Συμφωνία ΕΕ-Αιγύπτου ύψους 7,4 δις ευρώ για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιδιώκει να περιορίσει τις παράτυπες αφίξεις μεταναστών, και η Αίγυπτος αναμένεται να υπογράψουν την Κυριακή ένα πακέτο δανείων, επιχορηγήσεων και συμφωνιών ενεργειακής συνεργασίας ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Θα περιλαμβάνει δάνεια δισεκατομμυρίων τα επόμενα χρόνια και συμφωνίες για την ενίσχυση των εισαγωγών ενέργειας από την Αίγυπτο για να βοηθήσει την Ευρώπη να «απομακρυνθεί περισσότερο από το ρωσικό αέριο» εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να υπογράψει το πακέτο αργότερα μέσα στην ημέρα, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Μαζί της στο Κάιρο βρίσκονται και οι ηγέτες της Αυστρίας, του Βελγίου, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν δάνεια 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε τέσσερα χρόνια, 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις και εκατοντάδες εκατομμύρια για διμερή έργα, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Αίγυπτος, βυθισμένη σε μια οδυνηρή οικονομική κρίση, συνορεύει με τη Λιβύη που έχει χτυπηθεί από τον πόλεμο και δύο συνεχιζόμενες συγκρούσεις - τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και τον πόλεμο του Σουδάν μεταξύ των τακτικών ενόπλων δυνάμεων και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα για την Ευρώπη, είπε ο αξιωματούχος της Κομισιόν.

Ο αξιωματούχος επεσήμανε τη «σημαντική θέση της Αιγύπτου σε μια πολύ δύσκολη γειτονιά, που συνορεύει με τη Λιβύη, το Σουδάν και τη Λωρίδα της Γάζας».

Η Αίγυπτος ήδη φιλοξενεί περίπου εννέα εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων εκατομμυρίων Σουδανών και 1,5 εκατομμυρίου Σύριων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει βήματα συνεργασίας για την «ασφάλεια, την αντιτρομοκρατική συνεργασία και την προστασία των συνόρων, ιδιαίτερα του νότιου» με το Σουδάν.

Η Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, «δεν θα είναι το κύριο επίκεντρο, αλλά θα είναι μέρος της συζήτησης» στο Κάιρο, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η συμφωνία ακολουθεί άλλες που έχει συνάψει η ΕΕ στη βόρεια Αφρική - με τη Λιβύη, την Τυνησία και τη Μαυριτανία - για να ανακόψει τη ροή παράτυπων μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η συνοριακή υπηρεσία της ΕΕ Frontex κατέγραψε πέρυσι σχεδόν 158.000 αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη μέσω της επικίνδυνης θαλάσσιας οδού, αυξημένες κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε