«Ένιωθα ότι έπρεπε να ήμουν εδώ»-Οι πρόβες του Νταλάρα για την εκδήλωση για τις γυναίκες της εισβολής
12:00 - 15 Μαρτίου 2024
Ο Γιώργος Νταλάρας απόψε θα τραγουδήσει αφιλοκερδώς και θα τιμήσει τις γυναίκες-σύμβολα της Κύπρου του 1974, εκείνες τις γυναίκες που συνέδεσαν το όνομά τους με την ιστορία της χώρας, μετά την βάρβαρη εισβολή των Τούρκων κατακτητών, στην εκδήλωση που πραγματοποιεί η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων, με πρωτοβουλία της Επικεφαλής. Άννας Αριστοτέλους.
Ο τραγουδιστής, που έχει χαρακτηριστεί ως ο στρατιώτης με την κιθάρα και έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία της Κύπρου, αφού ουκ ολίγες φορές έχει συγκινήσει με τις ερμηνείες του σε εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες για την μαύρη επέτειο της εισβολής, πραγματοποίησε τις πρόβες του στη Λεμεσό, όπου συναντήθηκε με τους μουσικούς και τη χορωδία που θα τον συνοδεύουν.
«Πριν από περίπου ένα μήνα, πήρα μία επιστολή από την κα. Άννα Αριστοτέλους, την Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων για Αγνοουμένους και Εγκλωβισμένους. Αμέσως, μόλις κατάλαβα τι θα γίνει, ένιωσα λες και ήμουν εκεί, επειδή έχω μία προσωπική σχέση με την κα. Ελένη Φωκά, της έχουμε γράψει και ένα τραγούδι με τον Χάρη Κατσιμίχα. Ο Χάρης και ο Πάνος ήρθαν στην Κύπρο, επειδή ο πατέρας τους ήταν στρατιωτικός και είχε υπηρετήσει στην Κύπρο. Είναι δύο Ελληνόπουλα που αγαπούν πολύ την Κύπρο», ανέφερε σε δηλώσεις του ο γνωστός καλλιτέχνης.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι έχει μία ιδιαίτερη σχέση με την Ελένη Φωκά, την δασκάλα της Καρπασίας, που σύνδεσε το όνομά της με τον αντικατοχικό αγώνα, αφού έμεινε στην υπό κατοχή Αγία Τριάδα μέχρι το 1997 και κράτησε ζωντανό το σχολείο, διδάσκοντας τους μαθητές.
«Έχω την σχέση με την Ελένη Φωκά, την παρακολουθούσα και μετά από αρκετές φορές που συναντηθήκαμε, κάποια στιγμή τελειώνουν τα λόγια. Τι να πεις σε εκείνους τους ανθρώπους; Η θυσία αυτής της γυναίκας και όλων των άλλων δασκάλων με έχουν επηρεάσει. Είναι κάποιες επιστολές που έστελναν εδώ στον τύπο και μου είχε κάνει κατάπληξη. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό το πράγμα σε ένα τόπο και πώς περνάνε;», διερωτήθηκε κ. Νταλάρας.
Αναφερόμενος στο φωνητικό σύνολο Διάσταση, το οποίο θα τον συνοδεύει στην εκδήλωση, ο Γιώργος Νταλάρας επεσήμανε πως «νωρίς-νωρίς, αποφασίσαμε με τη Διάσταση, που γιορτάζει τα 40χρονα, να κάνουμε κάποιες συναυλίες για να μαζέψουμε παιχνίδια, μολύβια, βιβλία για τους ανθρώπους εκεί. Μου φαινόταν ως μία σταγόνα στον ωκεανό, όμως ήταν κάτι. Έδειχνε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι υπάρχουν κάποιοι που τους σκέφτονται και επίσης, εμείς ήταν σαν να τροχίζουμε τη συνείδησή μας».
Ο κ. Νταλάρας, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της κας. Αριστοτέλους, σημείωσε πως είναι μία σημαντική πρωτοβουλία και θέλησε να εκφράσει τη συγκίνησή του, που θα δει ξανά τις γυναίκες που θα τιμηθούν. «Θα δω και την Ελένη και την κα. Μάντολες που είναι μία ηρωική μορφή. Ένιωθα ότι έπρεπε να ήμουν εδώ. Είναι σημαντική αυτή η πρωτοβουλία, έστω κι αν είναι αργά. Με την πρωτοβουλία της κας. Αριστοτέλους ίσως να πρέπει να σκάψουμε και να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους. Εμένα με βλέπετε, επειδή τραγουδάω, έρχονται οι κάμερες και μιλάω. Αυτές τις γυναίκες είναι λες και δεν υπάρχουν. Είναι πολύ βαρύ αυτό στην πλάτη του κυπριακού λαού, είναι σαν να τις έχουμε ξεχάσει αυτές τις γυναίκες, χρωστάμε σε εκείνους τους ανθρώπους και σε όσους έχουν μείνει εκεί και πολεμάνε».
Ο κ. Νταλάρας, καταλήγοντας, θέλησε να σημειώσει πως ο τραγουδιστής που θα ερμηνεύσει στην εκδήλωση είναι διαφορετικός από εκείνον που τραγουδά στην Αθήνα, σε άλλου είδους εκδηλώσεις. «Αυτά τα τραγούδια για μένα έχουν μία ιερότητα, όπως και η υπόθεση της Κύπρου. Είναι λες και μπαίνω σε ένα ναό και είμαι της άποψης ότι ένας που βρίσκεται σε ένα σημείο, ένας άλλος λίγο παραπέρα και ένας πίσω μου, αν μπορώ με κάποιο τρόπο μέσω των τραγουδιών να ενώσω αυτούς τους ανθρώπους, ο ένας θα γίνουν δύο, οι δύο τέσσερις κλπ. Το άδικο φοβάται τη συμμετοχή των ανθρώπων που πιστεύουν στο δίκαιο».
Η πρώτη από σειρά εκδηλώσεων η αποψινή
Από πλευράς της, η Επικεφαλής για ανθρωπιστικά θέματα αγνοουμένων και εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, αναφερόμενη στην εκδήλωση, σημείωσε πως είναι στο πλαίσιο των πενήντα χρόνων από την Τουρκική Εισβολή, καθώς και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.
«Αποφασίσαμε, σε συνεργασία με το Δήμο Στροβόλου, να διοργανώσουμε μία διαφορετική εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας θα τιμηθούν δεκαπέντε γυναίκες σύμβολα, που αντικατοπτρίζουν όλες τις γυναίκες του 1974, που για πενήντα χρόνια κουβαλάνε στην πλάτη τους την αβεβαιότητα για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων, τις γυναίκες σύμβολα που δεν λύγισαν και δεν λιποψύχησαν τόσα χρόνια, δεν κουράστηκαν να δηλώνουν την παρουσία τους στα οδοφράγματα με μοναδικό όπλο τη φωτογραφία τους αγαπημένου τους προσώπου».
Η κα. Αριστοτέλους, συνεχίζοντας, υπέδειξε ότι «στο πλαίσιο αυτό και του στρατηγικού σχεδιασμού που έχουμε καταρτίσει βάσει του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, για ανάδειξη των αθέατων πτυχών της κυπριακής ιστορίας, εντάσσεται η εκδήλωση αυτή, που είναι μόνο η αρχή, επειδή θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις, επειδή καταρτίσαμε κατάλογο των αγνοουμένων γυναικών και πεσούσων γυναικών και παιδιών, είναι να αναδεικνύουμε τις αθέατες, συγκλονιστικές και τραγικές πτυχές της κυπριακής ιστορίας».
Αναφερόμενη στον Γιώργο Νταλάρα, η Άννα Αριστοτέλους σημείωσε πως «είναι τιμή μας να έχουμε μαζί μας τον Γιώργο Νταλάρα, ένα καλλιτέχνη τέτοιας εμβέλειας που το όνομά του ταυτίστηκε με την ιστορία της μαρτυρικής μας Κύπρου. Να είναι στην Κύπρο και να τραγουδά για την Κύπρο. Ο Γιώργος Νταλάρας, από την πρώτη στιγμή που του απευθύναμε την πρόσκληση ανταποκρίθηκε θετικά, την αμέσως επόμενη ημέρα και μάλιστα αφιλοκερδώς και τον ευχαριστούμε θερμά».