Κατηγορεί το ΑΚΕΛ για εκμετάλλευση της υπόθεσης Αββακούμ το ΔΗΚΟ, συμφωνεί όμως για ΕΛΑΜ

Κατηγορίες για προσπάθεια εκμετάλλευσης του ζητήματος της Μονής Αββακούμ από το ΑΚΕΛ για πολιτικά οφέλη και επίθεση κατά της Εκκλησίας και κατ’ επέκταση της θρησκείας εξαπέλυσε το ΔΗΚΟ, απαντώντας στη νέα τοποθέτηση του κόμματος της Αριστεράς. Ανέφερε ότι στο μόνο που συμφωνεί με το ΑΚΕΛ είναι «για τον περίεργο ρόλο του ΕΛΑΜ» και τόνισε πως «θα υπερασπιστούμε τον θεσμό της Εκκλησίας». Νωρίτερα, το ΑΚΕΛ επανήλθε, λέγοντας πως η υπόθεση εκθέτει την Κυβέρνηση, το αρμόδιο Υπουργείο, την Αστυνομία και συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, κάνοντας εκ νέου αναφορά στο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ για την άρνησή τους για εγγραφή και δεύτερου σχετιζόμενου θέματος στη Βουλή.

«Με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, σε σχέση με το σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ, ως Δημοκρατικό Κόμμα θέλουμε να επαναλάβουμε και να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα:

  • Με βάση το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αρμόδιοι για τη διερεύνηση ποινικών υποθέσεων είναι η αστυνομία και η Εισαγγελία και όχι ο ΠτΔ ή ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
  • Το ΔΗΚΟ έχει ήδη αποδεχθεί την εγγραφή θέματος για την συγκεκριμένη υπόθεση – ενώ υπάρχει ήδη εγγεγραμμένο θέμα για ρύθμιση και έλεγχο των εράνων, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το κόμμα του Κέντρου.

«⁠Αναμφίβολα, τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τις αποκαλύψεις στη μόνη Αββακούμ, προκαλούν σε μας όλους θλίψη, συγκλονισμό και απογοήτευση», πρόσθεσε. «Δυστυχώς όμως, είναι προφανές ότι το ΑΚΕΛ επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο περιστατικό για πολιτικά οφέλη εξαπολύοντας κατά μέτωπο επίθεση κατά της εκκλησίας και κατ’ επέκταση της θρησκείας. Εκεί που συμφωνούμε με το ΑΚΕΛ είναι για τον περίεργο ρόλο του ΕΛΑΜ στην όλη υπόθεση που ασφαλώς πρέπει να διερευνηθεί», τόνισε το ΔΗΚΟ.

«⁠Ως Δημοκρατικό Κόμμα επιμένουμε στη διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης, προκειμένου να βγουν όλα στο φως. Την ίδια ώρα όμως δηλώνουμε ευθαρσώς πως θα υπερασπιστούμε τον θεσμό της εκκλησίας και τους χιλιάδες κληρικούς που ανιδιοτελώς την υπηρετούν και προσφέρουν καθημερινά στην κοινωνία», κατέληξε.

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

«Το ΑΚΕΛ ζήτησε την εγγραφή στην Επιτροπή Εσωτερικών του θέματος της οικονομικής εκμετάλλευσης της θρησκευτικής πίστης, θέμα που δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση και δεν περιορίζεται στο ζήτημα της νομοθεσίας για τους εράνους. Η απόφαση των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ να εμποδίσουν την εγγραφή του θέματος, τα αφήνει εκτεθειμένα», τόνισε το ΑΚΕΛ στη δική του ανακοίνωση του με αφορμή τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με το σκάνδαλο στην Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ.

Όπως ανέφερε το κόμμα της Αριστεράς, «η υπόθεση της Μονής Αββακούμ συγκλονίζει την κυπριακή κοινωνία και την Εκκλησία αλλά ταυτόχρονα εκθέτει την κυβέρνηση, το αρμόδιο Υπουργείο, την Αστυνομία και συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα.

Η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι διότι επιχείρησαν να παρουσιάσουν το θέμα ως εσωτερικό ζήτημα της Εκκλησίας, την ώρα που καταγγελλόταν η διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων από διάφορες πλευρές ενώ η ίδια η Αστυνομία είχε εμπλακεί στην υπόθεση εξ αρχής. Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό ότι η Αστυνομία βάζει πλάτη για να λύνουν ρασοφόροι τις διαφορές τους έξω από τις διαδικασίες του νόμου και του συντεταγμένου κράτους. κυβέρνηση και ηγεσία της Αστυνομίας οφείλουν να λογοδοτήσουν και για αυτό το ΑΚΕΛ ζήτησε την εγγραφή στην Επιτροπή Νομικών του θέματος των χειρισμών της Αστυνομίας στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η θρησκευτική πίστη και η εκδήλωσή της είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Αυτό που όχι μόνο δεν σχετίζεται με τη θρησκευτική πίστη, αλλά προσβάλλει και αμαυρώνει τη θρησκευτική πίστη είναι τα κυκλώματα τσαρλατανισμού και οι μπίζινες που στήνονται πάνω στον ανθρώπινο πόνο. Η πάταξη αυτών των κυκλωμάτων δεν είναι μόνο υπόθεση της Εκκλησίας, η οποία θα έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί πολύ νωρίτερα. Είναι χρέος και της Πολιτείας να προστατεύσει από αυτά τα κυκλώματα τους πολίτες και δη συμπολίτες μας που βρίσκονται σε τραγικές καταστάσεις πόνου και απόγνωσης».

Παράλληλα το ΑΚΕΛ επανέλαβε ότι, «ζήτησε την εγγραφή στην Επιτροπή Εσωτερικών του θέματος της οικονομικής εκμετάλλευσης της θρησκευτικής πίστης, θέμα που δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη υπόθεση και δεν περιορίζεται στο ζήτημα της νομοθεσίας για τους εράνους. Η απόφαση των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ να εμποδίσουν την εγγραφή του θέματος, τα αφήνει εκτεθειμένα. Αυτά τα κόμματα είτε δεν κατανοούν την ευθύνη που έχει το Κοινοβούλιο έναντι της κοινωνίας, είτε δεν θέλουν να συγκρουστούν με αυτά τα κυκλώματα εξαπάτησης».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «η εμπλοκή του αρχηγού του ΕΛΑΜ στην υπόθεση και η παρουσία του σε ένα σκηνικό για το οποίο καταγγέλλεται η διάπραξη σωρείας ποινικών αδικημάτων πρέπει να διερευνηθεί. Πόσο δε μάλλον που αυτή η αποκάλυψη ήρθε να προστεθεί και στην αντίδραση του συγκεκριμένου κόμματος στη συζήτηση στη Βουλή τόσο του θέματος των κυκλωμάτων τσαρλατανισμού όσο και την εμπλοκή της Αστυνομίας στην υπόθεση Αββακούμ».

Καταλήγοντας το ΑΚΕΛ προειδοποίησε πως δεν πρόκειται να δεχθεί κουκούλωμα. «Με ευθύνη έναντι όλων των πολιτών, το ΑΚΕΛ θα επιμένει να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι, να παταχθεί η οικονομική εκμετάλλευση των θρησκευτικών αισθημάτων των πιστών».

Δειτε Επισης

Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης