Έκαναν ανασκόπηση της προόδου ΠτΔ και Ολγκίν-«Εργαζόμαστε με μοναδικό στόχο την επανέναρξη συνομιλιών»

Μας ενδιαφέρει η ουσία, που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, είπε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στον χώρο των εγκαταστάσεων του τερματικού στο Βασιλικό, και ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντησή του νωρίτερα με την κ. Ολγκίν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είχε «μία πάρα πολύ καλή συνάντηση», κατά την οποία έγινε ανασκόπηση αυτή της εβδομάδας που ήταν στην Κύπρο η κ. Ολγκίν.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού, με ένα και μοναδικό στόχο, την επανέναρξη των συνομιλίων, βήμα με βήμα», είπε. «Ευελπιστώ, ελπίζω, τουλάχιστον από δικής μας πλευράς αυτή η πολιτική βούληση είναι δεδηλωμένη, να πετύχουμε αυτό το στόχο», πρόσθεσε.

Θα επιστρέψει και πάλι η κ. Ολγκίν, σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα επισκεφτεί πρώτα κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν θα ήθελε ούτε να προκαταλάβει, ούτε να μιλήσει δημόσια για τα αποτελέσματα της προσπάθειας της κ. Ολγκίν. «Δεν είναι ούτε ορθό και ούτε θα προχωρήσουμε στο Κυπριακό μέσα από επικοινωνιακές δηλώσεις. Μας ενδιαφέρει η ουσία και η κ. Ολγκίν εργάζεται προς την κατεύθυνση της ουσίας, που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών», είπε τέλος ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι εξερχόμενη από το Προεδρικο Μέγαρο η προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτιέρες, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως, «είχα πολύ καλές συναντήσεις όλη την εβδομάδα και μόλις ολοκλήρωσα αυτό τον γύρο, με τον κ. Χριστοδουλίδη».

«Ελπίζω», πρόσθεσε, «να επιστρέψω με κάτι λίγο αργότερα».

Ερωτηθείσα για τους επόμενους σταθμούς της προσπάθειας της, ανέφερε πως ακόμα δεν γνωρίζει. «Νομίζω ότι θα πάω σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ίσως στην Ε.Ε.».

Ερωτηθείσα εάν η προσπάθεια της έχει χρονοδιαγραμματα, απάντησε αρνητικά. «Όχι, δουλεύω, έχω μήνες και συνεχίζω να κάνω τη δουλειά μου», κατέληξε.

Εξάλλου χθες, κατά την τακτική ενημέρωση των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης του ΟΗΕ από τον Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα κ. Stéphane Dujarric, η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Προέδρου που απέρριπτε την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό αν αγνοηθούν τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, επιμένοντας στη λύση των δύο κρατών. Ζήτησε από τον Εκπρόσωπο να σχολιάσει τη δήλωση, υπό το φως της συνεχιζόμενης προσπάθειας της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο κας Holguin να βρει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Απαντώντας ο κ. Dujarric είπε: «Έχουμε δει τη δήλωση. Προφανώς συνεχίζουμε μέσω του έργου της Απεσταλμένης μας και άλλων για να βρούμε αυτό το κοινό έδαφος για χάρη όλου του λαού στην Κύπρο και για χάρη και των δύο κοινοτήτων για την επίλυση ενός ζητήματος που βρίσκεται στη διεθνή ατζέντα, εδώ και αρκετό καιρό».

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο