Ελπίδα Παπαναστασίου ότι το τερματικό θα ολοκληρωθεί εντός του 2024

Την ελπίδα ότι το τερματικό στο Βασιλικό θα ολοκληρωθεί εντός του έτους, εξέφρασε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι επισκέφθηκε την περιοχή του Βασιλικού και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Σάββατο όταν επανήρχισαν οι εργασίες.

Ανέφερε επίσης ότι θα φθάσει στην Κύπρο επιπρόσθετο εξειδικευμένο προσωπικό από την Κίνα και ότι έχει αναληφθεί μία δέσμευση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η εταιρεία προχωρά με την ολοκλήρωση του τερματικού και με την παράδοση του πλοίου στις επόμενες εβδομάδες.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ, ο Υπουργός είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά το έργο που έχει πάρει πολλές παρατάσεις, "οπότε εκείνοι που χρηματοδοτούν το έργο ουσιαστικά ανησυχούν για την υλοποίησή του".

Υπενθύμισε ότι το έργο είναι κατά το πλείστον ευρωπαϊκό, έχει πάρει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με 101 εκατομμύρια ευρώ και οι τράπεζες οι οποίες εμπλέκονται στο έργο αυτό είναι ευρωπαϊκές.

"Υπάρχει κάποια ανησυχία από πλευράς των χρηματοδοτών του έργου όμως με την τελευταία εξέλιξη, η οποία δείχνει ότι ξεκινά το έργο να πάει προς την ορθή κατεύθυνση και με μία στενή παρακολούθηση από το ίδιο το Υπουργείο πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μία ολοκλήρωση του τερματικού" ανέφερε ο Υπουργός.

Είπε ότι το τερματικό αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι η πλωτή μονάδα η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και περιμένει την πιστοποίηση. "Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε μία επιβεβαίωση απο νηογνώμονα ότι το πλοίο είναι σε πορεία πιστοποίησης" είπε. 

Όσον αφορά το δεύτερο μέρος, το χερσαίο τερματικό, είπε ότι ήδη ξεκίνησαν οι κατασκευές και από το περασμένο Σάββατο έχει επανέλθει στις εργασίες της η κοινοπραξία με διαχειρίστρια εταιρεία την CPP που είναι κινεζικών συμφερόντων. 

"Ευελπιστούμε ότι μέσα από μία αύξηση του εργατικού προσωπικού και του προσωπικού το οποίο ουσιαστικά θα φέρει από την Κίνα η διαχειρίστρια εταιρεία και με τη βοήθεια του κράτους για να δώσουμε τις βίζες που χρειάζεται για αυτό το προσωπικό, θα τελειώσει το τερματικό ευελπιστούμε πριν το τέλος του 2024", τόνισε.

Ο Υπουργός απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι υπάρχει ένα χρονικό διάστημα το οποίο ο χρηματοδότης έχει υποδείξει ότι θα ήθελε να είναι ολοκληρωμένο το τερματικό, που είναι μέχρι το τέλος του 2024 αλλά αυτά μπορούν να πάρουν μία μικρή αναβολή, όπως ανέφερε.

Σχετικά με το προσωπικό που θα έρθει από την Κίνα, είπε ότι έχει υποδειχθεί ένας αριθμός 120 ατόμων πέραν αυτών που έχουν ήδη στην Κύπρο. Πρόκειται, είπε, για εξειδικευμένο προσωπικό που γνωρίζει την κατασκευή προβλήτας αλλά παράλληλα θα βοηθήσει και στις συγκολλήσεις επί του χερσαίου τερματικού, συγκολλήσεις των σωληνώσεων και άλλων υλικών τα οποία βρίσκονται ήδη στο χώρο εργασιών.

Οι εργασίες, είπε, ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και πρόσθεσε ότι επισκέφθηκε την περιοχή το Σάββατο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Επισκεφθήκαμε την περιοχή του Βασιλικού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Σάββατο διότι ήθελε ο Πρόεδρος να δει ιδίοις όμμασι το τι συμβαίνει στο Βασιλικό και ναι, είχαμε μία πολύ καλή συνάντηση πέραν της συνάντησης που είχαμε εμείς στο Υπουργείο την Παρασκευή, στην οποία ουσιαστικά μας έχει υποδειχθεί - έχει αναληφθεί μία δέσμευση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας - ότι η εταιρεία προχωρά με την ολοκλήρωση του τερματικού και με την παράδοση του πλοίου, στις επόμενες εβδομάδες ευελπιστούμε".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα-«Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να είχαν την ίδια μοίρα με τους Παλαιστίνιους»
Στ. Στεφάνου: Η Κυβέρνηση να βρει λύσεις για το τερματικό στο Βασιλικό
Αρχές Ιουνίου ενημερώνει τον Γκουτέρες για το Κυπριακό η Ολγκίν-Έτοιμος για συνάντηση ο ΠτΔ
Ξεκάθαρο μήνυμα Κυβέρνησης σε εταιρείες για στρατηγικά έργα-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Ταύτιση της θέσης Κύπρου με Ελλάδας για την ευρωπαϊκή αεράμυνα-«Εξελίξεις τα επόμενα χρόνια»
Κατέγραψε εκκρεμότητες για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ στις κοινότητες ο Ιωάννου-Ολοκλήρωσε τις επαφές
Η αντίδραση ΥΠΟΙΚ για αναβάθμιση από Moody's-«Συνεχίζεται η υπεύθυνη στήριξη της οικονομίας»
Ο οίκος Moody’s άλλαξε τις προοπτικές της Κύπρου σε θετικές από σταθερές-Ικανοποίηση ΥΠΟΙΚ
A. Χατζηχαραλάμπους: Δεν χρειάζομαι περίοδο προσαρμογής, μπορώ ν’ αναλάβω από την επομένη της εκλογής μου
Τορναρίτης: Χειροκροτητής του ΑΚΕΛ ο κ. Προύντζος