Τσάκωσαν πάνω από 400 λαθροθήρες στην κυνηγετική περίοδο-Μηχανάκια και είσοδος σε απαγορευμένες
06:00 - 02 Μαρτίου 2024
Συνολικά 417 πρόσωπα τσάκωσε η Υπηρεσία Θήρας κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου η οποία μόλις έχει ολοκληρωθεί με το κυνήγι της τσίχλας, με τους παρανομούντες να καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα ύψους μερικών εκατοντάδων, αλλά και χιλιάδων ευρώ, λόγω λαθροθηρίας και παραβίασης της νομοθεσίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε ο REPORTER, από την αρχή της κυνηγετικής περιόδου, τον Αύγουστο όπου αρχίζει το κυνήγι της φάσας μέχρι σήμερα, καταγγέλθηκαν είτε για σοβαρές, είτε για πιο απλές υποθέσεις λαθροθηρίας, 417 πρόσωπα που αφορούν διάφορες παρανομίες, όπως κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου, είτε εξάσκησης σκύλων σε περιοχές που δεν επιτρέπεται, είτε η χρήση συσκευών που παράγουν κελαηδήματα άγριων πτηνών κατά το κυνήγι της τσίχλας.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι ανάμεσα στις σοβαρές παρανομίες, συγκαταλέγονται υποθέσεις που αφορούν περιστατικά παράνομης παγίδευσης θηράματος με δίκτυα και ξόβεργα, κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή χωρίς σχετική άδεια, όπως και δηλητηριάσεις. Επίσης, υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις λαθροθηρίας κατά της διάρκειας της νύχτας, κάτι που κινητοποιεί τα μέλη της Θήρας και γι' αυτό τον λόγο, βρίσκονται επί ποδός εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.
Μετά το κυνήγι της φάσας που αρχίζει μέσα Αυγούστου, ακολουθεί το κυνήγι του λαγού, της πέρδικας και της φραγκολίνας που άρχισε από τις 5 Νοεμβρίου και διήρκησε μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, όπου υπήρξαν δεκαεπτά εξορμήσεις. Ακολούθως, τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, διεξάγεται το κυνήγι της τσίχλας, όπου ολοκληρώνεται και η κυνηγετική περίοδος.
Κατά την τελευταία περίοδο των δυο μηνών, καταγγέλθηκαν συνολικά πάνω από 30 πρόσωπα, τα οποία έκαναν χρήση ειδικών μηχανημάτων αναπαραγωγής άγριων πτηνών για το κυνήγι της φάσας. Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός, ανέφερε ότι, «τα περισσότερα αδικήματα κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, αφορούν την εκπαίδευση κυνηγετικών σκύλων σε περιοχές που δεν επιτρέπεται, η χρήση ειδικών μηχανών για αναπαραγωγή μιμητικού ήχου πτηνών και ακόμη το κυνήγι σε απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου. Είναι τα τρία κυριότερα αδικήματα που παρουσιάζονται μέσα στα πρόστιμα που εκδίδονται».
Όσον αφορά τα πρόστιμα που εκδίδονται στους παρανομούντες, για τα μηχανάκια είναι στα 500 ευρώ το εξώδικο πρόστιμο, για την εκπαίδευση σκύλων σε απαγορευμένη περιοχή το πρόστιμο είναι στα 300 ευρώ και για τα αδικήματα που αφορούν κυνήγι σε απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου, ξεκινούν από τις 2.000 ευρώ αναλόγως της έκτασης του αδικήματος καθώς και του συνδυασμού τους με άλλα αδικήματα. Παράλληλα το εξώδικο πρόστιμο για τη λαθροθηρία κατά τη διάρκεια της νύκτας, τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο 25.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι για ολόκληρη την κυνηγετική περίοδο, άδεια κυνηγίου έβγαλαν συνολικά 38.560 κυνηγοί, ένας αριθμός ο οποίος είναι μειωμένος σε σύγκριση με πέρσι που ήταν στους 39.345 κυνηγούς.
Πάντως, τα περιστατικά λαθροθηρίας που σημειώθηκαν την κυνηγετική περίοδο που ολοκληρώθηκε, δεν ανησυχούν ιδιαίτερη το Ταμείο Θήρας, καθώς σύμφωνα με τον κ. Αναγιωτό, «δεν παρουσιάζεται κάποια ιδιαίτερη αύξηση στα αδικήματα, αλλά σίγουρα όταν υπάρχει ένα είδος παρανομίας αναγκαζόμαστε να βρισκόμαστε συνεχώς σε εγρήγορση. Ευτυχώς τα αδικήματα δεν είναι πάρα πολύ σοβαρά, αλλά δεν παύουν όμως να είναι αδικήματα που επηρεάζουν και πάλι τον νόμιμο κυνηγό. Στόχος μας είναι να μην επηρεάζεται ο κάθε κυνηγός».
Ωστόσο, το πιο σοβαρό αδίκημα, πρόσθεσε ο κ. Αναγιωτός, «είναι της λαθροθηρίας, όπου εντοπίζονται κυνηγοί σε απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου. Από τη στιγμή που υπάρχει ένας νόμος, είτε είναι σοβαρό ένα αδίκημα, είτε είναι λιγότερο σοβαρό, οφείλουμε όλοι να τον τηρούμε. Πλέον ακολουθεί η κυνηγετική περίοδος του καλοκαιριού, που αρχίζει την πρώτη Κυριακή μετά τον δεκαπενταύγουστο, ενώ στην παρούσα φάση για την Υπηρεσία, αρχίζει η διαδικασία αξιολόγησης των περιοχών κυνηγίου που είμαστε σε επαφή με την κυνηγετική ομοσπονδία για να γίνουν οι εισηγήσεις για τροποποίηση του χάρτη κυνηγίου και θα μπούμε σε διαβούλευση για να ετοιμαζόμαστε για την επόμενη κυνηγετική περίοδο».