«Καθάριζε» τα χρήματα επιχειρηματιών και επενδυτών, κέρδιζε από την προμήθεια με βιτρίνα μια γκαλερί

Με ένα κουβάρι που μόλις άρχισε να ξετυλίγεται, μοιάζει η υπόθεση των δύο Ρώσων που συνελήφθησαν στη Λεμεσό, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με τους ανακριτές της Αστυνομίας, να καλούνται να φτάσουν στα ίχνη, όχι μόνο του κυκλώματος που ξέπλενε χρήματα, αλλά και στην άλλη όχθη του ποταμού, στα πρόσωπα δηλαδή, που χρησιμοποιούσαν τις υπηρεσίες που προσφέρονταν, με βιτρίνα μια γκαλερί έργων τέχνης στο κέντρο της Λεμεσού.

Οι έρευνες των Αρχών, βρίσκονται ακόμη σε πολύ αρχικά στάδια, αφού μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόλις τέσσερις καταθέσεις, ενώ οι ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού, προγραμματίζουν να λάβουν πάνω από ογδόντα, από πρόσωπα, τόσο από το επαγγελματικό όσο κι από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των δύο, που οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, το οποίο ενέκρινε το αίτημα για επταήμερη κράτηση τους.

Τα δεδομένα της υπόθεσης, είναι ιδιαιτέρως περίπλοκα, αφού πέρα από τα όσα εντοπίστηκαν στην επιχείρηση έργων τέχνης, που φαίνεται να λειτουργούσε ως βιτρίνα, ο πρώτος ύποπτος, ο οποίος με τη σύζυγο του, είναι μέτοχοι της γκαλερί, επιμένει πως τα χρήματα που πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να μεταφέρει, αφορούν πληρωμές και υποχρεώσεις των 20 εστιατορίων που διατηρεί. Ταυτόχρονα, δήλωσε πως είχε αγοράσει κρυπτονομίσματα πριν από μια δεκαετία, σε πολύ χαμηλή τιμή και έχει αποκομίσει κέρδη σχεδόν τριών εκατομμυρίων. Ωστόσο όταν κλήθηκε να δώσει διευθύνσεις των πορτοφολιών που είχε τα κρυπτονομίσματα, δήλωσε πως κάποια βρίσκονται στο κινητό του και κάποια αλλού.

Πώς δρούσαν

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους οι Αρχές, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί, μαζί με ακόμα ένα ή δύο πρόσωπα, αναλαμβάνουν να «καθαρίσουν» χρήματα άλλων επιχειρηματιών. Συγκεκριμένα αφού βρίσκουν ενδιαφερόμενους, παραλαμβάνουν μεγάλα ποσά μαύρου χρήματος από επιχειρηματίες ή επενδυτές και τους επιστρέφουν το ανάλογο ποσό σε όποιο νόμισμα επιθυμούν, αφού κρατήσουν ένα σεβαστό μέρος ως προμήθεια.

Η επιχείρηση που έστησαν, μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα σε επιχειρηματικούς κύκλους και οι ύποπτοι, συνήθιζαν καθημερινά, με συγκεκριμένο βαν όχημα, το οποίο είναι και εξοπλισμένο με μηχάνημα μέτρησης χρημάτων, να παραδίδουν ή να παραλαμβάνουν χρήματα, από σημεία της Λεμεσού, που ήθελε ο εκάστοτε πελάτης. Μάλιστα στο βαν εκτός από τον οδηγό, επέβαιναν ένας φρουρός ασφαλείας και ένα πρόσωπο, που λειτουργούσε ως λογιστής, ειδικός στις μετατροπές συναλλάγματος και το ξέπλυμα.

Μετά από σχετικές πληροφορίες που έφτασαν στην Αστυνομία, η συγκεκριμένη γκαλερί που βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο της Λεμεσού, τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση και την περασμένη Πέμπτη, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, εντοπίστηκε το πρόσωπο που λειτουργούσε ως μεσάζοντας και επίσης συνελήφθη, να μπαίνει κρατώντας μια τσάντα ώμου σε αυτοκίνητο. Όταν ανέκοψαν το όχημα, τα μέλη της αστυνομίας, εντόπισαν μέσα στη τσάντα του, χάρτινους φακέλους, των δέκα χιλιάδων ευρώ. Το συνολικό ποσό των φακέλων, μετά την καταμέτρηση, ανήλθε στις 160 χιλιάδες, με τον μεσάζοντα, να δηλώνει πως δεν ειναι δικά του και πως εργάζεται για λογαριασμό του πρώτου υπόπτου.

Ωστόσο εξήγησε πως ο ίδιος εντόπισε μια ομάδα στο telegram όπου διάφορα πρόσωπα ήθελαν να αλλάξουν συνάλλαγμα από δολάρια σε ευρώ και αντίστροφα. Ο ίδιος εντόπιζε τα πρόσωπα και ενεργούσε ως μεσάζοντας, ανάμεσα σε αυτά και τον επιχειρηματία, εισπράττοντας κι αυτός ένα μερίδιο από την προμήθεια.

Η διαδικασία ήταν να παραλαμβάνει τα χρήματα από το ένα πρόσωπο στην συνέχεια λάμβανε μέσω telegram ένα κωδικό και μετά κατευθυνόταν στην διεύθυνση που του έλεγε ο πελάτης και αφού συναντούσε τον παραλήπτη του παρέδιδε τα χρήματα νοούμενου ότι πρώτα ο πελάτης του έλεγε τον κωδικό που ήταν αναγραμμένος πάνω στον φάκελο. Την Πέμπτη, όταν πιάστηκε επ αυτοφώρω, έλαβε μήνυμα για να μεταβεί στην γκαλερί και εκεί συνάντησε ένα Ρώσο ο οποίος του συστήθηκε με ψευδώνυμο. Ο άντρας αυτός του έδωσε αρκετούς κλειστούς σφραγισμένους φακέλους οι οποίοι έγραφαν τα ποσά που περιέχουν καθώς και ένα κωδικό αριθμό. Τους φακέλους αυτούς θα τους έκανε διανομή σε διάφορα σημεία της Λεμεσού και θα τους παρέδιδε σε συγκεκριμένα πρόσωπα αφού προηγουμένως αυτοί του έλεγαν τον αντίστοιχο κωδικό. Μάλιστα αυτός του ανέφερε ότι την διανομή θα την έκανε με βάν που ήταν εκεί έξω από την γκαλερί και οδηγούσε άλλο πρόσωπο.

Ακολούθησε έρευνα και εντός της γκαλερί, όπου τα μέλη της Αστυνομίας εντόπισαν χρηματοκιβώτιο στο σέντε του καταστήματος, 706 χιλιάδες ευρώ, καθώς επίσης και μερικές χιλιάδες σε δολάρια και στερλίνες. Ο Ρώσος συνιδιοκτήτης της γκαλερί, υποστήριξε πως όλα τα χρήματα είναι νόμιμα και προέρχονται από τις εργασίες των εταιρειών του καθώς και άλλες δραστηριότητες, ενώ τους ανέφερε πως τις επόμενες μέρες θα πλήρωνε μισό εκατομμύριο ευρώ, για την αγορά μιας κατοικίας στην περιοχή Γερμασόγειας».

Οι δύο κατηγορούμενοι, διερευνώνται για διάπραξη αδικημάτων συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, παράνομης κατοχής περιουσίας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Αστυνομία, μετά την έγκριση του αιτήματος της για επταήμερη κράτηση των υπόπτων, συνεχίζει τις έρευνες.

Δειτε Επισης

Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Μάχη για τη ζωή δίνει 26χρονος μοτοσικλετιστής-Συγκρούστηκε με όχημα
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Με μηνύματα για επανένωση και διεκδικήσεις εργαζομένων η Κύπρος τίμησε την Πρωτομαγιά (pics)
Έφοδος της Αστυνομίας σε οικία 23χρονου-Εντοπίστηκαν σχεδόν 2,000 κροτίδες
Χειροβομβίδα σε οικία επιχειρηματία και εμπρησμός σε όχημα στη Λάρνακα-Δύο χτυπήματα σε λίγες ώρες
ΒΙΝΤΕΟ: Ιερέας σκόρπισε τον τρόμο στη Λεμεσό-Έτρεχε στην πλατεία χωριού και προκάλεσε τροχαίο
Νέες έρευνες στα Περβόλια για «Δημητρούι»-Γεμιστήρας το τεκμήριο που εντοπίστηκε σε ανοιχτό χώρο