Σε επαφή με ΗΠΑ και άλλες χώρες η Λευκωσία για ανθρωπιστική βοήθεια προς Γάζα

Η Kυβέρνηση επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω Κύπρου, είπε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος της, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι αξιολογούνται διαρκώς τα δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΟΙ ΗΠΑ εξετάζουν την παροχή βοήθειας στη Γάζα διά θαλάσσης μέσω Κύπρου

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου ότι η Kυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης μέσω της Κύπρου, ο κ. Λετυμπιώτης επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον από ΗΠΑ και άλλες χώρες για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω Κύπρου.

«Είναι γνωστό», ανέφερε, «ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες σε σχέση με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μέσω Κύπρου».

«Η χρησιμότητα μιας τέτοιας εξέλιξης και του σχεδιασμού αναγνωρίζεται, αξιολογούνται εντούτοις διαρκώς τα δεδομένα επί του εδάφους», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει ανακοινώσει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» ότι η χώρα του τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στη Γάζα, θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της για το άνοιγμα ενός θαλάσσιου διαδρόμου, αλλά και για να επεκτείνει τις διανομές μέσω ξηράς.

Υπενθυμίζεται πως ο εκπρόσωπός του Τζον Κίρμπι αναγνώρισε ότι οι αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στη Γάζα ήταν «εξαιρετικά δύσκολες» λόγω του πυκνού πληθυσμού και των συνεχιζόμενων συγκρούσεων.

Οι ΗΠΑ εδώ και μήνες ζητούν από το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, κάτι που το Ισραήλ αρνείται. Ο Κίρμπι σημείωσε ότι το Ισραήλ προσπάθησε να ρίξει από αέρος εφόδια στη Γάζα και υποστήριξε την αεροπορική βοήθεια των ΗΠΑ. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Reuters, η Kυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης μέσω της Κύπρου, περίπου 210 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Γάζας

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια πρώτη στρατιωτική ρίψη τροφίμων και προμηθειών στη Γάζα από αέρος, μια μέρα μετά τον θάνατο Παλαιστινίων που περίμεναν στην ουρά για βοήθεια.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η αεροπορική ρίψη από τις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας και της Γαλλίας, έχουν ήδη πραγματοποιήσει ρίψεις βοήθειας στη Γάζα.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν περισσότερα», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «η βοήθεια που ρέει προς τη Γάζα δεν είναι αρκετή».

Εξάλλου ο Τζον Κίρμπι τόνισε ότι οι αεροπορικές ρίψεις θα αποτελέσουν «μια συνεχή προσπάθεια». Πρόσθεσε ότι η πρώτη αεροπορική ρίψη πιθανότατα θα αφορά φαγητά έτοιμα προς κατανάλωση. "Αυτό δεν πρόκειται να γίνει μόνο μια φορά", είπε ο Κίρμπι.

Ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων βοήθειας στη Γάζα.

Οι αεροπορικές ρίψεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη αυτό το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας - το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θύλακα - βρίσκονται ένα βήμα μακριά από τον λιμό, σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για μεταναστευτικές ροές-«Είμαστε στα όρια μας»
Συγχαρητήρια Κύπρου στο νέο Πρωθυπουργό του Κουβέιτ για τον διορισμό του
Με μήνυμα, «ρίξε πράσινο στο μαύρο» ρίχνονται στη μάχη των Ευρωεκλογών οι Οικολογοι
Στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων κρατών ΕΕ συμμετέχει η Α. Δημητρίου
Επίθεση Ελεγκτή σε Εισαγγελία για τα περί ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Επεξεργάζονται σχέδιο εξόντωσης μου»
Η προϊστορία συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις Ευρωεκλογές και οι εκτιμήσεις για την 9η Ιουνίου
Επενδύει στους υποψήφιούς της για επίτευξη των στόχων των Ευρωεκλογών η ΔΗΠΑ
Γ. Νικολέττος στον REPORTER: Θα μετατρέψουμε την ανομοιογένεια σε πλεονέκτημα και προοπτική
Απαντά στον Στεφάνου ο ΔΗΣΥ για την πράσινη φορολογία-«Ας δεσμευτεί να στηρίξει την πρότασή μας»
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του