Δέσμευση Βουλής να εργαστεί για πιο ίση κοινωνία με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας
18:28 - 14 Μαρτίου 2024
Η Βουλή θα εργαστεί εντατικά για μια κοινωνία πιο δίκαιη και πιο συμπεριληπτική, πιο ίση για όλες και όλους, τονίστηκε σε αναφορά στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως που ανέγνωσε ο Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας ο οποίος προήδρευε της Ολομέλειας.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας που τιμάται στις 8 Μαρτίου, σημειώθηκε ότι το φετινό σύνθημα «Επενδύστε στις γυναίκες: Επιταχύνετε την πρόοδο» εστιάζει στον πέμπτο στόχο βιώσιμης ανάπτυξης για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών έως το 2030.
«Οφείλουμε ως πολιτεία να προασπίσουμε την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών, να υποστηρίξουμε την ισότιμη εκπροσώπησή τους στις θέσεις ηγεσίας και στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στις επιχειρήσεις, καθώς και των κοριτσιών στους τομείς STEM. Να διασφαλίσουμε την πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών σε ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση, να προωθήσουμε την ισότητα στις απολαβές και να εργαστούμε για την κατάργηση των έμφυλων στερεότυπων», αναφέρθηκε.
Τονίστηκε επίσης ότι σήμερα, παρ’ όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον αγώνα των γυναικών για ισότητα, οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών και ακόμη λιγότερο στους τομείς αιχμής, ενώ σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat το μέσο μισθολογικό χάσμα στην ΕΕ ανέρχεται σε 12,7%, ενώ για την Κύπρο υπολογίζεται σε 9,7%. Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί με την κατάταξή στην 21η θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων 2023, από την 22η που κατείχε η Κύπρος το 2022.
Αναφέρθηκε ακόμα ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί δράσεις γύρω από την ισότητα των φύλων. Τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών με θέμα «Ο ρόλος των γυναικών στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια: Από τη θεωρία στην πράξη».
«Όπως αναδείχτηκε από τη συζήτηση, ένα από τα φλέγοντα προβλήματα είναι η θυματοποίηση γυναικών και κοριτσιών στη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, οι οποίες δυστυχώς εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα. Στη συζήτηση τονίστηκαν ιδιαίτερα οι βαρβαρότητες που διαπράχθηκαν στην Κύπρο το 1974 και οι οποίες παραμένουν ανοιχτή πληγή για μισό αιώνα. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη εφαρμογής του Ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για πλήρη συμμετοχή των γυναικών στην πρόληψη και την επίλυση των συγκρούσεων, στην οικοδόμηση της ειρήνης και στην αποκατάσταση», αναφέρθηκε.
Σημειώθηκε επίσης ότι αποτέλεσμα της ζύμωσης αυτής είναι το ψήφισμα που προωθείται στην ολομέλεια, με το οποίο μεταξύ άλλων απευθύνεται έκκληση στην κυβέρνηση να ενισχύσει την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις κρατικές πολιτικές και βεβαίως και στον κρατικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, τονίστηκε ότι οι γυναίκες, παρά το γεγονός ότι με αιματηρούς πολλές φορές αγώνες, έχουν κατακτήσει ορισμένα αυτονόητα δικαιώματα, «έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, μέχρι να μπορούμε να μιλάμε για μια κοινωνία ισότητας των φύλων».
Οι ίσες ευκαιρίες, τονίστηκε, αφορούν όλους, αφού μόνο τότε θα μιλάμε για σύγχρονο, ευνομούμενο κράτος.
Πηγή: ΚΥΠΕ