Το ξωκλήσι του Οσίου Αββακούμ που έγινε πόλος έλξης πιστών και μετατράπηκε σε Μονή των σκανδάλων

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, για την Μονή του Οσίου Αββακούμ, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία τόσο στους εκκλησιαστικούς κύκλους, όσο και στο κοινό, που παρακολουθεί εμβρόντητο τις εξελίξεις. Ειδικά σε εκείνους τους πιστούς που στον ελεύθερό τους χρόνο έσπευδαν στη Μονή, για να επισκεφτούν το ξωκλήσι που τα τελευταία χρόνια είχε γίνει πόλος έλξης, δεδομένου ότι υπήρχαν συνεχώς αναφορές περί θαυμάτων μετά από το διάβασμα μίας προσευχής από τον Ηγούμενο της Μονής.

Ένα ξωκλήσι που κτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας 1980, αφιερωμένο στην μνήμη του Οσίου Αββακούμ, του ασκητή που ήταν ένας από τους 300 πρόσφυγες από την Παλαιστίνη, που ήρθαν στην Κύπρο μετά τους διωγμούς των Αράβων, όταν κυρίευσαν την Παλαιστίνη και τη Συρία και βρίσκεται στο πιο απόμερο σημείο του χωριού Φτερικούδι, έχει τεθεί στο επίκεντρο για του λάθος λόγους, με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο, αλλά και τις έρευνες που διεξάγονται τόσο από πλευράς Αστυνομίας, όσο και από πλευράς Ιεράς Συνόδου, με τους πιστούς να περιμένουν τα αποτελέσματα με αγωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοί είναι οι διάλογοι για την απόκτηση €300,000-Συζήτηση για «μαύρα», «εικονικά» συμφωνητικά και απόκρυψη χρημάτων

Παίρνοντας το χρόνο πίσω σε μία σύντομη ιστορική αναδρομή, αυτό που μπορεί εύκολα κανείς να συμπεράνει είναι ότι η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ δεν ήταν τόσο γνωστή πριν από δέκα χρόνια, όσο είναι σήμερα. Η φήμη της είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, όταν τα ηνία ανέλαβε ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος. Ωστόσο, ποια είναι η ιστορία του μέχρι πρότινος άγνωστης Μονής;

Ο εντοπισμός του Οσίου Αββακούμ και η εκκλησία

Ο Όσιος Αββακούμ, όταν έφτασε στην Κύπρο από την Παλαιστίνη, μαζί με τους υπόλοιπους 300 πρόσφυγες, είχε απομακρυνθεί από το σύνολο και κατευθύνθηκε στον οικισμό Καλαμιθάσα, που βρισκόταν στην περιοχή του χωριού του Φτερικουδίου. Εκεί πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του, σε μία σπηλιά όπου ασκήτευε και δεχόταν τους πιστούς που απευθύνονταν προς το πρόσωπό του. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ιστορία, αρκετοί που είχαν πρόβλημα ακοής, έβρισκαν γιατρειά.

Το 1989 οι κάτοικοι του Φτερικουδίου εντόπισαν τον Όσιο Αββακούμ ολόσωμο και έτσι αποφασίστηκε όπως ανεγερθεί το ξωκλήσι αφιερωμένο στον Όσιο, κοντά στην σπηλιά και στο σημείο που ήταν ο τάφος του. Σύμφωνα με την παράδοση, κάτω από τα θεμέλιά της βρίσκεται η παλιά εκκλησία, που καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1575. Το ξωκλήσι λειτουργούσε από τότε μέχρι και το 2020 ως Ησυχαστήριο.

Τόσο ο ναός όσο και ο τάφος του Οσίου Αββακούμ ήταν προσβάσιμα προς το κοινό όλα αυτά τα χρόνια, με την εικόνα που επικρατούσε, πριν από το 2020, όταν έγιναν ουσιαστικές αλλαγές στη Μονή, να είναι εντελώς διαφορετική με τη σημερινή. Τότε, ήταν ένα μικρό ξωκλήσι στην κορυφή του βουνού της περιοχής, ανοιχτό προς όλους, χωρίς την πύλη που υπάρχει σήμερα και έπρεπε να είναι ανοιχτή για να μπορεί ο κόσμος να επισκεφτεί την εκκλησία για να προσκυνήσει. Σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική στην περιοχή, καθώς ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες, για να δημιουργηθεί ένας μεγαλεπίβολος ναός στη Μνήμη του Οσίου Αββακούμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η συνέχεια των διαλόγων για το θάψιμο του χρηματοκιβωτίου-«Εν τζαι γίνεται να φέρω τη μαγισσούλα να κάμει άμπρα κατάμπρα»

Οι αλλαγές του 2020 και η ενθρόνιση του Ηγούμενου

Οι σημαντικές αλλαγές στο ξωκλήσι του Οσίου Αββακούμ ήρθαν το 2020. Συγκεκριμένα, στις 19 Ιουλίου 2020, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, κ.κ. Ησαΐας, ο οποίος είναι και ο οικείος Μητροπολίτης της εκκλησιαστικής περιφέρειας, στην οποία ανήκει η Μονή, αποφάσισε να ανακηρύξει, να αναβιβάσει και να αναδείξει το προσκύνημα του Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση, ασκήσαντος στην πρώτη Ιερά Μονή του Οσίου Αββακούμ του εν Καλαμιθάση, που περιλαμβάνει τόσο την εκκλησία, όσο και τον τάφο του Οσίου.

Ηγούμενος της Μονής αποφασίστηκε ότι θα είναι ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Γεωργίου, ο οποίος είχε μεταβεί εκεί από το 2021 και άρχισε να κηρύττει, να εξομολογεί και να καθοδηγεί ανθρώπους, όπως κάνουν οι πνευματικοί πατέρες της Εκκλησίας. Ο ηγούμενος ενθρονίστηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2022, από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, ο οποίος τότε είχε πλέξει το εγκώμιο στον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο, αποκαλώντας τον μάλιστα «ηγούμενο του πνεύματος» και «χαρισματικό πνευματικό άνδρα». Αναφορές που δεν προμήνυαν τα όσα θα ακολουθούσαν ένα χρόνο αργότερα.

Μετά την ενθρόνισή του, ο Ηγούμενος της Μονής είχε αρχίσει και τις διαδικασίες για να κτιστεί ένας μεγαλεπίβολος Ναός που θα τιμά τον Όσιο Αββακούμ και μάλιστα είχε πάρει και τη σύμφωνο γνώμη του Μητροπολίτη Ησαΐα. Από τότε φαίνεται να άρχισαν και οι ανακοινώσεις για να γίνουν εισφορές από το κοινό προς τη Μονή, για διάφορα έργα που χρειάζονταν να γίνουν. Κάτι που δημιουργεί την εύλογη απορία αν από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η ανάγκη για να έχουν περισσότερα χρήματα, από εκείνα που χρειάζονταν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο βίντεο στη δημοσιότητα από τη Μονή των σκανδάλων-Μοναχός χτυπά με ζώνη γυναίκα

Ο Θαυματουργός Σταυρός Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη

Σημειώνεται πως ένα από τα θησαυρίσματα, όπως είχε χαρακτηριστεί, της Ιεράς Μονής του Οσίου Αββακούμ ήταν και ο Σταυρός του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη. Ένας σταυρός, που όπως αναφέρεται στην σελίδα της Μονής, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ανενεργή, αποτελεί πνευματική κληρονομιά του Ηγούμενου, Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Γεωργίου. Περιήλθε στην κατοχή του μέσω ενός ενυπόγραφου εγγράφου από την μακαριστή Αθηνά Σιδέρη, η οποία ήταν πνευματικό τέκνο του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.

Στη σελίδα της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ αναφέρεται πως «ο Άγιος Πορφύριος έδωσε τον θαυματουργό Σταυρό στην μακαριστή κα Αθηνά μετά το θάνατό του, με θαυμαστό τρόπο και με οδηγίες να το δώσει στον Πατέρα Νεκτάριο, γιατί ήθελε να έρθει στην Κύπρο την οποία αγαπούσε πάρα πολύ».

Δειτε Επισης

Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα ρατσιστικά περιστατικά το 2023-Επιθέσεις για καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό
Οδεύει προς... καταδίκη το e-justice, δεν επιλύονται τα προβλήματα-«Αγορεύσεις» για την τύχη του συστήματος
Άναψε φωτιές και φούντωσε πρόωρη προεδρολογία η παύση Οδυσσέα-Σεναριολογία με φόντο το 2028
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σε δίκη παραπέμφθηκαν δυο πρόσωπα για υπόθεση διακίνησης μεταναστών
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»