ΠτΔ: Η θυσία του Στρατηγού Κατσάνη στην άμυνα κατά της τουρκικής εισβολής αποτελεί παράδειγμα ανδραγαθίας
16:32 - 15 Μαρτίου 2024
Η θυσία του Στρατηγού Κατσάνη στην άμυνα κατά της τουρκικής εισβολής αποτελεί ένα περίτρανο παράδειγμα ανδραγαθίας στον βωμό της προάσπισης της ανεξαρτησίας της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση την Παρασκευή για την ονοματοδοσία του πάρκου «Γεώργιος Κατσάνης» στη Θεσσαλονίκη.
"Νιώθω πραγματικά μεγάλη τιμή που συμμετέχω, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη σημερινή εκδήλωση. Αποτελεί βαρύ χρέος και θεωρώ καθήκον και υποχρέωσή μου να αποδώσω εκ μέρους του κυπριακού λαού τον ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν ξεχωριστό πατριώτη, έναν μεγάλο Έλληνα ήρωα", είπε ο Πρόεδρος.
Ανέφερε ότι ο Στρατηγός Γεώργιος Κατσάνης, Διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών κατά το 1974 με τον βαθμό τότε του ταγματάρχη, θυσιάστηκε κατά την τουρκική εισβολή, υπερασπιζόμενος την Κυπριακή Δημοκρατία, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της, την ελευθερία των πολιτών της.
Για πολλά χρόνια, είπε, βρισκόταν στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων, μέχρι το 2020 και την ανεύρεση μέρους των λειψάνων του στην Κύπρο με τη μέθοδο του DNA. Η ταφή του έγινε στη γενέτειρά του, το Σιδηρόκαστρο Σερρών.
Είπε ακόμη ότι ο Κατσάνης είχε διακριθεί ως αθλητής στίβου του ιστορικού Γυμναστικού Συλλόγου «Ηρακλής Θεσσαλονίκης», εξ ου και η παρουσία αντιπροσωπείας του Συλλόγου στην τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου, το οποίο βρίσκεται δίπλα από το κλειστό Γυμναστήριο Κατσάνειο στην οδό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.
Το εύρος των αφιερωμάτων στο όνομα του Στρατηγού Κατσάνη, τα στρατόπεδα, τα μνημεία, οι προτομές, οι ονοματοδοσίες και όλα όσα έχουν γίνει προς τιμήν της θυσίας του, στη Θεσσαλονίκη, στο Σιδηρόκαστρο, στη Σχολή Εκπαίδευσης Καταδρομών στη Ρεντίνα, στον Στρόβολο της Λευκωσίας, στο Σταυροβούνι, στο στρατόπεδο των Καταδρομέων και στη Ναυτική Βάση στο Μαρί αντανακλούν την οφειλόμενη αναγνώριση της προσφοράς και της θυσίας του, στην Κύπρο και στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος.
"Ακόμη μεγαλύτερη αναγνώριση θεωρώ την αγάπη και τον σεβασμό των στρατιωτών του στον Κατσάνη και τη λαϊκή προσωνυμία που του έχει αποδοθεί ως «ο αετός του Πενταδακτύλου»" πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνέχισε λέγοντας ότι η θυσία του Στρατηγού Κατσάνη στην άμυνα κατά της τουρκικής εισβολής, το καλοκαίρι του 1974, αποτελεί ένα περίτρανο παράδειγμα ανδραγαθίας στον βωμό της προάσπισης της ανεξαρτησίας της Κύπρου μας, που έρχεται να ενισχύσει τους αγώνες και τις θυσίες των Κυπρίων Μακεδονομάχων και Βαλκανιομάχων στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, στις μάχες και στους πολέμους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
"Αυτή η κοινή πορεία αγώνα και θυσιών θα συνδέουν για πάντα, ως ομφάλιος λώρος, την ιστορική και βαθιά σύνδεση της Κύπρου με τη Μακεδονία" είπε.
Ανέφερε ότι η θυσία του Στρατηγού Κατσάνη συναριθμείται και ξεχωρίζει στην ηρωική προσφορά δεκάδων αξιωματικών και στρατιωτών από την Ελλάδα και ειδικότερα από τη Μακεδονία, που σκοτώθηκαν προασπίζοντας την κυπριακή ανεξαρτησία και ακεραιότητα το καλοκαίρι του 1974 στον Πενταδάκτυλο, στις ακτές της Κερύνειας και στην πεδιάδα της Μεσαορίας.
"Σε όλους αυτούς, πεσόντες και αγνοούμενους, οφείλουμε ευγνωμοσύνη".
Είπε ότι η οικογένεια του Στρατηγού Κατσάνη, η σύζυγος του Εριφύλη, οι θυγατέρες του Λίνα και Εύη και οι οικογένειές τους δεν έκρυψαν ποτέ τη μεγάλη αγάπη τους για την Κύπρο καθώς πάντα τιμούν με την παρουσία τους τις δράσεις και εκδηλώσεις τόσο του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη όσο και γενικότερα της πολύ δραστήριας κυπριακής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.
"Με τη σημερινή ονοματοδοσία του 'Πάρκου Κατσάνη' ολοκληρώνεται, μετά από μακρά κοινή προσπάθεια με τον φίλο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, μια ακόμη ψηφίδα οφειλόμενης αναγνώρισης της κυπριακής Πολιτείας στο μεγαλείο της θυσίας του αείμνηστου Στρατηγού Κατσάνη. Ας είναι αιωνία η μνήμη του, και το παράδειγμά του ας είναι φάρος που θα μας καθοδηγεί μέχρι την τελική δικαίωση των αγώνων μας, μέχρι την απελευθέρωση και την επανένωση του τόπου μας" κατέληξε ο Πρόεδρος.
Πηγή: ΚΥΠΕ