Μεγάλη απαισιοδοξία Κυπρίων για το μέλλον της χώρας-Έξι στους δέκα γνωρίζουν για τις επερχόμενες Εκλογές
13:25 - 14 Μαρτίου 2024
Την απαισιοδοξία των Κυπρίων για το μέλλον της Κύπρου με βάση τις διεθνείς εξελίξεις δείχνει έρευνα που διεξήγαγε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Αγοράς Κύπρου (ΣΕΔΕΑΚ) με θέμα «Απόψεις και γνώσεις κοινού κατά την προεκλογική περίοδο 2024». Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, στη Δημοσιογραφική Εστία, στη Λευκωσία. Την παρουσίαση έκανε η Πρόεδρος του ΣΕΔΕΑΚ, Ελένη Μαραγκού.
Μεγάλη απαισιοδοξία Κυπρίων για το μέλλον της Κύπρου
Σε ό,τι αφορά την αισιοδοξία των Κυπρίων για το μέλλον της Κύπρου βλέποντας τις διεθνείς εξελίξεις, το 55% των ερωτηθέντων δηλώνουν απαισιόδοξοι, με τον μέσο βαθμό αισιοδοξίας να κυμαίνεται στο 2,34, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο του 2,5, βάσει πενταβάθμιας κλίμακας όπου το 1 σημαίνει «καθόλου αισιόδοξος/η» και το 5 «πάρα πολύ αισιόδοξος/η».
Σημειώνεται ότι οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών είναι η πιο αισιόδοξη ηλικιακή κατηγορία (2,58), ενώ η πιο απαισιόδοξη είναι τα άτομα ηλικίας 55-64 ετών (2,11). Οι άνδρες είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξοι από τις γυναίκες (μέσος βαθμός 2,37 και 2,32 αντιστοίχως). Η Πάφος είναι η πιο αισιόδοξη επαρχία με μέσο βαθμό 2,52, ενώ η Αμμόχωστος η πιο απαισιόδοξη με μέσο βαθμό 2,22.
Μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για τις προεδρικές εκλογές
Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των Κυπρίων για τις διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις που διεξάγονται, διαπιστώθηκε ότι οι Κύπριοι επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις προεδρικές εκλογές, με τον μέσο βαθμό αισιοδοξίας να ανέρχεται στο 3,74, βάσει πενταβάθμιας κλίμακας όπου το 1 σημαίνει ότι οι Κύπριοι δεν ενδιαφέρονται καθόλου και το 5 ότι ενδιαφέρονται πάρα πολύ. Ακολουθούν οι βουλευτικές (3,43), οι δημοτικές (3,34) και οι Ευρωεκλογές (3,08).
Αμετάβλητο το διαχρονικό ενδιαφέρον για τις εκλογές
Απαντώντας σε ερώτημα για το διαχρονικό ενδιαφέρον του για τις εκλογές, το 47% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το ενδιαφέρον του για τις εκλογές έχει παραμείνει το ίδιο. Από την άλλη, το 34% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το ενδιαφέρον του έχει μειωθεί, σε αντίθεση με το 19% που δήλωσε ότι το ενδιαφέρον του έχει αυξηθεί. Επισημαίνεται ότι αυτά τα ποσοστά είναι ίδια και για τα δύο φύλα.
Οι μισοί γνωρίζουν πότε είναι οι επόμενες εκλογές
Στο ερώτημα αν γνωρίζει πότε είναι οι επόμενες εκλογές, το 50% των ερωτηθέντων έδωσε καταφατική απάντηση, αναφέροντας ότι αυτές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2024. Το 10% είπε ότι θα διεξαχθούν το 2024, το 13% έδωσε άλλη απάντηση ενώ το 28% ανέφερε ότι δεν γνωρίζει.
Σημειώνεται ότι οι άνδρες έδωσαν περισσότερες καταφατικές απαντήσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες (63% και 55% αντιστοίχως). Ακόμη, τα άτομα ηλικίας 55-64 ετών έδωσαν τις περισσότερες καταφατικές απαντήσεις (66%) ενώ τα άτομα ηλικίας 18-24 έδωσαν τις λιγότερες (23%).
Έξι στους 10 ξέρουν τι εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο 2024
Στο ερώτημα αν γνωρίζει τι εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο του 2024, το 66% απάντησε «δημοτικές εκλογές», το 60% «Ευρωεκλογές», το 20% «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ», το 19% «εκλογές περιφερειάρχη» και το 12% «εκλογές σχολικών εφοριών».
Θετική η πρόθεση ψήφου για τις επόμενες 5 εκλογικές αναμετρήσεις
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου για τις επόμενες πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησε ότι σίγουρα θα ψηφίσει ανήλθε σε 49% για τις Ευρωεκλογές, σε 55% για την εκλογή δημάρχου, σε 50% για την εκλογή δημοτικού συμβουλίου, σε 43% για την εκλογή περιφερειάρχη και σε 32% για την εκλογή σχολικών εφοριών.
Οι μεγαλύτεροι είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν
Από την ανάλυση των ποσοστών της πρόθεσης ψήφου στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, προκύπτει ότι αυτά αυξάνονται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό για τις Ευρωεκλογές, για την εκλογή περιφερειάρχη και για την εκλογή σχολικών εφοριών συναντάται στην ηλικιακή ομάδα 55-64 (ποσοστά 59%, 57% και 39% αντιστοίχως), ενώ για την εκλογή δημάρχου και για την εκλογή δημοτικού συμβουλίου το μεγαλύτερο ποσοστό συναντάται στην ηλικιακή ομάδα 65+ (ποσοστά 63% και 57% αντιστοίχως).
Καμία διαφορά στην απόφαση ψήφου από τη διεξαγωγή ταυτόχρονων εκλογών
Στο ερώτημα αν η απόφασή τους για προσέλευση στις κάλπες επηρεάζεται θετικά ή αρνητικά από τη διεξαγωγή πολλών εκλογών την ίδια ημέρα, το 39% των ερωτηθέντων απάντησε ότι επηρεάζεται θετικά, το 17% είπε ότι επηρεάζεται αρνητικά, ενώ το 42% είπε ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά.
Καθήκον για τους Κυπρίους η ψήφος στις εκλογές
Ως προς τον βαθμό συμφωνίας των ερωτηθέντων με δηλώσεις που σχετίζονται με τις εκλογικές αναμετρήσεις, το 89% ανέφερε ότι συμφωνεί με την πρόταση ότι είναι καθήκον τους ως πολιτών να ψηφίζουν στις εκλογές, το 82% συμφωνεί με την πρόταση ότι με την ψήφο τους δίνουν την ευκαιρία να εκλεγούν τα κατάλληλα άτομα, ενώ το 54% συμφωνεί με την πρόταση ότι η διενέργεια πολλαπλών εκλογών την ίδια μέρα προσελκύει περισσότερους ψηφοφόρους στις κάλπες.
Στον αντίποδα, το 67% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι διαφωνεί με την πρόταση ότι ψηφίζουν για να υποστηρίξουν το κόμμα τους, το 70% διαφωνεί με την πρόταση ότι ψηφίζουν για να υποστηρίξουν τους γνωστούς τους, ενώ το 72% διαφωνεί με την πρόταση ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι εκλογές και ότι δεν αλλάζει τίποτα.
Η ταυτότητα της έρευνας
Για την έρευνα εργάστηκαν 7 εταιρείες δημοσκοπήσεων που είναι μέλη του ΣΕΔΕΑΚ. Η έρευνα διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2024. Η κάλυψη ήταν παγκύπρια (σε αστικές και αγροτικές περιοχές) και περιλάμβανε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, άνδρες και γυναίκες. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από 792 συνεντεύξεις, και η επιλογή έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία.
Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα έχουν σταθμιστεί με την ηλικία και το φύλο για να είναι αντιπροσωπευτικά της πραγματικής δομής του πληθυσμού. Οι άνδρες αποτελούσαν το 48% του ερευνητικού δείγματος, ενώ οι γυναίκες το 52%.
Πηγή: ΚΥΠΕ