας ήρωα. Δείχνοντας ότι δεν θα πάψει να αντιστέκεται, ακόμα και από τις σκληρές συνθήκες των γερμανικών φυλακών, για την ελευθερία της Κύπρου και του Κουρδιστάν. Κατά τον τρόπο του Θεόφιλου Γεωργιάδη».

Δειτε Επισης

Απόρριψη έφεσης ΑΤΗΚ από Εφετείο για πρόστιμο από ΕΠΑ
Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές
Καμπάνα χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο για αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα
Χειροπέδες σε 30χρονο για υπόθεση ληστείας, απειλές και επίθεση στη Λεμεσό
Νομική μάχη στο Εφετείο για την κράτηση των υπόπτων για «Δημητρούι»-Σε εξέλιξη η διαδικασία
Συνελήφθη 29χρονη για παράνομη κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Δεκατετράχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία (pic)
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Κίνδυνος θάνατος οι δρόμοι σε αστικές περιοχές, γεμάτοι από λακκούβες-Μειώθηκαν τα θανατηφόρα λόγω καμερών
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία