Πήρε σκυτάλη ο ΔΗΣΥ στις επαφές με Ολγκίν-Ζήτησε επανέναρξη συνομιλιών από το σημείο που έμειναν

Με την πρόεδρο και αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ συναντήθηκε η απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα με τις πολιτικές δυνάμεις, καταγράφοντας τις θέσεις τους. Η κ. Δημητρίου τόνισε πως η μοναδική εφικτή οδός είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά, στο πλαίσιο των παραμέτρων του πλαισίου Γκουτέρες.

«Στην εποικοδομητική συνάντηση, που είχαμε με την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ εκφράσαμε καταρχάς την ικανοποίησή μας για τον διορισμό της.

Ανταλλάξαμε απόψεις για την παρούσα φάση του κυπριακού και για την αποστολή της, και είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τη διαχρονική μας θέση για συνέχιση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης, η οποία θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα διασφαλίζει το μέλλον και την ευημερία όλων των Κυπρίων. Πάντοτε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Φυσικά μιλάμε για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Τονίσαμε ότι η συνέχιση του υφιστάμενου στάτους κβο είναι επικίνδυνη και δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, όπως, φυσικά, ούτε και οι απαράδεκτες θέσεις περί λύσης δύο κρατών», πρόσθεσε.

Ανέφερε, περαιτέρω, πως «εξηγήσαμε στην κυρία Ολγκίν ότι η μοναδική εφικτή οδός είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων απ’ το σημείο που αυτές σταμάτησαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση των παραμέτρων του Πλαισίου Γκουτέρες και όλων των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών».

Παράλληλα, δήλωσε, «αναπτύξαμε στην κυρία Ολγκίν τις θέσεις μας για το πώς μπορούμε και εμείς ως Ελληνοκυπριακή πλευρά αλλά και η διεθνής κοινότητα, να συμβάλουμε στη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση μιας ουσιαστικής προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού».

«Τέλος, είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που ως Δημοκρατικός Συναγερμός αναλαμβάνουμε προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και φορείς της κοινωνίας, τόσο εντός της Ελληνοκυπριακής όσο και εντός της Τουρκοκυπριακής κοινότητας», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Συνεχίζεται κανονικά το σχέδιο Αμάλθεια-«Στόχος να δοθεί βοήθεια σε 500χιλιάδες αμάχους»
Βασιλείου: Τα πρώτα αποτελέσματα εκλογών στις 19:30 της Κυριακής
Ο ΕΟΑ Λευκωσίας εξηγεί στους πολίτες με ενημερωτικό φιλμάκι πως η ζωή τους θα καταστεί πιο εύκολη
Το deja vu του 2019, ο καλπασμός του ΕΛΑΜ και η παρακμή των παραδοσιακών κομμάτων
Οι τρεις μάχες των Ευρωεκλογών, η θολή εικόνα και η μη τυπική εκλογική συμπεριφορά
Στο “Schuman Security and Defence Forum 2024” συμμετείχε ο Υπουργός Άμυνας
Αισιόδοξος ο Στεφάνου για τις εκλογές-«Οι κάλπες θα αναδείξουν το ΑΚΕΛ ισχυρό και δυνατό»
Σε ανασύσταση της λειτουργίας της Διπλωματικής Ακαδημίας προέβη το ΥΠΕΞ
Μερικώς τερματισμός των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων στα κατεχόμενα
Νέα ερωτηματικά για τον πληθυσμό στα κατεχόμενα-Κάνουν λόγο μέχρι και για δύο εκατομμύρια