Τέσσερις αποφάσεις Υπουργικού για τον Ακάμα-Ξεκινούν έργα για ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών
12:53 - 19 Μαρτίου 2024
Αρχές Απριλίου θα ξεκινήσουν τα έργα που αφορούν την ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών στους υπό κατασκευή δρόμους του Σχεδίου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, δήλωσε την Τρίτη η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, για τις Συμβάσεις που αφορούν το ΕΔΠ Ακάμα θα συσταθεί μηχανισμός αυστηρής περιβαλλοντικής και τεχνικής παρακολούθησης και αυξημένου εποπτικού ελέγχου. Για την υλοποίηση αυτού του μηχανισμού δημιουργείται Ομάδα Έργου, ενώ για τη λήψη αποφάσεων διορίζεται Καθοδηγητική Επιτροπή.
Όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού η κ. Παναγιώτου, η ρύθμιση και ο προγραμματισμός των βελτιωτικών αλλαγών που αφορούν στην υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Πάρκου Ακάμα, που αποφασίστηκε σήμερα από το Υπουργικό βασίζεται στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της πρώτης φάσης του οδικού δικτύου και στην επαναξιολόγηση των υπόλοιπων έργων και λειτουργιών, χωρίς αχρείαστες και περαιτέρω καθυστερήσεις.
Ειδικότερα, είπε η Υπουργός Γεωργίας, πρώτον αποφασίστηκε η υιοθέτηση μέτρων για την άμεση επανέναρξη εργασιών και την ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών στην υπό κατασκευή όδευση χωρίς την περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής στη βάση και των εισηγήσεων των εμπειρογνωμόνων. Δεύτερον, είπε, αξιοποίηση της συμπληρωματικής έκθεσης της ειδικής οικολογικής αξιολόγησης η οποία έγινε με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων και η οποία δημοσιεύτηκε στις 11 του μήνα ώστε να γίνει η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υφιστάμενου έργου και στόχος είναι τα έργα να γίνουν πιο ήπια.
Τρίτον, αποφασίστηκε συνέχιση της διαδικασίας επαναξιολόγησης των υπόλοιπων έργων και λειτουργιών του σχεδίου αειφόρου ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, είπε και πρόσθεσε πως η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται εντός των επόμενων τριών μηνών με διαβούλευση και με τις ΜΚΟ και με τις κοινότητες.
Τέταρτον, ανέφερε η Υπουργός, αποφασίστηκε η κατάθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι και το τέλος Ιουνίου του 2024 ενός ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος που να ανταποκρίνεται στην εκτέλεση των υπόλοιπων έργων, σύμφωνα με τις σχετικές νομοθεσίες και χωρίς αχρείαστες και περαιτέρω καθυστερήσεις.
«Τα πιο πάνω θα υλοποιούνται με αυξημένη επόπτευση και παρακολούθηση από περιβαλλοντικής και τεχνικής άποψης. Για το σκοπό αυτό», πρόσθεσε, «αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας έργου και καθοδηγητικής επιτροπής. Όλες οι ενέργειες και αποφάσεις αλλά και βελτιώσεις θα γίνουν εντός του πλαισίου και της φιλοσοφίας του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα. Ο στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η ανάδειξη του μοναδικού περιβαλλοντικού πλούτου του Ακάμα, η προστασία της φύσης και η Αειφόρος ανάπτυξη», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Παναγιώτου είπε πως η άμεση έναρξη των εργασιών προσδιορίζεται στις αρχές Απριλίου και θα ολοκληρωθούν ως την πρώτη βδομάδα Μαΐου, και τα έργα αυτά θα αφορούν την ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ για τις αποφάσεις του Υπουργικού, σε σχέση με τις αλλαγές που αφορούν την υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, το σώμα κατόπιν γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας που εξηγεί γιατί δεν μπορεί να μεταφερθεί ή και να εκχωρηθεί η παρούσα και οι μελλοντικές Συμβάσεις που αφορούν την υλοποίηση έργων ανάπτυξης δασών και δασωδών εκτάσεων στη Δημοκρατία από το Τμήμα Δασών στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος (ΓΔΠ), αποφάσισε όπως οι Συμβάσεις που αφορούν το ΕΔΠ Ακάμα παραμένουν στο Τμήμα Δασών, υπό την προϋπόθεση σύστασης μηχανισμού αυστηρής περιβαλλοντικής και τεχνικής παρακολούθησης και αυξημένου εποπτικού ελέγχου.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, για την υλοποίηση αυτού του μηχανισμού δημιουργείται Ομάδα Έργου (ΟΕ), επικεφαλής της οποία θα είναι Πολιτικός Μηχανικός ο οποίος θα έχει τον ρόλο του Συντονιστή του Έργου και ο οποίος θα αποσπαστεί στη ΓΔΠ από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Ο ρόλος της ΟΕ θα είναι εποπτικός και συμβουλευτικός, ενώ για τη λήψη αποφάσεων διορίζεται Καθοδηγητική Επιτροπή (ΚΕ).
Πηγή: ΚΥΠΕ