Κατάργηση των τελών για καινοτόμες start-ups εξετάζει η Επιτροπή Εμπορίου

Την κατάργηση των τελών που επιβάλλει ο Έφορος Εταιρειών στις καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) εξέτασε εκ νέου την Τρίτη η κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου. Η πρόταση νόμου είχε οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας αλλά η συζήτησή της είχε αναβληθεί.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής, ο εισηγητής της πρότασης, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, ανέφερε ότι η πρόταση αφορά σε απαλλαγή τελών για καινοτόμες επιχειρήσεις που αριθμούν γύρω στις 100. Πρόκειται για μικρές start up, «οι οποίες αγωνίζονται να επιβιώσουν».

Αναφέρθηκε στο τέλος για τη σύσταση εταιρείας (€165) ή στις €2.000 που επιβάλλονται για την μετατροπή μιας ιδιωτικής εταιρείας σε δημόσια, ώστε να μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από την χρηματαγορά. «Πρέπει να φύγει αυτό, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν δημόσιες εταιρείες για να μπορούν να βρουν επενδυτές», πρόσθεσε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε διευκρινίστηκε πως η απαλλαγή των τελών δεν καλύπτει και τα πρόστιμα που επιβάλλει το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη είπε ότι η πρόταση αποτελεί ένα κίνητρο για τις καινοτόμες επιχειρήσεις.

Η Έλενα Πουλλή, εκ μέρους του Υφυπουργείου Καινοτομίας είπε πως το Υφυπουργείο στηρίζει την πρόταση και ειδικά την παροχή δυνατότητας εξεύρεσης επενδυτών για τις καινοτόμες επιχειρήσεις. Σημείωσε ότι το Υφυπουργείο αναρτά στην ιστοσελίδα του τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει πιστοποιητικό ως καινοτόμες, προσθέτοντας πως το πιστοποιητικό έχει ισχύει για τρία χρόνια.

Υπενθύμισε πως υπάρχει φοροαπαλλαγή των επενδυτών που επενδύουν σε καινοτόμες επιχειρήσεις, κατόπιν ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών.

Εκπρόσωπος του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, ανέφερε ότι η πρόταση πρέπει να πάρει την έγκριση του Εφόρου, για κρατική ενίσχυση από την άποψη της επιλεκτικότητας. «Ενίσχυση που παραχωρείται χωρίς την έγκριση του Εφόρου θεωρείται παράνομη», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο βήμα το άνοιγμα τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης»-Το προσχέδιο της έκθεσης Γκουτέρες
Δύο νεκροί από τις πυρκαγιές στην Τουρκία-Άγνωστη οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για δεκάδες εμπρησμούς
Χειροπέδες σε 35χρονο που έριξε δύο μολότφ στην αυλή 70χρονου
Μπούκαρε σε περίπτερο, επιτέθηκε στον υπάλληλο και έφυγε με την ταμειακή μηχανή
Συνελήφθη 18χρονος για την άγρια επίθεση σε 17χρονο στην Αγία Νάπα
Παραδόθηκε στις φλόγες όχημα 41χρονου στους Άγιους Ομολογητές
Εντοπίστηκε ο οπερατέρ του βίντεο με τις ερωτικές περιπτύξεις αστυνομικών-Κατάσχεσαν το περιπολικό για... DNA
Ψάχνουν πίσω από το μισό εκατομμύριο της οικογένειας των επιχειρηματιών-Νέα πληροφορία για υπερκέρδη
Πέρασε από χίλια μύρια κύματα αλλά παραδίδεται η επέκταση του ΤΑΕΠ Λάρνακας-Τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης
Η διπλή καταδίκη από το ΕΔΑΔ, τα «καλά θύματα» και οι γυναίκες που «αξίζουν» κατά τις σεξιστικές Αρχές