Κατήγγειλαν βιασμό και περίμεναν δώδεκα ώρες για εξέταση λόγω άρνησης αστυνομικών να τις μεταφέρουν

Ευθύνες σε Αστυνομία επιρρίπτει ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός, αναφορικά με υπόθεση καταγγελίας δύο γυναικών για βιασμό στην Πάφο, οι οποίες περίμεναν δώδεκα ώρες για να εξεταστούν από ιατροδικαστή, με τον υπουργό Υγείας να τονίζει πως μέλη της Δύναμης αρνούνταν να μεταφέρουν τις καταγγέλλουσες στο Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου γίνονται όλες οι εξετάσεις βάσει νόμου και καλούσαν τους ιατροδικαστές να μεταφερθούν στην Πάφο.

Όπως αναφέρεται σε απάντηση του υπουργού Υγείας σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Κουκουμά σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση που σημειώθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023, ο κ. Δαμιανού σημείωσε πως «όταν ειδοποιήθηκε ο εφημερεύοντας Ιατροδικαστής από την Αστυνομία Πάφου για τα περιστατικά, έγιναν εκ μέρους της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες και προγραμματίστηκε όπως η εξέταση διενεργηθεί χωρίς χρονοτριβές στην Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου (NAM III)».

Συνεχίζοντας, αναφερόμενος στα γεγονότα της υπόθεσης, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως «οι διερευνώντες της καταγγελίας Αστυνομικοί της Αστυνομικής Δύναμης Πάφου, αφού αρχικά δεν είχαν καμία αντίρρηση για να μεταφέρουν τις καταγγέλλουσες στην Γυναικολογική Κλινική του NAM III, ώρες αργότερα επικοινώνησαν εκ νέου με τον Ιατροδικαστή και εξέφρασαν την άρνησή τους για μεταφορά των καταγγελλουσών καθώς και τις έντονες παραστάσεις και πιέσεις τους προς τους Ιατροδικαστές όπως αυτοί μεταβούν στην Πάφο ώστε να εξετάσουν τις καταγγέλλουσες στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Τελικά συμφώνησαν όπως μεταφέρουν τις καταγγέλλουσες στην Γυναικολογική Κλινική του NAM III προς εξέταση».

Ο υπουργός Υγείας επεσήμανε, δε, ότι «παρά τη συμφωνία τους αυτή και παρόλο που οι Ιατροδικαστές αλλά και η Γυναικολογική Κλινική του NAM III ήταν σε ετοιμότητα ώστε οι καταγγέλλουσες να εξετασθούν χωρίς καθυστερήσεις, οι διερευνώντες Αστυνομικοί, για λόγους που δεν γνωρίζουμε, καθυστέρησαν για ώρες να μεταφέρουν τις καταγγέλλουσες στη Γυναικολογική Κλινική του NAM III ώστε αυτές να εξετασθούν, με αποτέλεσμα την πολύωρη καθυστέρηση διενέργειας των εξετάσεων, την αχρείαστη αναμονή των καταγγελλουσών, αλλά και την κατασπατάληση του χρόνου τόσο των Ιατροδικαστών όσο και των λοιπών εμπλεκόμενων επαγγελματιών υγείας της Γυναικολογικής Κλινικής του NAM III».

Στο Μακάρειο όλες οι εξετάσεις για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης

Σημειώνεται πως στην απάντησή του, ο υπουργός Υγείας εξήγησε πως σε περιπτώσεις που η εξέταση αφορά σε ενήλικο άτομο ή ατόμων που καταγγέλλουν σεξουαλική κακοποίηση, αυτή θα διενεργείται αποκλειστικά και μόνον στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Λευκωσίας (NAM III), κάτι που ισχύει από το 2020 και για το οποίο είναι ενήμερη η Αστυνομία.

«Σημειώνεται ότι από το 2020 που εφαρμόζεται η σχετική διευθέτηση δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα κατά τη διευθέτηση τέτοιων εξετάσεων σε περιστατικά, εκτός από το υπό αναφορά περιστατικό».

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Συμπλοκή νεαρών στα Λατσιά με έναν τραυματία-Πρόσωπο ανέσυρε μαχαίρι
Στις 10 οι συλλήψεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Διέκοψε και ανακοινώνει την Κυριακή την απόφαση για κράτηση των εννέα το Δικαστήριο-Στο επίκεντρο ο πληροφοριοδότης
Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Χειροπέδες σε 34χρονο για υπόθεση απατής-Ενοικίασε σπίτι σε άλλο πρόσωπο, αλλά δεν ήταν δικό του
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για το «Δημητρούι»-Στους 9 οι ύποπτοι για τις αρχές
Ακινητοποιήθηκε φορτηγό και έκλεισε λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού