Δεν ικανοποίησαν τους δασκάλους οι αποφάσεις για αντικαταστάτες-«Φτηνές λύσεις»

Δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με το θέμα των αντικαταστατών, οι δάσκαλοι, οι οποίοι κάνουν λόγο για φτηνές λύσεις που δεν θα αλλάξουν την κατάσταση, με τα δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή να τίθενται στο τραπέζι, με το ενδεχόμενο της λήψης μέτρων να είναι ορατό. Την ίδια ώρα, οι προτάσεις της οργάνωσης που τους εκπροσωπεί θα παρουσιαστούν εκ νέου στην υπουργό Παιδείας, σε μία κίνηση για να υπάρξει μία πίεση προς τους αρμόδιους για να λάβουν μέτρα.

Η ΠΟΕΔ έχει εγείρει εδώ και καιρό το θέμα των αντικαταστατών, καθώς είναι ένα πάγιο αίτημα να βρεθεί η λύση που θα δώσει ένα τέλος στο πρόβλημα που προκύπτει κάθε χρονιά με τη στελέχωση των σχολείων και η οργάνωση κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να εξετάσει όλα τα δεδομένα και να λάβει αποφάσεις, που θα βοηθήσουν το δημόσιο σχολείο και θα λύσει το πρόβλημα.

Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι έχουν ήδη προχωρήσει στη συμπερίληψη των Νηπιαγωγών και Ειδικών Εκπαιδευτικών (Μαθησιακών, Νοητικών, Λειτουργικών και Προσαρμοστικών Δυσκολιών), ούτως ώστε να μπορούν να διεκδικούν διορισμό για αντικατάσταση σε θέση Δασκάλου, η ΠΟΕΔ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί φτηνή και πρόχειρη λύση στο πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενοχλημένοι οι δάσκαλοι με την έλλειψη αντικαταστατών-Ζητούν λήψη μέτρων από το Υπουργείο Παιδείας

«Δυστυχώς το πρόβλημα ακόμη να λυθεί, οι κινήσεις από το Υπουργείο Παιδείας δεν λύνουν το πρόβλημα. Πώς θα λύσει η πρακτική αυτή το πρόβλημα, από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος και σε νηπιαγωγούς και σε ειδικούς εκπαιδευτικούς. Οι αποφάσεις αφενός δεν λύνουν το πρόβλημα και αφετέρου φαίνεται να υπάρχει μία τάση να δοθούν λύσεις όσο το δυνατό πιο ανέξοδες. Αυτό δεν είναι ένα βασικό κριτήριο για να μπορέσεις να λύσεις ένα πρόβλημα που χρονίζει και αφορά στην υποστελέχωση των σχολείων», επεσήμανε στον REPORTER η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου.

Σημειώνεται πως το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος των δασκάλων για τις αντικαταστάσεις, καθώς έχουν άλλες ασχολίες δεδομένου ότι το εργασιακό καθεστώς που υπάρχει για τους αντικαταστάτες δεν τους ικανοποιεί και επιλέγουν να περιμένουν τη σύμβαση. Προς αυτό το σκοπό, μία από τις θέσεις της ΠΟΕΔ για το συγκεκριμένο θέμα είναι να ανοίξει ένας διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους, για τη θεσμοθέτηση του εργασιακού πλαισίου των αντικαταστατών, αφού πρέπει να υπάρξουν ελκυστικά κίνητρα για εκείνους τους εκπαιδευτικούς που θα επιλέξουν να εργαστούν υπό αυτό το καθεστώς.

«Η θέση του αντικαταστάτη δεν έχει σχεδόν καθόλου δικαιώματα, ούτε ωφελήματα και είναι μία δύσκολη θέση, επειδή ένας εκπαιδευτικός κάθε εβδομάδα καλείται να πηγαίνει από το ένα σχολείο στο άλλο, να έχει νέους συναδέλφους, νέους μαθητές κλπ. Είναι μία θέση ήδη δύσκολη και το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να ανοίξει τον διάλογο για να δούμε το εργασιακό σχέδιο, για να δοθούν κίνητρα στους εκπαιδευτικούς να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους και να πάνε ως αντικαταστάτες».

Αυτό που τονίζεται από πλευράς ΠΟΕΔ είναι ότι αν μελετηθούν σωστά τα δεδομένα, το Υπουργείο Παιδείας θα διαπιστώσει πως υπάρχουν οι λύσεις, για να αλλάξει η εικόνα, όπως για παράδειγμα να διορίζονται όσοι αντικαταστάτες υπάρχουν αυτή τη στιγμή, με πλήρη συμβόλαιο, κάτι που μπορεί να μπορεί να έχει οφέλη και στα σχολεία, καθώς θα μπορούν να αξιοποιηθούν με άλλο τρόπο οι εκπαιδευτικοί.

«Το γεγονός ότι το 2027 ο κατάλογος διοριστέων, στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας, θα καταργηθεί. Αυτό δημιουργεί το ερώτημα γιατί κάποιος να θέλει να μπει στη διαδικασία να υπηρετήσει αυτή τη στιγμή ως αντικαταστάτης αυτή τη στιγμή, από ένα κατάλογο που σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει. Αυτό λειτουργεί επίσης ως αντικίνητρο για κάποιο να εργαστεί ως αντικαταστάτης. Υπάρχουν διάφορα θέματα που μπορεί να μελετήσει το Υπουργείο Παιδείας και δεν χρειάζεται κάθε χρόνο να βγαίνει το ίδιο πρόβλημα στην επιφάνεια κάθε χρονιά».

Θέτει ξανά το πρόβλημα ενώπιον της υπουργού Παιδείας η ΠΟΕΔ

Η οργάνωση των δασκάλων θα έχει την ερχόμενη Τρίτη νέα συνάντηση με την υπουργό Παιδείας, κατά την οποία θα θέσουν εκ νέου το πρόβλημα στο τραπέζι, παρά το γεγονός ότι δεν αφορά στο θέμα της συζήτησης, ώστε να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι δεν έχουν παρθεί ακόμη ουσιαστικές αποφάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα.

«Πριν τη συνάντηση με την υπουργό έχουμε Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔ, την Πέμπτη και θα συζητήσουμε το θέμα εκεί, επειδή είναι σοβαρό και πρέπει να επιλυθεί. Χρειάζεται ουσιαστική επίλυση και όχι λήψη λύσεις ανάγκης. Είναι εδώ και ένα μήνα που έχουμε συναντήσεις με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου για το θέμα, οι λύσεις τους δεν μας ικανοποιούν και δεν μπορώ να αποκλείσω ότι στο τραπέζι δεν θα είναι και η λήψη μέτρων».

Δειτε Επισης

BINTEO: Πατέρας ανάγκαζε τον 6χρονο γιο του να τρέξει σε διάδρομο-Πέθανε από χρόνια κακοποίηση
Περιπλανώμενη: Η έκθεση ζωγραφικής της Ανθούλας Σημαδιακού
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που 33χρονος προσπαθεί να αρπάξει παιδιά σε δημοτικό σχολείο στο Κολοράντο
ΒΙΝΤΕΟ: Νέα επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό-Δεκάδες τραυματίες
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία, παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Ο καιρός μέχρι την Κυριακή
Απάτη σε βάρος 83χρονης-Της απέσπασαν 650 ευρώ για δήθεν χειρουργείο του εγγονού της
Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν