Απορρίπτει κάθε ισχυρισμό για ολιγωρία η Αστυνομία-Οι έρευνες που έγιναν και η απάντηση για εμπλοκή αστυνομικών

Απορρίπτει κάθε ισχυρισμό για ολιγωρία των Αρχών, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ο οποίος σε δηλώσεις του για την πορεία των ερευνών, αναφορικά με το σκάνδαλο Οσίου Αββακούμ, υπεραμυνόμενος των ενεργειών της Αστυνομίας, ανέφερε πως δεν υπήρξε αδράνεια, αλλά αντιθέτως, έγιναν όλες οι ενέργειες που μπορούν να γίνουν.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, ανέφερε ότι, «οι εξετάσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς έχουν παραληφθεί διάφορα τεκμήρια και μέσα από κλειστά κυκλώματα, γίνεται η αξιολόγηση. Μετά και τον διορισμό δυο ποινικών ανακριτών από τον Γενικό Εισαγγελέα, βοηθούν στη διερεύνηση, ενώ έχει ληφθεί ένας μεγάλος αριθμός καταθέσεων».

Εάν έχουν εκτελεστεί εντάλματα σε υποστατικά ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο καταστροφής τεκμηρίων, ο κ. Ανδρέου απάντησε ότι, «έχουν γίνει αρκετές έρευνες και από την επόμενη μέρα της καταγγελίας στη Μονή και εάν χρειαστεί και τις επόμενες μέρες θα γίνουν και άλλες έρευνες. Δεν έχουν γίνει έρευνες στη Μητρόπολη, αλλά εκεί και οπού χρειάζεται έχουν γίνει έρευνες».

Ερωτηθείς εάν παραλήφθηκαν τεκμήρια από τη Μητρόπολη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης, απάντησε ότι, «έχουν παραληφθεί αρκετά τεκμήρια και από κλειστά κυκλώματα. Για τον όγκο που υπάρχει χρειάζεται χρόνος για να αξιολογηθούν». Μάλιστα τόνισε ότι, «δεν υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες, γι’ αυτό ζητούμε εάν οποιοσδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε να τα παραθέσει στους ανακριτές».

Για το μύρο που καταγράφηκε μέσα και από το κλειστό κύκλωμα να χρησιμοποιείται από τους μοναχούς, ο κ. Ανδρέου, υπέδειξε ότι, «έχουν παραληφθεί και έγγραφα και κάποια άλλα αντικείμενα αλλά και το πιο σημαντικό είναι το μεγάλο χρηματικό ποσό που εντοπίστηκε. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν θα προβούμε σε άλλες δηλώσεις, θα πρέπει να αφήσουμε τους ανακριτές να ολοκληρώσουν το έργο τους και να ληφθούν όλες οι καταθέσεις και να καταλήξουμε για τα αδικήματα που προκύπτουν».

Όσον αφορά το βίντεο που φαίνεται να κτυπάει γυναίκα ο ένας μοναχός, ο κ. Ανδρέου απάντησε ότι, «αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι διερευνάται από την πρώτη στιγμή, έχει γίνει επικοινωνία με τη γυναίκα και έχει διευθετηθεί ραντεβού για να τις ληφθεί κατάθεση».

Εάν έχουν διακοπεί τα κλειστά κυκλώματα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Μονή, ο εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε ότι, «από τα τεκμήρια που έχουν παραληφθεί ήταν αδύνατο μέχρι στιγμής να μελετήσουμε όλο το μαρτυρικό υλικό. Δεν κατέχω άλλες λεπτομέρειες».

Για το ποιος διοχετεύει τα βίντεο που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι, «έχει ήδη εμπλακεί και η διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος για αναφορές από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα. Αυτές οι δημοσιεύσεις είναι επιζήμιες προς το ανακριτικό έργο. Καλούμε να μην δημοσιεύονται οι μαρτυρίες αυτές».

Ερωτηθείς σε ποιο βαθμό ήταν ενήμερος ο Αρχηγός για αυτή την υπόθεση στη Μονή, ο κ. Ανδρέου δήλωσε ότι, «από την πρώτη στιγμή το περασμένο Σάββατο έχουμε αναφέρει ότι οι αστυνομικοί που μετέβησαν στη Μονή ήταν καθήκοντος για καθαρά προστασία και μεταφορά αντικειμένων αξίας από τη μονή στη μητρόπολη. Δεν αρνήθηκα ποτέ ότι υπήρχαν μέλη της Αστυνομίας στη Μονή».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ανδρέου, «εάν γνωρίζαμε την παρουσία αστυνομικών που βρίσκονταν εκτός καθήκοντος στη Μονή, σίγουρα θα το ξέραμε. Οι μόνοι αστυνομικοί ήταν δυο μέλη μας του ΤΑΕ Αρχηγείου. Τη δεδομένη στιγμή δεν υπήρχε ενώπιον μας καταγγελία για οποιοδήποτε αδίκημα. Επίσης, το επίδικο δεν είναι το χρηματοκιβώτιο, αλλά το περιεχόμενό του».

Σε άλλο ερώτημα, ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι, «οι συλλήψεις δεν αφορούν καταγγελίες από θεσμούς, αλλά οι συλλήψεις γίνονται στη βάση μαρτυριών. Για να μην γίνει σύλληψη μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα δεδομένα. Είναι δυο υποθέσεις που χρειάζονται καταθέσεις και κάποια πρόσωπα δεν έχουν παραχωρήσει καταθέσεις. Εάν χρειαστεί να γίνει σύλληψη θα γίνει και θα είναι νομότυπα και εκεί που πρέπει. Η συγκεκριμένη περίπτωση με τους οπαδούς που έγινε λάθος σύλληψη, ήταν δυο πρόσωπα αδέρφια και από τις εξετάσεις που προχώρησε η αστυνομία, συνελήφθη ο οπαδός. Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική».

Επιπρόσθετα, ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι «θα κληθούν για κατάθεση όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται. Πρέπει να γίνει μια σωστή διερεύνηση και για να καταχωρηθεί υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου. Έχουν γίνει αρκετές έρευνες στη Μονή και οι ανακριτές έχουν παραλάβει τα τεκμήρια και είναι αδύνατο να τεθεί ένας χώρος υπό φρούρηση».

Για τους κουκουλοφόρους στη Μονή, ο εκπρόσωπος Τύπου δήλωσε ότι, «οποιοσδήποτε που έχει άδεια μπορεί να εργοδοτήσει πρόσωπα για φρούρηση. Όσον αφορά τις κουκούλες, δεν είναι αδίκημα, αδίκημα είναι όταν πρόκειται να διαπράξει αδίκημα. Έχουν γίνει επίσης κάποιες έρευνες και μετά από πληροφορία για ένα ύποπτο όχημα που βρισκόταν στο χωριό και δεν προέκυψε ποινικό αδίκημα».

Εάν καθυστέρησε η Αστυνομία να ενεργήσει, ο κ. Ανδρέου δήλωσε ότι, «από τη στιγμή που λάβαμε την καταγγελία δεν καθυστερήσαμε. Έχουμε πει ότι ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας βρισκόταν σε επαφή με Αρχηγό και Αρχιεπίσκοπο και αναμέναμε την Ιερά Σύνοδο για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Ήταν Παρασκευή και αναμέναμε την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Εάν δεν λαμβάναμε την καταγγελία δεν θα μέναμε άπραγοι. Η διερεύνηση μιας ποινικής υπόθεσης δεν είναι προς δημόσια αναφορά. Δεν μπορεί να υπάρξει χρονοδιάγραμμα στη διερεύνηση υποθέσεων».

Δειτε Επισης

Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας