Στα επτά εκατομμύρια το κόστος ανάπλασης της ενορίας Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα

Τέλος του 2024 προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου για ανάπλαση της ενορίας Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα ενώ η διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών, από την μέρα έναρξης τους, υπολογίζεται στους 24 μήνες με το κόστος κατασκευής του έργου να ανέρχεται περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον ΦΠΑ.

Στις 13 Μαρτίου, Τετάρτη, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας και η Γεωργία Λοΐζου εκπρόσωπος του Γραφείου Πολυτία Αρμός που ανέλαβε το σχεδιασμό του έργου παρουσίασαν τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους του έργου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ότι η περιοχή του Αγίου Ιωάννη είναι μια παραδοσιακή ενορία, με ιστορική και αρχαιολογική σπουδαιότητα αφού  ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη αποτέλεσε και την πρώτη Μητρόπολη Κιτίου.

Πρόσθεσε ότι «παρά την τεράστια σημασία της, η περιοχή παρουσιάζει σημεία εγκατάλειψης, οι δρόμοι της δεν πληρούν βασικούς κανόνες για την ασφάλεια του κοινού, καθώς και τη διευκόλυνση διακίνησης ΑμΕΑ και πεζών για αυτό κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη η αναβάθμισή της περιοχής, τόσο σε αισθητικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο".

Ο κ. Βύρας εξήγησε ότι το έργο της ανάπλασης της ενορίας Αγίου Ιωάννη "αφορά στη βελτίωση και ανακατασκευή των υφιστάμενων δρόμων, τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, την αναβάθμιση του συστήματος ομβρίων υδάτων, την αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφελείας, την υπογειοποίηση υπηρεσιών, την τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, την αναβάθμισή του φωτισμού, την οδική σήμανση και άλλα».

Παράλληλα, περιλαμβάνει την εκτεταμένη μονοδρόμηση δρόμων, την πεζοδρόμηση του άξονα Αγίου Ιωάννη – Μητρόπολης - Τεμένους και τη συνένωση δημόσιων πλατειών καθώς επίσης και την οργάνωση στάθμευσης.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε πως "μέχρι και σήμερα παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις λόγω εργασιών του Συμβουλίου Αποχετεύσεων  Λάρνακας καθώς και λόγω της οριοθέτησης του έργου».

Πρόσθεσε ότι κομβικό σημείο για την καθυστέρηση που παρατηρείται ήταν η απόρριψη του αρχικού πλάνου για ενσωμάτωση των εργασιών του ΣΑΛ στα κατασκευαστικά έργα ανάπλασής της περιοχής.

Επίσης, συνέχισε ο Δήμαρχος Λάρνακας, λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή, επιβαλλόταν να γίνει αρχαιολογική διερεύνηση κάτι που καθυστέρησε ακόμα περισσότερο την ομαλή υλοποίηση των εργασιών».

Η εκπρόσωπος του Γραφείου Πολυτία Αρμός, Γεωργία Λοΐζου, είπε ότι ο σχεδιασμός του έργου της ανάπλασης της ενορίας Αγίου Ιωάννη «θα αλλάξει την όψη της ενορίας και παράλληλα θα προωθήσει  την εναλλακτική κίνηση των πεζών, των ποδηλάτων και των ΑμΕΑ, καθιστώντας την περιοχή  πλήρως προσβάσιμη».

Πρόσθεσε ότι «η ανακατασκευή, η βελτίωση και η αναβάθμιση των δρόμων και της περιοχής, θα την αναγάγει σε σημείο αναφοράς, αυξάνοντας την κυκλοφοριακή ασφάλεια όλων ενώ θα ενισχυθεί το πράσινο, προβάλλοντας συνάμα τον αρχιτεκτονικό, τον πολεοδομικό, τον ιστορικό, τον κοινωνικό και τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής".

Τέλος, όπως σημείωσε η κ. Λοΐζου, «ο παραδοσιακός χαρακτήρας της περιοχής δεν θα αλλοιωθεί, αντιθέτως, θα αναβαθμιστεί, προκειμένου να αποτελέσει έναν χαρακτηριστικό πυρήνα της πόλης, κάτι που δεν ισχύει σήμερα παρά το ότι πρόκειται για ένα σημείο με θρησκευτικό και τουριστικό ενδιαφέρον".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού, στους 35 βαθμούς η θερμοκρασία-Ανεβαίνει ξανά ο υδράργυρος
To παρασκήνιο και ο ρόλος του Κωνσταντίνου Πετρίδη για τη διεξαγωγή του FIBA EuroBasket 2025 στην Κύπρο
Καταγγελίες για παρανομίες στα θαλάσσια σπορ που αποτελούν κίνδυνο θάνατο-Φωνάζουν οι επαγγελματίες
Εργοδότες δεν συμμορφώθηκαν με το νόμο για ορθοστασία-Ζητά ενημέρωση η Βουλή
Τιμήθηκαν οι ήρωες της Φιλιάς και του Μάσαρη-«Τραγικές ιστορίες αυτοθυσίας και αγάπης»
ΑΗΚ: Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την πρόκληση της πυρκαγιάς στον Φαρμακά
Δεύτερος θάνατος από θερμοπληξία στην Κύπρο-Άλλα 3 πρόσωπα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση
Στο Παρίσι ο ΥΠΑΜ για τα εγκαίνια κυπριακού περιπτέρου σε διεθνή αμυντική έκθεση
Καιρός για παραλία και βουτιές-Στους 39 βαθμούς η θερμοκρασία
Έτσι θα γλυτώσουμε το 50% στους λογαριασμούς από τα κλιματιστικά-Θερμοκρασία, ταχύτητα και καθάρισμα