Από το 2022 ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για τον θάνατο της Ιωάννας-Φωνές από οικογένεια για κωλυσιεργία

Πίσω στα χέρια της Αστυνομίας επιστράφηκε από την Νομική Υπηρεσία ο φάκελος της υπόθεσης της 15χρονης Ιωάννας Σκορδή, η οποία έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2022, με την οικογένεια της να προβαίνει σε καταγγελία για ιατρική αμέλεια, ωστόσο ακόμη ο κύκλος των ερευνών δεν έχει ολοκληρωθεί, εξού και αφήνονται αιχμές για κωλυσιεργία.

Υπενθυμίζεται πως η 15χρονη Ιωάννα είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση πριν από τρία χρόνια, για μεταμόσχευση νεφρού, ενώ μετέπειτα έγινε η διαπίστωση για όγκους που είχε εμφανίσει. Τελικά, η 15χρονης κατέληξε στις 4 Μαρτίου 2022. Η οικογένεια είχε αρχικά προβεί σε καταγγελία στο Υπουργείο Υγείας, με τον τέως υπουργό, Μιχάλη Χατζηπαντέλα να ορίζει ερευνώντα λειτουργό για την υπόθεση, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκ πρώτης υπήρξε ιατρική αμέλεια και το πόρισμα του είχε μεταβιβαστεί στην Αστυνομία, η οποία άρχισε έρευνες με οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας.

Οι έρευνες της Αστυνομίας είχαν ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2022 και ανάμεσα στις ενέργειες στις οποίες προέβη, ήταν και η εκταφή της σορού της 15χρονης, ώστε να διενεργηθεί η νενομισμένη νεκροτομή, η οποία ωστόσο δεν είχε δώσει απαντήσεις, με την Αστυνομία να αποστέλλει δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις. Τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων ήταν και εκείνα που καθυστερούσαν την ολοκλήρωση της διερεύνησης της υπόθεσης, ωστόσο τον περασμένο Απρίλιο, ο φάκελος είχε ολοκληρωθεί από πλευράς Αστυνομίας και απεστάλη στη Νομική Υπηρεσία.

Παρ’ όλα αυτά, η Νομική Υπηρεσία, μετά από μελέτη του φακέλου, διαπίστωσε ότι υπήρχαν κενά και ελλείψεις, με αποτέλεσμα να επιστρέψει τον φάκελο πίσω στην Αστυνομία. Αυτό σημαίνει ότι τους τελευταίους μήνες, ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται και πάλι στα χέρια της Αστυνομίας, με τις οδηγίες από την Εισαγγελία για συνέχιση των ερευνών.

Φωνές από την οικογένεια

Το γεγονός ότι ο φάκελος βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα χέρια της Αστυνομίας, η οποία κλήθηκε να συνεχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης, έχει προκαλέσει δυσφορία στην οικογένεια, που αφήνει αιχμές κατά της Αστυνομίας για κωλυσιεργία. Ουσιαστικά, αυτό που ζητά η οικογένεια είναι όπως προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε να υπάρχει μία κατάληξη, για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, καθώς η πληγή τους παραμένει ανοιχτή και όσο περνούν οι μήνες, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε κατάληξη, η πληγή ολοένα και βαθαίνει.

Σημειώνεται πως, κατά τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης, οι ανακριτές της Αστυνομίας που ανέλαβαν, είχαν στραφεί κατά τριών συγκεκριμένων ιατρών, οι οποίοι όπως είχαν διαφανεί, είχαν εμπλοκή στην υπόθεση της 15χρονης Ιωάννας. Προς αυτό το σκοπό, μετά από αίτημα του τέως υπουργού Υγείας προς την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, οι τρεις γιατροί είχαν τεθεί άμεσα σε διαθεσιμότητα.

Η εν λόγω απόφαση είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, τόσο από πλευράς των γιατρών, όσο και από πλευράς γονιών μεταμοσχευμένων παιδιών, που ήταν ασθενείς τους και ζητούσαν από τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα να ανακαλέσει την εν λόγω απόφαση. Μάλιστα, τότε είχε ληφθεί απόφαση για επιστράτευση προσωπικού από το εξωτερικό, ωστόσο η γιατρός αποφάσισε όπως δεν θα αποδεχθεί την πρόταση, καθώς είχε δεχθεί απειλές από το ιατρικό προσωπικό, ότι δεν θα της παρείχαν πρόσβαση στα ιατρικά ιστορικά των ασθενών.

Πάντως, οι δύο εκ των ιατρών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αντέδρασαν και από τη δική τους πλευρά στη διαθεσιμότητα, καθώς είχαν κάνει έφεση στο Δικαστήριο, κατά της απόφασής της ΕΔΥ, την οποία τελικά κέρδισαν και επέστρεψαν στα καθήκοντά τους στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Δειτε Επισης

Δυο μαχαίρια και ποσότητα κάνναβης στην κατοχή του 18χρονου που τραυμάτισε 17χρονο στα Λατσιά
Στο Νοσοκομείο αστυνομικός που τραυματίστηκε από τη διαμαρτυρία στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε δέκα
BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Στις 10 οι συλλήψεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Διέκοψε και ανακοινώνει την Κυριακή την απόφαση για κράτηση των εννέα το Δικαστήριο-Στο επίκεντρο ο πληροφοριοδότης
Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Χειροπέδες σε 34χρονο για υπόθεση απατής-Ενοικίασε σπίτι σε άλλο πρόσωπο, αλλά δεν ήταν δικό του
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για το «Δημητρούι»-Στους 9 οι ύποπτοι για τις αρχές