Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία

Με το που ανοίγεις την πόρτα, μεταφέρεται αυτόματα σε μία άλλη εποχή. Δεξιά και αριστερά αντικείμενα που κρύβουν πίσω τους την ιστορία μίας Κύπρου διαφορετικής, τόσο μακρινής από το σήμερα, αλλά και ταυτόχρονα και τόσο ίδιας. Τα σαλόνια, τα ερμάρια, τα σερβίτσια, τα κομπολόγια είναι εκείνα που τραβούν την προσοχή κάποιου, μόλις περάσει την είσοδο. Η μεγάλη στολή του ιππότη εντυπωσιακή και λίγο δεξιά ένα κρεβάτι παλιό, μία κυπριακή καρκόλα.

Το Antiques Mall, το κατάστημα στην είσοδο του χωριού Κόρνος της Λάρνακας έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για όλους όσοι λατρεύουν τις αντίκες. Εκεί μπορούν να βρουν έπιπλα, διακοσμητικά, βιβλία που θα τους μεταφέρει αμέσως σε εποχές που έζησαν μόνο μέσα από τις διηγήσεις των παλιών. Εκεί μπορούν να βρουν εκείνα τα αντικείμενα που έψαχναν, για να μείνουν συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους τους που έφυγαν, αφού μπορεί να μην είναι τα ίδια, όμως στην όψη τους θυμούνται εκείνες τις εποχές.

Μπαίνοντας μέσα, το πρώτο που αντικρίζει κάποιος είναι η στολή του ιππότη. Στα δεξιά του ένα σαλόνι και δίπλα ένα κρεβάτι. Στην δεξιά πλευρά του καταστήματος μία σειρά από παλιά έπιπλα, βιτρίνες γεμάτες με σερβίτσια παλιά και στη μέση του καταστήματος παλιά ρολόγια, έπιπλα με καθρέφτες, γραφομηχανές, μπαστούνια, όλα της Κύπρου του προηγούμενου αιώνα. Στον κάτω όροφο τραπέζια παλιά, στρωμένα με πιάτα, σαλόνια, περισσότερα έπιπλα, παλιές ηλεκτρικές σκούπες, κοφίνες και καλάθια. Στον ένα τοίχο ένα έπιπλο γεμάτο με παλιές τηλεοράσεις, ραπτομηχανές, cd, δίσκους, τηλέφωνα γραφομηχανές και λίγο πιο κάτω ένα πιάνο.

IMG_9737

IMG_9731

IMG_9753

IMG_9756

Συνεχίζοντας προς τα μέσα, είναι οι πόρτες που χωρίζουν το κατάστημα από τα εργαστήρια, εκεί που η ομάδα του Antiques Mall πραγματοποιεί τις επισκευές στα αντικείμενα και έπιπλα που διατηρεί στο μαγαζί, αναλόγως με τις προτιμήσεις των πελατών τους.

Μπαίνοντας ξανά στο κεντρικό κατάστημα και πηγαίνοντας στον πάνω όροφο το πρώτο πράγμα που αντικρίζει κανείς είναι τα σαλόνια με τους καναπέδες που θυμίζουν την Κύπρο του 1900 και ίσως και πιο πριν. Τραπεζάκια με φωτιστικά και διακοσμητικά που ανήκαν σε εκείνη την εποχή, τραπεζαρίες με καρέκλες παλιές και κηροπήγια. Λίγο πιο μέσα ένας τοίχος γεμάτος κορνίζες, καθρέφτες και πίνακες παλιούς, ενώ από το ταβάνι κρέμονται καρέκλες ψάθινες και ένα παλιό ποδήλατο.

IMG_9781

Το μαγαζί που ξεκίνησε από τον παππού

Το κατάστημα σήμερα διατηρεί ο Παναγιώτης Χριστοφή, ο οποίος μας περίμενε στην είσοδο και μετά την ξενάγηση, θέλησε να μας πει την ιστορία του καταστήματος.

«Η επιχείρηση ήταν από το 1978. Ξεκινήσαμε από τον παππού μου, μετά ανέλαβε ο πατέρας μου και μετά εγώ. Άρα μιλούμε για τρεις ορόφους κατάστημα, γεμάτους με αντικείμενα αντίκες που πηγαίνουν από γενιά σε γενιά, για να έρθουμε εδώ που ήρθαμε. Ξεκίνησε ένα μικρό κατάστημα και μετά όσο περνούσαν τα χρόνια εξελισσόταν, για να γίνει αυτό που έγινε σήμερα και δεν εννοώ μόνο σε πωλήσεις, αλλά κάνουμε και συντηρήσεις και κατασκευές. Ο παππούς μου ασχολείτο με κατασκευές, πελεκανικά, κουζίνες και ερμάρια και συντηρούσε και έπιπλα. Εμείς εξελιχθήκαμε και ήρθαμε στο σήμερα.

Ο κόσμος έρχεται, βλέπει τα αντικείμενα, τους αρέσουν επειδή τα συνδέουν με το παρελθόν και θέλει να τα βάλει στο σπίτι τους, για να έχουν μία σύνδεση με την ιστορία. Είναι πράγματα που δεν έχουν χρονολογία, είναι διαχρονικά και δεν χάνονται στην ιστορία. Είναι αντίκες, κάτι που σημαίνει πως αποκτούν αξία όσο περνά ο καιρός, επειδή είναι χειροποίητα, είναι σκαλιστά, αλλά και αισθητικά είναι ωραία και είναι μοναδικά. Βάζοντας κάτι μοναδικό στο χώρο σου, αυτόματα γίνεται μοναδικός».

IMG_9751

Τι μπορεί να βρει κάποιος στο Antiques Mall

Με μία γρήγορη επίσκεψη και στους τρεις ορόφους του καταστήματος, αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι μπορεί να βρει από μικρά διακοσμητικά αντικείμενα, μέχρι και έτοιμα σαλόνια, με καναπέδες, και πολυθρόνες.

«Ούτε εμείς οι ίδιοι δεν ξέρουμε τι θα πέσει στα χέρια μας, επειδή είναι μοναδικά αντικείμενα, μέσα από τον χρόνο. Όπως έρχονται πολλοί και αγοράζουν, έτσι έρχονται πολλοί και πουλούν, οπότε εμείς ασχολούμαστε με τα πάντα. Ο χώρος μας, επειδή είναι μεγάλος, μας δίνει τη δυνατότητα να ασχολούμαστε με κρεβάτια, ερμάρια, μπαούλα, παλιές κονσόλες, πίνακες, βιτρίνες, πιάνα, καρέκλες, μπουφέ, οτιδήποτε μοναδικό και παλιό μπορεί να πέσει στα χέρια μας.

Τα αντικείμενα αυτά δεν είναι κάτι που βρίσκουμε σε άλλα καταστήματα και τα πουλούμε. Είναι αντικείμενα που πάνε από γενιά σε γενιά και οι άνθρωποι αυτοί μας έμαθαν και μας πουλούν. Όμως, μέσα από την εμπειρία μας, καταφέραμε να αναγνωρίζουμε τα αντικείμενα και να καταλάβουμε τι είναι αντίκα και τι όχι. Πολλοί συγχύζουν την αντίκα με τα μεταχειρισμένα αντικείμενα. Τα μεταχειρισμένα μπορεί να είναι έπιπλα ή αντικείμενα που κατασκευάστηκαν πριν είκοσι χρόνια και απλά πέρασε από δύο-τρία χέρια. Η αντίκα ορίζεται κυρίως ως αντικείμενο που είναι 100 χρονών και άνω και έχουν κυρίως συναισθηματική αξία και αντέχει μέσα στο χρόνο.

Ο κόσμος που έχει αντίκες στο σπίτι του και θέλει να τις πουλήσει, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Καθημερινά, μας στέλνουν αρκετές φωτογραφίες με αντικείμενα και εμείς τα βλέπουμε, τα αξιολογούμε και αν μας ενδιαφέρει κάτι, κλείνουμε συμφωνία και τα αγοράζουμε. Αναλαμβάνουμε τα μεταφορικά, τόσο για τις πωλήσεις όσο και στις αγορές».

IMG_9745

Μία προσπάθεια να μην χαθεί η ιστορία της Κύπρου

Το γεγονός ότι στο κατάστημα υπάρχουν αντικείμενα και έπιπλα μίας άλλης εποχής, μπορεί να χαρακτηριστεί ότι γίνεται μία προσπάθεια να παραμείνει ζωντανή η ιστορία της Κύπρου.

«Είναι μία σύνδεση με το παρελθόν και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομίας και γενικά της κυπριακής παράδοσης και του πολιτισμού. Υπάρχουν άτομα, κυρίως της νέας γενιάς, που δεν ξαναείδαν τέτοια πράγματα στη ζωή τους και μέσω του καταστήματός μας, έρχονται σε επαφή και γνωρίζουν την παράδοση, επειδή τα βλέπουν στολισμένα, καθαρά, συντηρημένα, ακούνε ιστορίες. Με αυτό τον τρόπο μεταφέρονται γνώσεις, η ιστορία και η παράδοση και με αυτό τον τρόπο παραμένουν ζωντανά.

Υπήρχαν περιπτώσεις που ήρθαν πελάτες, είδαν κάτι και είπαν “α, είχε παρόμοιο ο παππούς ή η γιαγιά μου”. Το έβλεπαν και ξυπνούσαν αναμνήσεις και το αγόρασαν για να τους θυμούνται. Είναι ένας τρόπος για να μείνει στο χρόνο οι μνήμες των ανθρώπων ζωντανές.

Είναι το παλιό και εμείς θέλουμε να φέρουμε τη νέα γενιά σε επαφή με αυτό. Η νέα γενιά δεν είχε έρθει σε επαφή, πριν με αυτά τα αντικείμενα και εμείς δημιουργήσαμε μία νέα τάση με το να έρθει να δει τα πράγματα στολισμένα και να τα φανταστεί στον τόπο του. Έρχεται εδώ και βλέπει μία ποικιλία και βλέπει και αγοράζει. Κι εγώ, ως νεαρός, δεν γνώριζα για τις αντίκες. Στη συνέχεια, μέσα από την οικογενειακή επιχείρηση και τη μελέτη, έφτασα σε ένα σημείο να είμαι εθισμένος, ως ένα σημείο, με αυτά τα αντικείμενα, επειδή είναι κάτι σαν hobby για μας».

IMG_9763

Το κάθε αντικείμενο έχει την ιστορία του

Αυτό που διαφοροποιεί το Antiques Mall από τα άλλα καταστήματα είναι ότι το κάθε αντικείμενο που βρίσκεται στα ράφια του, έχει τη δική του ιστορία.

«Έρχεται ένα νέο αντικείμενο, το μελετάς, τι είναι, σε τι χρησίμευε, ποιας χρονολογίας είναι, ποιοι το κατασκεύασαν, σε ποια χώρα. Το κάθε αντικείμενο έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία και δεν το βαριέσαι. Βρίσκουμε τοι ενδιαφέρον για το αντικείμενο και την ομορφιά του κάθε ενός από αυτά τη βρίσκουμε μέσα από τη μελέτη. Θυμάμαι είχαμε ένα αντικείμενο που ήταν όπως το πιάτο και είχε ένα ημικύκλιο κόψιμο. Είχα απορία τι ήταν και σε τι χρησίμευε. Από τη μελέτη ανακάλυψα ότι ήταν του 1850 περίπου και το χρησιμοποιούσαν οι παρπέριες, για να το βάζουν στο λαιμό του πελάτη και όταν τον ξύριζαν να πέφτουν οι τρίχες μέσα.

Για την πλειοψηφία των αντικειμένων που έχουμε εδώ, τα μελετήσαμε και βρήκαμε την ιστορία. Δεν έχουμε την ευκαιρία να ξέρουμε για όλα, επειδή είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν τόσα αντικείμενα και τόσες πολλές κατηγορίες, που είναι αδύνατο να ξέρεις την ιστορία. Υπάρχουν κρεβάτια, υπάρχουν πίνακες, υπάρχουν κυπριακά έπιπλα, ξένα έπιπλα, που δεν μπορείς να ξέρεις την ιστορία απ’ έξω. Γι’ αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί και ως κυνήγι θησαυρού αυτό το κατάστημα. Πολλές φορές εμείς πιάνουμε ένα πράγμα και το πουλούμε και για κάποιο άλλο που είναι γνώστης, μπορεί εκείνο το αντικείμενο να είναι θησαυρός».

IMG_9748

Δυσκολίες στον εντοπισμό αντικειμένων

Το Antiques Mall δέχεται μόνο αντίκες, δηλαδή τα παλιά αντικείμενα που κάποιος δεν έχει ανάγκη πλέον και θέλει να τα πουλήσει. Όμως, με το πέρασμα των χρόνων καθίσταται πιο δύσκολο να εντοπιστούν αυτά τα αντικείμενα.

«Όσο περνούν τα χρόνια δεν είναι εύκολο να βρούμε αντικείμενα. Για παράδειγμα, έχουμε μία συρταριέρα του 1900. Ο κόσμος δεν θέλει να φτιάξουμε καινούργιο, θέλει το παλιό, το αυθεντικό, αλλά και εμείς βρίσκουμε δυσκολίες για να βρούμε αντικείμενα. Επίσης, κάποιος μπορεί να το βλέπει ως επένδυση, δηλαδή έρχονται εδώ, βρίσκουν αντικείμενα και τα αγοράζουν και πλέον εμείς δεν βρίσκουμε άλλα. Αγοράζουν ένα αντικείμενο, αλλά μαζί αγοράζουν και την ιστορία του. Υπάρχουν και άτομα που μεταπωλούν αυτά που αγοράζουν».

IMG_9743

Πάντως, αυτό που παρατήρησε όλα αυτά τα χρόνια ο Παναγιώτης είναι ότι δεν υπάρχει σταθερότητα, όσον αφορά στη ζήτηση, αφού τη μία περίοδο μπορεί να είναι τα κρεβάτια, άλλη περίοδο μπορεί να είναι οι καθρέφτες, άλλη περίοδο οι καναπέδες.

«Δεν είναι τίποτα σταθερό. Μπορεί να έχουμε για κάποια χρόνια τέσσερα παλιά, σιδερένια κρεβάτια και να μην πουληθεί τίποτα. Όμως, μπορεί μέσα σε ένα μήνα να πουληθούν και τα τέσσερα. Δεν υπάρχει σταθερή ζήτηση για ένα αντικείμενο μόνο. Επίσης, δεν είναι εύκολο να βρίσκουμε συνεχώς το ίδιος αντικείμενο και να το φέρνουμε για να το πουλούμε. Είναι ό,τι βρούμε. Άρα, εμείς δημιουργούμε τη ζήτηση. Κάποιος μπορεί να μην ξέρει ότι θέλει ένα αντικείμενο, εμείς το βρίσκουμε και μετά το προωθούμε».

IMG_9797

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται στο κατάστημα

Εκτός από την πώληση των αντικειμένων, στο Antiques Mall γίνονται επίσης, μεταξύ άλλων, ξυλουργικές εργασίες, διαμορφώσεις σπιτιών, συντηρήσεις επίπλων, ειδικές κατασκευές.

«Εμείς πουλούμε αντίκες, δηλαδή μοναδικά αντικείμενα. Είναι το κατάστημά μας, βρίσκει ο κόσμος τι του αρέσει και το αγοράζει. Την ίδια ώρα, ό,τι υπάρχει μέσα στο κατάστημα, μπορούμε να το συντηρήσουμε και να το αλλάξουμε όπως θέλει ο πελάτης. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι μία βιτρίνα και να θέλει ο πελάτης να της αλλάξουμε το χρώμα και εμείς θα το κάνουμε. Μπορεί να είναι ένας καναπές και να θέλει ο πελάτης να αλλάξουμε την ταπετσαρία. Αλλάζουμε το χρώμα του ξύλου και το χρώμα της ταπετσαρίας.

Κάνουμε, επίσης και χρωματισμούς με την τεχνική της κιμωλίας. Μπορεί να είναι φθαρμένο άσπρο ή μπλε ή γκρίζο. Ό,τι επιλέξει ο πελάτης, εμείς θα το προσφέρουμε, αν μπορούμε. Είναι ένα παλιό έπιπλο και το κάνουμε μοντέρνο. Συνδυάζουμε τις δύο εποχές.

Επίσης, κάνουμε πελεκανικά. Φτιάχνουμε κουζίνες, ερμάρια, πορτοπαράθυρα, ειδικές κατασκευές. Επίσης, συντηρούμε παλιά διατηρητέα όσον αφορά σε ξύλο, όπως είναι τα παράθυρα, πόρτες, τα παλιά έπιπλα. Γενικά, κάνουμε συντηρήσεις επίπλων που μπορεί να είναι παλιά και να είναι κειμήλια. Μας στέλνουν φωτογραφίες, τα μελετούμε, ερχόμαστε σε συμφωνία, τα παραλαμβάνουμε, τα συντηρούμε και μετά τα παίρνουμε πίσω.

Εκτός αυτών, αναλαμβάνουμε και τις μεταφορές σε όλη την Κύπρο, δεν λέμε στους πελάτες έλα εδώ και αγόρασε και μετά κάνε ό,τι θέλεις. Μπορούμε να μεταφέρουμε τα αντικείμενα σε όλη την Κύπρο και μπορούμε, επίσης, να παραλάβουμε και τα αντικείμενα από τα σπίτια για την συντήρηση και να τα μεταφέρουμε πίσω».

IMG_9750

IMG_9752

IMG_9742

IMG_9810

IMG_9744

IMG_9754

IMG_9741

IMG_9782

image00024

image00026

image00022

image00011

IMG_9789

image00015

IMG_9787

IMG_9773

IMG_9772

image00025

Κάποιος μπορεί να βρει το Antiques Mall στον Κόρνο ή να επισκεφτεί τη σελίδα του στο Facebook εδώ.

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες