Πάνω από 6,000 νάρκοτεστ διενεργήθηκαν από το 2018-Οι καταδίκες και οι ποινές

Ξεπερνούν τις 6,000 τα νάρκοτεστ που έχουν διενεργηθεί τα τελευταία έξι χρόνια, όταν και τέθηκε σε ισχύ το συγκεκριμένο μέτρο που έδωσε το συγκεκριμένο δικαίωμα στην Αστυνομία, με τα στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να δείχνουν πως πάνω από τις μισές υποθέσεις έχουν οδηγηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου και αυτό που σημειώνεται είναι πως σε περίπτωση καταδίκης, ο οδηγός ενδεχομένως να αντιμετωπίσει μέχρι και τρία χρόνια φυλάκισης.

Στις 25 Ιανουαρίου 2018 είχε τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος για τη διενέργεια νάρκοτεστ, στις περιπτώσεις που τα μέλη της Αστυνομίας κρίνουν ότι πρέπει να εξεταστεί ο οδηγός, είτε στη βάση πληροφοριών, είτε λόγω ύποπτης συμπεριφοράς και από τότε μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου, έχουν καταγραφεί ότι διενεργήθηκαν 6,002 περιπτώσεις. Αυτό ανέφερε στην απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, σε σχετική ερώτηση που απηύθυνε ο βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς.

Στο ερώτημα του κ. Κουκουμά, για την πορεία των υποθέσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε πως:

-Ασκήθηκε δίωξη για 3,426 υποθέσεις

-Υπήρξε καταδίκη από το Δικαστήριο για 1,712 υποθέσεις

-Υπήρξε αθώωση από το Δικαστήριο για μία μόνο υπόθεση

-Εκκρεμεί έρευνα για 562 υποθέσεις, οι οποίες αναμένεται να συμπληρωθούν και να διαβιβαστεί ο φάκελος για ποινική δίωξη των παραβατών.

Πάντως, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην απαντητική του τοποθέτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης, από το σύνολο των ελέγχων «κάποιες υποθέσεις δεν προωθήθηκαν στο Δικαστήριο, ενώ για αριθμό υποθέσεων αναμένεται το αποτέλεσμα από το Κρατικό Χημείο. Αν είναι θετικό, η Αστυνομία θα προχωρήσει με τη διερεύνηση και αναλόγως με τα αποτελέσματα των ανακρίσεων, θα καταχωρηθεί η υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου. Επιπρόσθετα, κάποιες από τις υποθέσεις αποσύρθηκαν λόγω μη επίδοσης της κλήσης ή καταχωρήθηκαν ως ‘Άλλως Διατεθείσες’ λόγω θανάτου του παραβάτη, μόνιμης διαμονής στο εξωτερικό κ.λπ».

Η διαδικασία που ακολουθείται για τα αποτελέσματα

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην διαδικασία που ακολουθείται για τη διαβίβαση των στοιχείων που καταγράφονται στις εργαστηριακές εξετάσεις, σημειώνοντας πως το Κρατικό Χημείο αποστέλλει τα στοιχεία των εξετάσεων στην Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών και στη συνέχεια αυτά αποστέλλονται στον ανακριτή της υπόθεσης, που θα τα τοποθετήσει εντός του ανακριτικού φακέλου. Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών για τη διερεύνηση της υπόθεσης, εκείνη καταχωρείται στο Δικαστήριο για εκδίκαση.

Όσον αφορά στις περιπτώσεις που ένας φάκελος προωθείται στη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Χαρτσιώτης εξήγησε πως αυτό γίνεται όταν η υπόθεση δεν μπορεί να προωθηθεί στο Δικαστήριο για ποινική δίωξη. «Για παράδειγμα, όταν ο εμπλεκόμενος είναι ανήλικο πρόσωπο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι πρόνοιες του περί παιδιών σε σύγκρουση με τον νόμο Νόμου ή όταν υπάρχουν ανθρωπιστικοί ή άλλοι λόγοι, που πρέπει να τεθούν ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας (π.χ. ο παραβάτης είναι καρκινοπαθής σε προχωρημένο στάδιο) με την εισήγηση για αναστολή ποινικής δίωξης».

Στο μεταξύ, μετά τη λήψη των θετικών αποτελεσμάτων της εξέτασης, βάσει της διαδικασίας που ακολουθείται, ο ανακριτής της Αστυνομίας που θα συμπληρώσει τον φάκελο της υπόθεσης, ενημερώνει γραπτώς τον οδηγό για τα αποτελέσματα, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Ενημερώνεται το ΤΟΜ

Παράλληλα, βάσει των αστυνομικών διατάξεων που επικαλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης στην απάντησή του, τα στοιχεία των εργαστηριακών εξετάσεων αποστέλλονται και στον εκάστοτε Διευθυντή του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, ο οποίο κατέχει την εξουσία σύμφωνα με το νόμο, να αναστείλει ή να ακυρώσει την ισχύ οποιασδήποτε άδειας οδήγησης ή άδειας οδήγησης μαθητευόμενου, σε περίπτωση που κρίνεται από τον ίδιο ότι είναι επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια να χορηγηθεί ή να παραμείνει σε ισχύ άδεια ατόμου που εμπλέκεται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ποιες οι ποινές στους παραβάτες

Όσον αφορά στο θέμα των ποινών που αντιμετωπίζουν οι παραβάτες, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, σε περίπτωση καταδίκης, ένας οδηγός που ενδεχομένως να βρεθεί θετικός σε νάρκοτεστ έρχεται αντιμέτωπος με μία εκ των ακολούθων:

-Ποινή φυλάκισης για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα τρία χρόνια

-Χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις 3,500 ευρώ

-Στέρηση άδειας οδηγού που δεν υπερβαίνει τα 3 χρόνια

Όσον αφορά στα έσοδα από τις καταδίκες, ο Μάριος Χαρτσιώτης επεσήμανε πως «τα έσοδα που προέρχονται από καταδίκες δυνάμει των διατάξεων κατατίθενται σε ειδικό ταμείο και διατίθενται για σκοπούς απεξάρτησης ουσιοεξαρτημένων προσώπων».

Δειτε Επισης

Νέα άφιξη μεταναστών στον Κάτω Πύργο-Ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά
Σε δύο μέτωπα οι έρευνες για την βουτιά θανάτου του 24χρονου στη Λεμεσό-Παραλήφθηκαν οι φάκελοι
Χάθηκαν τα ίχνη 14χρονης από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία
Έρευνες σε ανοιχτό χώρο στα Περβόλια για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Παραλήφθηκε τεκμήριο για εξετάσεις
Επαφές Χαρτσιώτη στην Αθήνα, μνημόνιο συνεργασίας με Ελλάδα για ισότητα και έμφυλη βία
Αρχίζουν να γράφουν οι κάμερες στα δυο σημεία που τοποθετήθηκαν στο Στρόβολο
Σε εφαρμογή από 1η Μαρτίου το Lobbying υπενθυμίζει η Αρχή κατά της Διαφθοράς
Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή η 24χρονη Έλλη Στυλιανού στη Βρετανία
Σε κοινή συνισταμένη με Οδυσσέα το προσωπικό της Ελεγκτικής-«Αφήστε μας να εργαστούμε χωρίς περιορισμούς»
Προφυλακίστηκε από το Δικαστήριο ο δεσμοφύλακας για τους εμπρησμούς-Παραδέχθηκε τρεις υποθέσεις