Αναμένουν το πράσινο φως της Βουλής για να ανάψουν κόκκινο στους παράνομους οι οδηγοί ταξί

Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί, οι οποίοι αναμένουν την υπερψήφιση του Νομοσχεδίου από την Ολομέλεια της Βουλής, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα της πειρατείας που τους ταλανίζει, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται για να εντοπιστούν και να καταγγελθούν όσοι μεταφέρουν παράνομα επιβάτες και διαφημίζονται επίσης χωρίς άδεια από τουριστικά γραφεία που εδραιώνονται μέσω ηλεκτρικών πλατφόρμων και εφαρμογών.

Ιδιαίτερο προβληματισμό μάλιστα στους επαγγελματίες οδηγούς, έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι πλείστοι παράνομοι, λειτουργούν ουσιαστικά μέσω διαδικτυακών εφαρμογών, όπου προσφέρουν σε πολίτες τη δυνατότητα να προκρατήσουν μέσω του κινητού τους τηλέφωνο ένα όχημα και να τους μεταφέρει από ένα σημείο σε άλλο. Μάλιστα, από τις εν λόγω εφαρμογές, δίνεται η ευχέρεια στον επιβάτη να παρακολουθεί από το σημείο που βρίσκεται, ποιο ταξί είναι διαθέσιμο σε κοντινή του απόσταση και πόσα θα κοστίσει η μεταφορά του, κάτι που βάσει Νομοθεσίας είναι παράνομο.

Σημειώνεται ότι στο Νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, υπάρχουν και οι προβλεπόμενες ποινές που για όσους παρανομούν και κυκλοφορούν ως ταξί, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες άδειες και είναι ιδιαίτερα τσουχτερές. Για τον οδηγό του οχήματος που κυκλοφορεί χωρίς την κατάλληλη άδεια, προβλέπεται πρόστιμο 750 ευρώ, ενώ για το πρόσωπο στο οποίο είναι εγγεγραμμένο το όχημα ή τον μισθωτή στην περίπτωση όπου το όχημα είναι εκμισθούμενο Ζ είναι στα 1.500 ευρώ. Επίσης, σε κάθε άλλο πρόσωπο που ενεργεί ως μεσάζοντας, περιλαμβανομένων γραφείων ταξί, τουριστικών γραφείων ταξί, τουριστικών γραφείων, ξενοδοχειακών μονάδων και διαχειριστών ηλεκτρονικών πλατφορμών, το πρόστιμο αγγίζει τα 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο, οι ποινές διπλασιάζονται, όταν διαπιστωθεί ότι το ίδιο πρόσωπο έχει παραβιάσει εντός δυο χρόνων τη νομοθεσία, ενώ τετραπλασιάζονται σε επιπλέον νέα παράβαση που θα προχωρήσει.

Από την πλευρά τους πάντως οι οδηγοί, αναμένουν ότι το Νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν από το Πάσχα και έτσι θα επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον χώρο τους. Σε δηλώσεις του στον REPORTER o πρόεδρος του συνδέσμου αστικών ταξί, Χαράλαμπος Αυγούστου ανέφερε πως, «αναμένουμε ότι με την υπερψήφιση του Νομοσχεδίου θα επιλυθεί το πρόβλημα της πειρατείας που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια. Με το Νομοσχέδιο, θα δίνεται ουσιαστικά η ελευθερία τόσο στον αστυνομικό, όσο και στους επόπτες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, να καταγγέλλουν εξωδίκως τους παράνομους. Γνωρίζουμε πάρα πολλούς που δουλεύουν παράνομα, αλλά δυστυχώς οι Αρχές δεν μπορούσαν να τους καταγγείλουν. Έτσι, με το Νομοσχέδιο θα δίνεται αυτό δικαίωμα και θα μπορούν να τους βγάζουν εξώδικο».

Οι οδηγοί ταξί, εκτιμούν ότι με τις πρώτες καταγγελίες που θα υπάρξουν σε παράνομους οδηγούς, τότε θα λιγοστέψουν και τα περιστατικά πειρατείας. «Είναι αρκετά μεγάλο το πρόστιμο, που θεωρώ ότι είναι αποτρεπτικό για να δουλεύει κάποιος με τον κίνδυνο να τον καταγγείλουν οι Αρχές», δήλωσε ο κ. Αυγούστου.

Επιπλέον, ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους οδηγούς, είναι η κατάσταση που επικρατεί στα αεροδρόμια, όπου παράνομα ταξί παραλαμβάνουν τουρίστες. Τον τελευταίο καιρό όμως, εξηγεί ο κ. Αυγούστου, «επειδή έχουν κλείσει τον δρόμο για τις αφίξεις λόγω του πολέμου στο Ισραήλ και επιτρέπουν μόνο στους επαγγελματίες ταξί την είσοδό τους, έχει επιλυθεί κατά κάποιο τρόπο αυτό το θέμα. Είναι κάτι που ζητούσαμε εδώ και χρόνια, αλλά λόγω του πολέμου, έχουμε διευκολυνθεί».

Ωστόσο, βρήκαν άλλο τρόπο τα παράνομα ταξί, όπως και τα τουρκοκυπριακά, τα οποία σταθμεύουν κάτω στον κυκλικό κόμβο, πριν το αεροδρόμιο για να παραλάβουν τουρίστες. «Για να πάει όμως η Αστυνομία να ελέγξει αυτά τα οχήματα, πρέπει να έχει καταγγελία ενώπιον της και μετά από καταγγελίες που έχουμε κάνει κατά διαστήματα, τους έχουν ελέγξει. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τουρκοκυπριακά ταξί τα οποία παραλαμβάνουν τουρίστες και μεταφέρουν στα κατεχόμενα δεν είναι απαγορευτικό, αλλά απαγορεύεται να μεταφέρουν τουρίστες από το αεροδρόμιο σε ένα άλλο σημείο στις ελεύθερες περιοχές».

Αξίζει να αναφερθεί ότι με το Νομοσχέδιο, θα μπορέσουν να ελεγχθούν και τα ταξί στα αεροδρόμια και γι’ αυτό τον λόγο οι επαγγελματίες αναμένουν την υπερψήφισή του, για να λυθούν όλα τους τα προβλήματα. Στο μεταξύ, όσον αφορά το κόστος της ταρίφας, αυτό έχει αυξηθεί από τα πέρσι με το ταξίμετρο σήμερα να ανέρχεται στα 3.80 με 4.80 ευρώ.

Δειτε Επισης

Στο Πεκίνο ο Έλον Μασκ-Ζητά να λειτουργούν και στην Κίνα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό
Επέστρεψαν στις χώρες τους άλλοι 181 παράτυποι μετανάστες-Ξεπέρασαν τις 3.500 οι επιστροφές φέτος
Αεροπορική εταιρεία μηδένισε το κοντέρ για αιωνόβια επιβάτη-Είναι 101 και την έβγαλε... ενός
Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Έφθασαν στο Ισραήλ μέσω Κύπρου 400 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από τα ΗΑΕ
Ο Πούτιν ελέγχει πλέον τη Wagner-Πώς χιλιάδες μισθοφόροι του Πριγκόζιν παίρνουν εντολές από το Κρεμλίνο
BINTEO: Ο πιο εναλλακτικός μαραθωνοδρόμος-Αντί για νερό έπινε κρασί
Η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει
Υπό κράτηση οι επτά για το «Δημητρούι», ελεύθεροι οι άλλοι τρεις λόγω «απογυμνωμένης μαρτυρίας»
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ