Κρούουν τον κώδωνα για έξαρση κρουσμάτων ιλαράς οι ειδικοί-«Εσφαλμένες εντυπώσεις για τα εμβόλια»

Τον κώδωνα του κινδύνου μετά τα διαδοχικά κρούσματα ιλαράς στην κοινότητα, κρούουν οι ειδικοί, οι οποίοι παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης, ενώ ταυτόχρονα, στέλνουν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα παιδιά επιβάλλεται να εμβολιάζονται, ούτως ώστε να αποφεύγεται η έξαρση της νόσου και να χρειάζεται η νοσηλεία των παιδιών στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Την ώρα που τα περιστατικά ιλαράς έχουν κτυπήσει καμπανάκι στην επιστημονική παιδιατρική κοινότητα, ο ιδρυτής της Παιδογκολογικής - Παιδοαιματολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, δρ. Λοΐζος Λοΐζου, μιλώντας στον REPORTER, ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό να γίνονται οι εμβολιασμοί γενικά, όπως επιβάλλεται από το πρωτόκολλο το οποίο συστήνεται από το Υπουργείο Υγείας και από την Παιδιατρική Εταιρεία. Δεν πρέπει τα παιδιά να στερούνται το δικαίωμα στη ζωή και το δικαίωμα για τους εμβολιασμούς. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές».

Αυτό που επεσήμανε ωστόσο ο δρ. Λοΐζου και εξέφρασε με ιδιαίτερο προβληματισμό είναι το γεγονός πως, «λόγω κάποιων φαινομένων που συνέβησαν παλαιότερα με παραπλανητικές διαδόσεις, δημιουργήθηκαν σε μια μερίδα του πληθυσμού παγκόσμια, εσφαλμένες εντυπώσεις για τα εμβόλια, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα παγκοσμίως, παιδιά που δεν εμβολιάζονται για βασικές ασθένειες, όπως μεταξύ άλλων και η ιλαρά».

Για τον λόγο αυτό εκδηλώνονται σήμερα τόσο στην Κύπρο, όσο και παγκοσμίως, περιστατικά ιλαράς, με κάποια εξ αυτών να έχουν πολύ άσχημα αποτελέσματα. Είναι κάτι το οποίο σύμφωνα με τον δρ. Λοΐζου «πρέπει να σταματήσει άμεσα και τα παιδιά να εμβολιάζονται για την ιλαρά και να ακολουθούν τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας, διότι, επαναλαμβάνω ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές».

Αυτό που έχει διαφανεί το τελευταίο διάστημα, η μη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, οδηγεί σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, λόγω απουσίας εμβολιασμών, εναντίον νόσων που είχαν πρακτικά εξαφανιστεί παλαιότερα, ενώ τώρα επανέρχονται, διότι όπως υπέδειξε ο δρ. Λοΐζου, «βρίσκουν ευκαιρία να ευδοκιμούν σε ανεμβολίαστα παιδιά. Άρα το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, τα εμβόλια σώζουν και τα εμβόλια είναι κάτι που είναι γνωστά στην ανθρωπότητα από το 1700 και δεν είναι κάτι καινούργιο. Τουναντίον βελτιώνονται και είναι χάρη στα εμβόλια που έχουμε σήμερα και τόσους καλούς δείχτες υγείας και δεν πρέπει να χάσουμε αυτό το πλεονέκτημα».

Εξάλλου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι αρμόδιοι διεθνής οργανισμοί αλλά και εθνικοί, συνεχώς τονίζουν τη σημασία των εμβολίων. «Είναι στρατιές επιστημόνων και γιατρών που εργάζονται παγκοσμίως για τον σκοπό αυτό και είμαι σίγουρος ότι και μελλοντικά τα εμβόλια θα προσφέρουν πάρα πολλά και στον τομέα του καρκίνου, αλλά και σε άλλες ασθένειες που ταλανίζουν την ανθρωπότητα», πρόσθεσε ο δρ. Λοΐζου.

Όσον αφορά τα συμπτώματα της ιλαράς, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πύλη Πληροφοριών Εμβολιασμού, αυτά εμφανίζονται συνήθως 10-12 ημέρες μετά τη μόλυνση. Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν κρυολόγημα με καταρροή, βήχα και ήπιο πυρετό, ενώ τα μάτια κοκκινίζουν και είναι πιο ευαίσθητα στο φως. Επίσης, από την τρίτη έως την έβδομη ημέρα, ο πυρετός μπορεί να φθάσει τους 41⁰C, ενώ παρατηρείται ερυθρό εξάνθημα, το οποίο διαρκεί από τέσσερις έως επτά ημέρες. Εμφανίζεται αρχικά στο πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Ακόμη, μικροσκοπικές λευκές κηλίδες μπορεί επίσης να εμφανιστούν στα ούλα και στο εσωτερικό μέρος του μάγουλου.

Oι επιπλοκές της ιλαράς, o τρόπος μετάδοσης και η θεραπεία

Το 30% των παιδιών και των ενηλίκων που έχουν προσβληθεί από το ιό της ιλαράς μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως ωτίτιδα και διάρροια. Μία σοβαρή επιπλοκή της νόσου, η οποία σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να είναι θανατηφόρος, είναι η πνευμονία, η οποία είναι η συχνότερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με την ιλαρά. Το ποσοστό θνησιμότητας της ιλαράς είναι 1-3 άτομα στα 1000 κρούσματα και είναι υψηλότερο στα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών και στα ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 1 στους 1.000 ασθενείς με ιλαρά εμφανίζει φλεγμονή του εγκεφαλικού ιστού, πάθηση που προκαλεί μόνιμη νευρολογική αναπηρία σε περίπου μία στις τέσσερις περιπτώσεις.

Η ιλαρά μεταδίδεται μέσω του αέρα με την εισπνοή των σταγονιδίων που προέρχονται από το μολυσμένο άτομο κατά το βήξιμο ή το φτέρνισμα. Τα σταγονίδια που φέρουν τον ιό μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για αρκετές ώρες. Ο ιός μεταδίδεται μέσω μολυσμένων επιφανειών για έως και δύο ώρες. Το άτομο που έχει προσβληθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό της ιλαράς ακόμη και πριν από την εμφάνιση εξανθήματος, μέχρι περίπου τέσσερις ημέρες αφότου εκδηλωθεί το εξάνθημα.

Ακόμη, η ιλαρά εξαπλώνεται εύκολα στα μη εμβολιασμένα άτομα. Εκτιμάται ότι ένας μόνο ασθενής με τον ιό της ιλαράς μπορεί να μολύνει περίπου 12 έως 18 άτομα που δεν έχουν λάβει προστασία.

Σημειώνεται επίσης, ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την ιλαρά, και οι περισσότεροι ασθενείς θεραπεύονται με υποστηρικτική θεραπεία, όπως ενυδάτωση και αντιπυρετικά φάρμακα.

Λαμβάνονται διάφορα μέτρα για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της ιλαράς, όπως καραντίνα από το σχολείο ή τη δουλειά τόσο για τον ασθενή όσο και για τα άτομα με αβέβαιο ιστορικό εμβολιασμού που βρίσκονται σε επαφή μαζί του. Μάλιστα, τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά κατά της ιλαράς, διότι η ιλαρά προκαλείται από ιό. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά χορηγούνται συχνά για την αντιμετώπιση των επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν λόγω της ιλαράς και είναι βακτηριακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία και ωτίτιδα.

Δειτε Επισης

Δύο κινητές διασωστικές μονάδες στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων από «Θερμοκοιτίδα Αγάπης»
Ετοιμάζεται νέο πλαίσιο από το ΥΠΕΣ για διάθεση κρατικής γης για φωτοβολταϊκά πάρκα
Ψάχνουν να βρουν λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λεμεσού-Όρισαν χρονοδιάγραμμα Βαφεάδης-Αρμέυτης
Με φυσικό φάκελο εκτός «Ιππόδαμου» θα εξετάζει πολεοδομικές αιτήσεις ο ΕΟΑ Αμμοχώστου
Στην Επιτροπή Μεταφορών την επόμενη Πέμπτη η σύμβαση δρόμου Πάφου - Πόλης Χρυσοχούς
Νέο σημείο διέλευσης για οχήματα στη Λευκωσία, ζητά ο Χαρμαντζί-Επίσκεψη με Προύντζο στην Πράσινη Γραμμή
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στο Λονδίνο
Αντιμετώπιση της λειψυδρίας με 28 στοχευμένες Δράσεις-Πλάνο για νέες μονάδες αφαλάτωσης
Πράσινο Υπουργικού για αυτονόμηση του ΟΚΥΠΥ-Οι πέντε άξονες και οι δράσεις που αποφασίστηκαν
Σε πέντε πυλώνες η Εθνική Στρατηγική για πρόληψη και διαχείριση της βίας στα σχολεία