Συγκίνηση στην εκδήλωση για τις Γυναίκες σύμβολα της Κύπρου-Διαβεβαίωσε τη στήριξή τους ο Πρόεδρος
10:04 - 16 Μαρτίου 2024
Χρέος όλων μας να τιμούμε με ευλάβεια τους αγώνες και τις θυσίες, αλλά και να μη λησμονούμε τα μαρτύρια και τις ταλαιπωρίες που υπέστησαν οι γυναίκες της Κύπρου, κάθε ηλικίας και κάθε τάξης, από τον βάρβαρο, Τούρκο εισβολέα το 1974, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό σε εκδήλωση με τίτλο «Κάθε Γυναίκα και μια Ιστορία - Γυναίκες Σύμβολα της Κύπρου», που έγινε το βράδυ της Παρασκευής στο δημοτικό θέατρο Στροβόλου.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «θυμόμαστε όσα υπέφεραν οι γυναίκες της Κύπρου από τη μανία των Τούρκων στρατιωτών και όσες δοκιμασίες η τουρκική εισβολή τις υποχρέωσε να περάσουν και να περνούν μέχρι και σήμερα» και πρόσθεσε ότι υποκλίνεται στις 15 γυναίκες που οι διοργανωτές της εκδήλωσης «επέλεξαν να τιμήσουν για τους αγώνες, τις θυσίες, τις δοκιμασίες και την προσφορά τους κατά τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974».
«Σας υποσχόμαστε ότι, και αυτή είναι η πραγματική ένδειξη αναγνώρισης των αγώνων σας, δεν θα περιοριστούμε σε εκδηλώσεις, όπως η σημερινή που είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά μέσα από τον καθημερινό τρόπο ζωής μας θα είμαστε δίπλα σας, αλλά και με την έντονη πεποίθηση μας και τις πράξεις μας για την ανάγκη να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων, να τερματιστεί η κατοχή και να επανενώσουμε επιτέλους την πατρίδα μας», υπογράμμισε.
Απευθυνόμενος στις γυναίκες προς τιμή των οποίων έγινε η εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στο πρόσωπό σας αντικατοπτρίζεται η μορφή της πατρίδας μας, της Κύπριας ηρωίδας γυναίκας που έβαλε πάνω απ’ όλα την πατρίδα, την οικογένεια και την τιμή της και ύψωσε το φρόνημά της, αποδεικνύοντας την ένδοξη καταγωγή της».
Αναφέροντας ότι είναι ιδιαίτερα συγκινημένος για πολλούς λόγους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι από την μια, «η σημερινή εκδήλωση διοργανώνεται επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, ημέρα γιορτής και υπενθύμισης των διαχρονικών αγώνων των γυναικών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους».
«Τιμούμε τις θυσίες και τους αγώνες που έδωσαν οι γυναίκες ανά το παγκόσμιο, ώστε να κατακτηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, της εργασίας του συνδικαλίζεσθαι, της συμμετοχής στα κοινά και τόσων άλλων κατακτήσεων, οι οποίες σήμερα θεωρούνται αυτονόητες, αλλά τότε δεν ήταν δεδομένες», πρόσθεσε.
Από την άλλη, όπως είπε, «είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος για το γεγονός της συγκυρίας και της πολύ εύστοχης συσχέτισης της φετινής τιμής προς τη γυναίκα με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την τραγική επέτειο της τουρκικής εισβολής».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι πρόσφατα έλαβε επιστολή ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα των παιδιών των αγνοουμένων και εξέφρασε χαρά «που υπάρχει τόσα χρόνια μετά, αυτή η αλληλεγγύη και η θέληση για αγώνα».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων, Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων Άννα Αριστοτέλους «θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας».
Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τον Δήμο Στροβόλου για την εκδήλωση αλλά και το Γραφείο της Επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων και πρόσθεσε ότι «από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της έχει αναβαθμίσει τη λειτουργία του Γραφείου».
Ανέφερε ότι «το Γραφείο, που είναι μέρος της Προεδρίας, αποτελεί μια από τις πιο ουσιαστικές Υπηρεσίες της Προεδρίας και βασική συνιστώσα της διακυβέρνησής μας και του προγράμματός που υλοποιούμε».
«Ενός προγράμματος που συχνά έχει σημασία με τη δουλειά που κάνει η Άννα διότι έχει ως βασική του συνιστώσα τον άνθρωπο», πρόσθεσε.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε εκ μέρους της κυπριακής Πολιτείας, τον καταξιωμένο καλλιτέχνη της βραδιάς Γιώργο Νταλάρα, οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση.
«Από το 1974 είναι δίπλα μας και η πορεία του στο καλλιτεχνικό στερέωμα έχει ταυτιστεί απόλυτα με την Κύπρο και τους αγώνες της», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννας Αριστοτέλους, που διοργάνωσε την εκδήλωση μαζί με τον Δήμο Στροβόλου την εκδήλωση «Κάθε Γυναίκα και Μια Ιστορία – Γυναίκες Σύμβολα της Κύπρου», ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την έμπρακτη στήριξή του στην προώθηση των ανθρωπιστικών θεμάτων των εγκλωβισμένων και αγνοουμένων, ενώ στη ανέφερε πως φέτος συμπληρώνονται «πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή. Μισός αιώνας από τότε που ήχησαν οι σειρήνες. Από τότε που οι Τούρκοι σκόρπισαν τον όλεθρο, που μοίρασαν την πατρίδα μας στα δύο. Γονείς έχασαν τα παιδιά τους, παιδιά έχασαν τους γονείς τους. Μανάδες και σύζυγοι που περιμένουν καρτερικά τους δικούς τους ανθρώπους, μανάδες που έφυγαν με τον καημό και δεν έμαθαν για την τύχη των αγαπημένων τους. Παιδιά που παρέμειναν για πάντα παιδιά, αλλά και παιδιά που αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν με αγνοούμενο πατέρα στον απόηχο του πολέμου. Έφηβες και γυναίκες που βασανίστηκαν, κακοποιήθηκαν, ταλαιπωρήθηκαν, κουβαλώντας για πάντα μέσα τους τις φρικαλεότητες και τα βασανιστήρια που έζησαν, αλλά και τις συνέπειες που βιώνουν έκτοτε εδώ και μισό αιώνα».
Όπως είπε στην ομιλία της η κ. Αριστοτέλους, «η τουρκική εισβολή παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, διαμέλισε οικογένειες και τις υποχρέωσε παράνομα να βρίσκονται μακριά από τα σπίτια που γεννήθηκαν, εκτός της γης που μεγάλωσαν, χωρίς την παρουσία του πατέρα, του αδερφού, της αδελφής, της μητέρας, της γιαγιάς, του παππού. Πάντοτε στο τραπέζι θα υπάρχουν μία ή περισσότερες άδειες καρέκλες χωρίς τους αγαπημένους τους ανθρώπους που βρίσκονται στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων μας. Οι γυναίκες και τα παιδιά αποτελούν μια άγνωστη, αθέατη, συγκλονιστική πτυχή στην ιστορία της πατρίδας μας. Γυναίκες που έβαλαν σε δεύτερη μοίρα τη ζωή τους και θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Γυναίκες που έμελλε να ζήσουν στα χέρια των Τούρκων έναν διαφορετικό θάνατο που εκτέλεσε τις ψυχές τους. Έζησαν βασανιστικές στιγμές, οι πληγές των οποίων θα παραμένουν για πάντα ανεπούλωτες. Παιδιά που είδαν τους γονείς τους να σκοτώνονται μπροστά στα μάτια τους. Αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν και αυτό που ήθελαν ήταν στήριξη και αγάπη στα δύσκολα χρόνια μετά την εισβολή. Δεν ήταν διαφορετικά. Απλά είχαν διαφορετικά βιώματα που τα έκαναν διαφορετικά, μα ήταν μοναδικά, όπως όλοι μας».
Η Άννα Αριστοτέλους, ανέφερε πως η εκδήλωση διοργανώθηκε για να τιμηθούν εκείνες οι γυναίκες που κατάφεραν με τη δράση, τον αγώνα και την αυταπάρνηση τους να συμβάλουν στον αγώνα για δικαίωση και ελευθερία. Εκείνες τις γυναίκες που μπορεί για αυτές ο χρόνος να πάγωσε στο 1974, μισό αιώνα πριν, ωστόσο κατάφεραν με το πείσμα, το θάρρος και τη δύναμη της ψυχής τους να λυγίζουν μπροστά τους ακόμη και οι πιο ισχυροί. Εκείνες τις γυναίκες που κοίταξαν στα μάτια τους κατακτητές, που δεν φοβήθηκαν, που δεν λύγισαν. Τις γυναίκες που ακόμα και σήμερα δηλώνουν παρούσες. Κι αν πέρασε ο καιρός, κι αν άσπρισαν τα μαλλιά, η καρδιά τους δεν γερνάει. Παραμένει το ίδιο μαχητική.
«Για αυτούς τους λόγους, με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διοργανώνουμε σε συνεργασία με τον Δήμο Στροβόλου την αποψινή εκδήλωση. Μια εκδήλωση που έχει ως στόχο να αποδώσει το ελάχιστο «ευχαριστώ» της πολιτείας στις γυναίκες σύμβολα της Κύπρου. Οι 15 τιμώμενες γυναίκες στην αποψινή εκδήλωση, κάποιες γνωστές και κάποιες άγνωστες στο ευρύ κοινό, έχουν να μας διηγηθούν και από μια ιστορία. Ιστορίες ξεχωριστές που βρίθουν από πόνο, αγανάκτηση και καρτερικότητα, αλλά την ίδια ώρα γεννούν ελπίδα. Οι ιστορίες τους αποτελούν την πιο τρανή εγγύηση πως αυτός ο λαός έχει παρόν και μέλλον. Βρίσκονται εδώ για να μας υπενθυμίσουν τη δίνη που προκαλεί ένας πόλεμος και τις τραγικές του συνέπειες. Συνέπειες που δεν είναι πάντα ορατές στους πολλούς, αλλά καθημερινό βίωμα των ιδίων. Συνέπειες που έμειναν αόρατες για μας, πίσω από τις κλειστές πόρτες των προσφυγικών συνοικισμών. Συνέπειες που παραμένουν αθέατες για δεκαετίες και άλλες που ακόμα και σήμερα αποτελούν ταμπού για την κοινωνία».
«Η σημερινή εκδήλωση», είπε η Άννα Αριστοτέλους, «αποτελεί τη δική μας δέσμευση, το εφαλτήριο για τις επόμενες δράσεις του Γραφείου μας, αφενός προς την κατεύθυνση να φωτιστούν αθέατες πτυχές της κυπριακής τραγωδίας, αφετέρου για να τοποθετηθεί η αγωνιζόμενη Κύπρια γυναίκα στη θέση που της αρμόζει. Για αυτόν τον λόγο καταρτίσαμε κατάλογο με τα αγνοούμενα παιδιά της τουρκικής εισβολής. Κατάλογο με τις γυναίκες που πρόσφεραν ή θυσιάστηκαν για την πατρίδα, γυναίκες που υπέστησαν βιασμούς, βασανιστήρια και έζησαν ασύλληπτες θηριωδίες στα χέρια των Τούρκων».
Περαιτέρω υπέδειξε πως αποτελεί υποχρέωση μας, και ελάχιστη αναγνώριση εκ μέρους της πολιτείας, η καταγραφή όλων, μα όλων των ανθρώπων μας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που πρόσφεραν στον αγώνα και ήταν θύματα της τουρκικής εισβολής του 1974.
«Στόχος της εκδήλωσης είναι, μέσα από τις οφειλόμενες από την πολιτεία τιμές σε αυτές τις γυναίκες-σύμβολα, να ανιχνεύσουμε μια συγκλονιστική πτυχή του Κυπριακού δράματος, την οποία βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν τα θύματα, αλλά και οι συγγενείς των θυμάτων της εισβολής. Είναι οι άγνωστες ηρωίδες και ταυτόχρονα τα άγνωστα θύματα του πολέμου. Αυτές που με γενναιότητα και θάρρος συμμετείχαν με τον δικό τους τρόπο στον αγώνα κατά του Τούρκου εισβολέα. Οι γυναίκες που έκρυβαν στρατιώτες στα σπίτια τους, που φρόντιζαν στρατιώτες που κρύβονταν σε σπηλιές, που παρείχαν νοσηλευτικές υπηρεσίες, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή. Είναι οι γυναίκες που παρέμειναν στα χωριά τους, προστατεύοντας τα ανήλικα παιδιά τους, αναμένοντας τους συζύγους και τα παιδιά τους να επιστρέψουν από τον πόλεμο. Κάποιες από αυτές τις γυναίκες σκοτώθηκαν από τους Τούρκους εισβολείς ή υπέστησαν φρικαλεότητες. Κάποιες ακόμα αγνοούνται, ενώ άλλων εντοπίστηκαν τα λείψανα και ταυτοποιήθηκαν. Είναι οι αφανείς ήρωες που πολεμούν με την ψυχή τους εδώ και μισό αιώνα, που δεν λύγισαν και δεν κουράστηκαν λεπτό να δηλώνουν την παρουσία τους σε οδοφράγματα και σε εκδηλώσεις, με μοναδικό όπλο τη φωτογραφία του αγαπημένου τους προσώπου, διεκδικώντας το αυτονόητο, την αλήθεια».
Παράλληλα, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων, ανέφερε πως στο πρόσωπο των 15 γυναικών που τιμούνται, αντικατοπτρίζονται όλες οι γυναίκες που υποφέρουν αθόρυβα εδώ και μισό αιώνα, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τα δικά τους τραύματα και που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, και προκαλούν δέος και θαυμασμό. Οι γυναίκες που υπήρξαν μάρτυρες εγκλημάτων, φρικαλεοτήτων, τραυματικών περιστατικών και εμπειριών, ζώντας για 50 χρόνια το δικό τους προσωπικό μαρτύριο. Είναι αυτές που έμαθαν δια της βίας να ζουν χωρίς την παρουσία των αγαπημένων τους προσώπων, βάζοντας στην άκρη τις δικές τους συναισθηματικές ανάγκες.
Στην εκδήλωση, όπως επισήμανε η Άννα Αριστοτέλους, τραγούδησε αφιλοκερδώς, ο Γιώργος Νταλάρας, «ένας άνθρωπος που έχει συνδέσει όσο κανένας άλλος καλλιτέχνης, το όνομα του και τη μουσική του σταδιοδρομία με τον αγώνα του λαού μας». Τον Γιώργο Νταλάρα, συνόδευσε το φωνητικό σύνολο Διάσταση, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχε αφιλοκερδώς και η ηθοποιός Ζωή Κυπριανού, η οποία είναι πάντα στο πλευρό των ευάλωτων ανθρώπων, όπως είπε η κ. Αριστοτέλους, η οποία ευχαρίστησε τους χορηγούς της εκδήλωσης, τον ΟΠΑΠ Κύπρου και την FREEDOM FINANCE EUROPE, καθώς και το ΡΙΚ ως χορηγό επικοινωνίας. Επίσης, ευχαριστίες στη δημοσιογραφική ομάδα του REPORTER που εθελοντικά βοήθησε στις συνεντεύξεις και το βίντεο με τις τιμώμενες γυναίκες.
«Κλείνω αυτό τον σύντομο χαιρετισμό με την ευχή για δικαίωση των πεσόντων και των αγνοουμένων μας, καθώς και των αφανών ηρώων της τραγωδίας της Κύπρου που για μισό αιώνα υποφέρουν βουβά, μα καρτερικά συνεχίζουν να αγωνίζονται και να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διατηρώντας ζωντανό το «Δεν Ξεχνώ» ως κομμάτι της ιστορίας και της ψυχής μας», είπε τέλος η κ. Αριστοτέλους.