Αποκλεισμός ηλικιωμένων από βασικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες– Ζήτημα και με τα αυξημένα ασφάλιστρα

Σε συντονισμό και με άλλες Επιτροπές της Βουλής, όπως την Επιτροπή Οικονομικών, θα θέσει στην ημερήσια διάταξη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας το ζήτημα των αυξημένων ασφάλιστρων αυτοκινήτων και τους περιορισμούς σε τραπεζικές υπηρεσίες, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η τρίτη ηλικία.

Επίσης, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς, σε περίπου ένα μήνα η Επιτροπή θα καλέσει σε ειδική συνεδρίαση την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, για να εξετάσει την πρόοδο των 30 αιτημάτων που έθεσε η Βουλή των Γερόντων.

«Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας σήμερα, γιατί δυστυχώς είμαστε στο ίδιο έργο θεατές», σημείωσε ο κ. Καυκαλιάς στις δηλώσεις του, εξηγώντας ότι «τα προβλήματα που συζητήσαμε πριν ένα χρόνο – για να μην πάω πολύ πιο πίσω - αλλά και πριν έξι και πριν τρεις μήνες, με αφορμή την Σύνοδο των Γερόντων, τα αιτήματα που κατατέθηκαν, οι επιστολές που κάναμε, ουσιαστικά δεν έχουν βρει καμία ανταπόκριση».

Συνέχισε λέγοντας ότι «η σημερινή συνεδρία επιβεβαιώνει ότι τα προβλήματα της τρίτης ηλικίας δεν αποτελούν προτεραιότητα της παρούσας κυβέρνησης». Ενδεικτικά, ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε σε κάποια από τα 30 αιτήματα, όπως το αίτημα για αύξηση του επιδόματος ιδρυματικής φροντίδας, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 750 ευρώ, ενώ τα τροφία ξεπερνούν τα 1400 ευρώ, καθώς και το θέμα για το κόκκινο κουμπί, που εκκρεμεί από το 2019, μετά από σχετική απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, για το οποίο όμως σήμερα η Επιτροπή δεν έλαβε ενημέρωση για το σημείο στο οποίο βρίσκεται.

Εξάλλου, ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα στα οποία αναμένεται η ανταπόκριση της κυβέρνησης, είναι η αναθεώρηση των επιδομάτων και των συντάξεων που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι. «Σε ένα μήνα περίπου, μετά από συντονισμό με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, θα θέσουμε εκ νέου το θέμα στην Επιτροπή, ευελπιστώντας ότι θα έχουμε απαντήσεις», είπε.

Σε δηλώσεις της για το θέμα, η Βουλευτής ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, σημείωσε ότι θα πρέπει να εξεταστούν άμεσα τα ζητήματα αυτά, υπογραμμίζοντας ότι θέση του κόμματος της είναι ότι πρέπει να υπάρχει μία απόλυτα συμπεριληπτική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς για κανένα.

Η κ. Τσιρίδου αναφέρθηκε στο αυξημένο κόστος ασφαλιστικής κάλυψης για τα οχήματα οδηγών μετά την ηλικία των 70 ετών, καθώς και στον αποκλεισμό ηλικιωμένων από ορισμένες βασικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η εφαρμογή του συστήματος τηλε-ειδοποίησης με το κόκκινο κουμπί καθυστερεί απαράδεκτα και αδικαιολόγητα και ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας δεν έδωσε καμία ενημέρωση στην Επιτροπή για εξελίξεις σε αυτό το θέμα.

Η ίδια έθιξε, επίσης, την αύξηση του 5% στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου που ανακοινώθηκε, λέγοντας ότι για τους περισσότερους ήταν αύξηση μεταξύ 3-11 ευρώ, «που σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε σήμερα δεν ήταν πραγματική αύξηση», όπως είπε.

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει περισσότερη προτεραιότητα στα θέματα της τρίτης ηλικίας και εμείς ως ΔΗΣΥ θα μελετήσουμε σε βάθος όλα τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά, όπως καταγράφονται στις σχετική έκθεση μετά τη σύνοδο της Βουλής των Γερόντων και θα επανέλθουμε», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, αναμένονται βροχές και καταιγίδες το Πάσχα-Πέφτει η θερμοκρασία
Η αντίδραση των αγροτών μετά το χάσμα που προέκυψε από το «e-κοφίνι»-Ζητούν δημιουργία δημοπρατηρίου
Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια