Τσιμπάει το καλάθι της αγοράς για την Καθαρά Δευτέρα-Τα προϊόντα που παρουσιάζουν αύξηση στις τιμές

Σειρά αυξήσεων σε προϊόντα που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά ενόψει του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, παρουσιάζει η Υπηρεσία Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, με τις τιμές φυσικά να ποικίλουν από επιχείρηση σε επιχείρηση αλλά και από μάρκα σε μάρκα, με τον καταναλωτή την ίδια ώρα, να έχει ενώπιον του μια μεγάλη γκάμα επιλογών για να βάλει στο καλάθι του.

Συνοψίζοντας τις τιμές, παρατηρείται κυρίως μια αύξηση στις τιμές προϊόντων, αλλού πιο μεγάλη και αλλού πιο μικρή, ωστόσο υπάρχει η επιλογή στη διάθεση του καταναλωτή. Δηλαδή στις αλοιφές σαλατικών, υπάρχουν αυξήσεις, αλλά υπάρχουν παράλληλα και διάφορες επιλογές στον καταναλωτή. Για παράδειγμα το ταχίνι, από 4.98 ευρώ που διατίθεται στα ράφια, εντοπίζεται και στα 3.50 ευρώ σε άλλη μάρκα, αλλά με την ίδια ποσότητα. Σημαντική επίσης, είναι η μείωση που καταγράφεται στα φρέσκα ψάρια.

Σύμφωνα με την προϊστάμενη του Κλάδου Ανταγωνισμού της Υπηρεσίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας, Αλίκη Ιορδάνους, «όλα τα κόστη όλων των επιχειρήσεων παρουσιάζουν μια ανοδική πορεία, οπότε βλέπουμε τις αυξήσεις και στα ίδια τα προϊόντα που ποικίλουν φυσικά. Την ίδια ώρα ωστόσο, βλέπουμε μειώσεις στα φρέσκα προϊόντα, όπου πέρσι ήταν αρκετά πιο ψηλές οι τιμές. Για παράδειγμα στα φρέσκα ψάρια εξαρτάται από την προσφορά της περιόδου και εάν είναι αυξημένη η ζήτηση τους. Γενικώς, εκτίμησή μας είναι ότι το ρεύμα, τα καύσιμα και η έλλειψη προσωπικού στις επιχειρήσεις, έχει οδηγήσει σε αυτές τις αυξήσεις στα προϊόντα».

Η Υπηρεσία Καταναλωτή, για να εξάγει τα συμπεράσματά της, έχει συγκρίνει 77 σημεία πώλησης, σε μεγάλες και μικρές υπεραγορές και φρουταρίες, σε όλες τις επαρχίες, όπου συγκαταλέγονται προϊόντα με λαχανικά, σαλάτες, χαλβά, θαλασσινά, αρτοποιητικά, φρούτα και κάρβουνα. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα λαχανικά και φρούτα, συμπεριλαμβάνονται τα χόρτα δέσμης, οι σελινόριζες, οι κουλούμπρες, τα παντζάρια, οι πατάτες και οι ντομάτες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία, στις πατάτες παρατηρείται μια αύξηση σε σχέση με πέρσι της τάξεως του 44%, όπως επίσης αύξηση υπάρχει και στα χόρτα δέσμης κατά 16%. Στις σελινόριζες, υπάρχει επίσης μείωση κατά 40% σε σχέση με το 2023, όπως και στις κουλούμπρες η τιμή έχει μειωθεί κατά 53%, αλλά και στα παντζάρια υπάρχει πτώση της τιμής κατά 19%.

Επιπρόσθετα, στις ντομάτες Α κατηγορίας, η τιμή είναι μειωμένη κατά 7.5%, στα αγγουράκια θερμοκηπίου μείον κατά 40%, ενώ στα αγγουράκια χωραφιού υπάρχει μείωση 22%, στις αγκινάρες άσπρες υπάρχει μείωση κατά 47% στην τιμή τους. Από την άλλη, αύξηση παρατηρείται στα μανιτάρια κατά 13%.

Στους χαλβάδες υπάρχουν επίσης, μικρές αυξομειώσεις. Όπως εξήγησε η κα. Ιορδάνους, «υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις τιμές και κυμαίνονται περίπου στα περσινά επίπεδα οι τιμές τους. Η πιο μεγάλη αύξηση είναι 5.47% σε ένα συγκεκριμένο είδος που είναι στον χαλβά με φιστίκια 400γρ. ενώ η πιο μεγάλη μείωση είναι στον χαλβά με βανίλια κατά 15%. Γενικώς υπάρχει μια τεράστια ποικιλία χαλβάδων και οι τιμές τους διαφοροποιούνται αναλόγως».

Παράλληλα, στα σαλατικά παρατηρείται ένας ανταγωνισμός στην αγορά, καθώς το ταχίνι 700 γραμμάρια πωλείται στα 4.98 ευρώ. «Υπήρχε αύξηση κατά 35% σε σχέση με πέρσι, ενώ άλλο είδος ταχίνι στα 700 γραμμάρια πωλείται στα 4.32 ευρώ. Στις ταχινοσαλάτες, στα χούμους, στις ταραμοσαλάτες, παρατηρείται γενικώς αύξηση, αλλά υπάρχει ποικιλία επιλογής στην αγορά στις μάρκες, οπότε υπάρχει και ποικιλία τιμών. Επίσης, στα θαλασσινά τα κατεψυγμένα και τα φρέσκα, υπάρχουν αυξήσεις, αφού για παράδειγμα στο καλαμάρι φρέσκο το μεγάλο, υπάρχει αύξηση κατά 18%, ενώ στο μικρό 4%. Ακόμη στο μικρό οκταπόδι υπάρχει αύξηση 7%».

Όσον αφορά τα αρτοποιητικά και τη λαγάνα υπάρχει αύξηση 12%, στο κουλούρι μακρύ δακτυλιά 17% και στην ταχινόπιτα τεμάχιο αύξηση 20%. Επιπρόσθετα, στα κάρβουνα παρατηρείται αύξηση κατά 17% στην τιμή τους.

Δειτε Επισης

Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»