Δείτε τους νικητές του 2ου διαγωνισμό Waste Wisely

Με μεγάλη συμμετοχή και έξυπνους γευστικούς συνδυασμούς ολοκληρώθηκε ο δεύτερος διαγωνισμός συνταγών με περισσεύματα τροφίμων (leftovers) για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προώθηση της δημιουργικής χρήσης των leftovers, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Waste Wisely Cyprus.

Μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Κύπρο, μπήκαν στις κουζίνες, μαγείρεψαν και στη συνέχεια έστειλαν τις εξαιρετικές και πρωτότυπες συνταγές τους. Πάνω από 90 συνταγές έφτασαν στα χέρια της Κριτικής Επιτροπής η οποία… δυσκολεύτηκε πολύ να επιλέξει, καθώς, οι ιδέες των μαθητών ήταν εξίσου εντυπωσιακές και απολαυστικές!

Οι νικητές, λοιπόν, του 2ου διαγωνισμού Waste Wisely είναι:

1η θέση: Ρυζοκεφτέδες - «Αραντσίνι»

Σωτήρης Αριστοδήμου

Λύκειο και ΤΕΣΕΚ Αγίου Χαραλάμπους Έμπας

2η θέση: Πανεύκολα μπισκότα Μπανάνας

Πέτρα Μανώλη Γκρέι

Γυμνάσιο Βεργίνας, Λάρνακα

3η θέση: Θεοδώρα Ευαγγέλου

Μπάρες με Μελομακάρονα από τα Χριστούγεννα

Γυμνάσιο Αραδίππου, Λάρνακα

Η Κριτική Επιτροπή και τα κριτήρια αξιολόγησης

Tα μέλη της Κριτικής Επιτροπής ήταν ο Σάββας Μαλιώτης, οικονομολόγος αγροτικής κατεύθυνσης, η Ελίζα Μαρκίδου, διαιτολόγος και επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος Μεσογειακή Διατροφή και Τουρισμός στο College of Tourism and Hotel Management, και ο Δώρος Χατζηπιερής, executive chef στο Hilton Nicosia.

Τα κριτήρια αξιολόγησης περιλάμβαναν τη δημιουργική χρήση των leftovers, την αισθητική παρουσίαση του πιάτου, την εκτελεστική ευκολία των συνταγών, την πρωτοτυπία, την αειφορία και τη μείωση των αποβλήτων. Η Επιτροπή έλαβε υπόψη, επίσης, την εφευρετικότητα στη μεταμόρφωση των υπολειμμάτων καθώς και την αναλογία κόστους-γεύσης.

Η Επιτροπή εξέτασε την ολοκληρωμένη εντύπωση του πιάτου.

Οι νικητές αναδείχθηκαν με βάση την υψηλή ποιότητα και την καινοτομία που επέδειξαν στις συνταγές τους, προωθώντας παράλληλα την αειφόρο πρακτική στη μαγειρική και τη μείωση των τροφίμων που πετιούνται καθώς και το ηλικιακό κριτήριο.

Σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα

Η σπατάλη φαγητού αποτελεί όχι μόνο ένα οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα, αλλά και ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων συμβάλλουν στην περιβαλλοντική επιβάρυνση του πλανήτη. Καθώς τα απορρίμματα που διασπώνται στα σκουπίδια παράγουν μεθάνιο, η σπατάλη του φαγητού συνδέεται άρρηκτα με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που ωστόσο οι πολίτες δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί πλήρως, συνεχίζοντας με… κακές συνήθειες. Φρούτα και λαχανικά που έχουν παραψηθεί, περισσεύματα φαγητού και αχρείαστες αγορές οδηγούν συχνά τους καταναλωτές στο να ρίχνουν τα τρόφιμα στον κάδο.

To έργο Waste Wisely Cyprus

Το έργο «Waste Wisely Cyprus» διεξάγεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Πληροφοριακά Μέτρα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (IMCAP) της Ευρωπαϊκής Ένωσης» το οποίο χρηματοδοτεί έργα που συνδράμουν στην πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με τα οφέλη που τους παρέχει έχει αυτόν τον στόχο. Σκοπός αποτελεί η ενημέρωση και αύξηση της ευαισθητοποίησης των Κυπρίων πολιτών σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο της σπατάλης φαγητού αλλά και στην προώθηση του θετικού ρόλου της ΚΑΠ.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από την IMH.

Πληροφορίες

YouTube: Waste Wisely Cyprus

Facebook: Waste Wisely Cyprus

Instagram: Waste Wisely Cyprus

Δειτε Επισης

Ο ρόλος της διαγνωστικής ακτινολογίας στη πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου προστάτη
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο & Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος: Συνέδριο Νομικού Δικαίου»
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Derby della Madonnina με σούπερ προσφορά από την In2Bet!
Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»
Εγκαίνια Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Aphrodite Hills Resort: Γιορτάζοντας την άνοιξη με Πρωτομαγιάτικο Φεστιβάλ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
ΤΑ ΜΙΕΕΚ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ