Στους 1,600 οι ανήλικοι υπό την ευθύνη του κράτους-Τα προγράμματα στήριξης και η οικονομική βοήθεια

Τους αριθμούς των παιδιών κάτω των 18 ετών, οι οποίοι βρίσκονται υπό την αιγίδα του κράτους και πόσοι εξ αυτών είναι αλλοδαποί έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας, καθώς και τα μέτρα στήριξης τα οποία εφαρμόζει το κράτος, με στόχο την πλήρη ανεξαρτητοποίησή τους, με τον πολιτικό προϊστάμενο, Γιάννη Παναγιώτου να τονίζει πως είναι σε εξέλιξη ο καταρτισμός νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τη μετάβαση στην ενηλικίωση των παιδιών που βρίσκονται υπό την ευθύνη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Αυτή τη στιγμή, υπό την ευθύνη του κράτους, σύμφωνα με απαντητική επιστολή που έστειλε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, σε ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, βρίσκονται περίπου 1,600 παιδιά, εκ των οποίων τα 1,300 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι αιτητές διεθνούς προστασίας.

Όσον αφορά στους ασυνόδευτους ανήλικους, το 35% ενηλικιώνονται ετησίως, ενώ από τα άλλα παιδιά υπό τη φροντίδα του κράτους μένει μόνο το 5% περίπου. Ο κ. Παναγιώτου εξήγησε πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, συνήθως είναι άνω των 15 ετών.

Τα μέτρα στήριξης προς τα παιδιά

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της Πολιτείας προς τα παιδιά που βρίσκονται υπό την φροντίδα του κράτους, όταν αυτά ενηλικιωθούν, αυτό που τονίζεται από πλευράς Υπουργείου Εργασίας είναι ότι πρόκειται για άτομα που καθίστανται ευάλωτη ομάδα, δεδομένου ότι δεν είναι σε θέση να λάβουν στήριξη από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Προς αυτό το σκοπό, υπάρχει το πρόγραμμα της Ημιανεξάρτητης Διαβίωσης, που αφορά στην ομαλή μετάβαση των ανήλικων, ηλικίας 16 ετών και άνω στην ενηλικίωση, με κάποιου βαθμού στήριξης, αναλόγως των αναγκών του ατόμου.

Την ίδια ώρα, το κράτος έχει υπογράψει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας, όπως εξήγησε ο Γιάννης Παναγιώτου, με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ανάδοχης Οικογένειας «Φωλιά Αγάπης», ώστε να υλοποιηθεί ακόμη ένα πρόγραμμα που σχετίζεται με την ομαλή μετάβαση των παιδιών υπό φροντίδα στην ενηλικίωση. Συγκεκριμένα, το εν λόγω πρόγραμμα αφορά στην παροχή υπηρεσιών Κοινωνικής και Επαγγελματικής Στήριξης και Αποκατάστασης σε πρώην και νυν υπό φροντίδα παιδιά, με στόχο να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό υποστηρικτικό δίκτυο, στο πλαίσιο του οποίου επαγγελματίες ή και οργανισμοί προσφέρουν υπηρεσίες, ανάλογα με την ειδικότητα και την επιστημονική τους κατάρτιση.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά που ήταν υπό την φροντίδα του κράτους ή της Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αν το επιθυμούν και δώσουν την συγκατάθεσή τους, να συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στα πλαίσια του προγράμματος Προληπτικής Εργασίας και Στήριξης Ενήλικου Προσώπου, παρέχοντας τους υπηρεσίες συμβουλευτικής καθοδήγησης και στήριξης.

Όσον αφορά στους ασυνόδευτους ανήλικους, όπως αναφέρει ο κ. Παναγιώτου, οι ΥΚΕ συνεργάζονται και επιδοτούν πλήρως τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη λειτουργία προγράμματος ημιανεξάρτητης διαβίωσης ασυνόδευτων ανήλικων. Το εν λόγω πρόγραμμα περιλαμβάνει υπηρεσίες εξεύρεσης κατάλληλου χώρου διαμονής, ορισμού ενήλικου προσώπου που ενεργεί ως πρόσωπο αναφοράς και παρέχει υπηρεσίες (όπως πραγματοποίηση σχεδόν καθημερινής επικοινωνίας περιλαμβανομένων τακτικών κατ’ οίκον επισκέψεων, παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής, διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του χώρου διαμονής του παιδιού) καθώς και παραχώρησης χορηγημάτων που εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η οικονομική στήριξη των παιδιών

Όσον αφορά στην οικονομική στήριξη των παιδιών που βρίσκονταν υπό την φροντίδα του κράτους, όταν ενηλικιωθούν, τους καταβάλλεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς επίσης και μηνιαίο επίδομα ενοικίου, με στόχο την αποκατάστασή τους και την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία.

Αυτό γίνεται στα πλαίσια του Σχεδίου Οικονομικής Ενίσχυσης πρώην παιδιών υπό την φροντίδα της ΔΥΚΕ και σκοπό τους είναι να παρέχονται στα παιδιά ευκαιρίες για σπουδές, επαγγελματική κατάρτιση και αγορά επαγγελματικού και οικιακού εξοπλισμού, αλλά και την κάλυψη προκαταβολής και μηνιαίου ενοικίου, για όσα παιδιά έχουν εξασφαλίσει θέση σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Η ανώτατη οικονομική ενίσχυση ανά αιτητή ανέρχεται στις €25.000.

Στα σκαριά νομοσχέδιο για μετάβαση των παιδιών στην ενηλικίωση

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον Γιάννη Παναγιώτου, τα μέτρα αυτά αξιολογούνται τακτικά και στη βάση αποτελεσμάτων, προωθούνται ενέργειες για αναθεώρηση των υφιστάμενων υπηρεσιών ή μελετάται το ενδεχόμενο να προστεθούν νέες δράσεις, που θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες και τη βοήθεια που προσφέρονται στα παιδιά.

Προς αυτό το σκοπό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες κατάρτισης νομοσχεδίου του της Μεταχείρισης Παιδιών υπό τη γονική μέριμνα ή επιμέλεια ή φροντίδα της ΔΥΚΕ, «που ρυθμίζει τη μετάβαση των παιδιών στην ενηλικίωση, καθώς και η αναθεώρηση των χορηγημάτων για συντήρηση παιδιών τοποθετημένων σε οικογένειες ή Ιδρύματα, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στα οποία συμπεριλήφθηκαν επιπρόσθετες υπηρεσίες μετάβασης στην ενηλικίωση για πρώην παιδιά υπό τη γονική μέριμνα ή επιμέλεια ή φροντίδα της Διευθύντριας μέχρι το 21o έτος (αντί μέχρι το 18o έτος που ισχύει σήμερα), όταν αξιολογείται ότι το άτομο χρήζει περαιτέρω ενδυνάμωσης υπό προϋποθέσεις».

Δειτε Επισης

Ο Σύνδεσμος Προστασίας Ψυχικής Υγείας συμφωνεί με Μανιφέστο Mental Health Europe ενόψει Ευρωεκλογών
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων