ΥΠΑΝ: Eλάχιστο φόρο τιμής αποτελούν οι εκδηλώσεις των Ευαγορείων

Eλάχιστο φόρο τιμής αποτελούν οι εκδηλώσεις των Ευαγορείων ανέφερε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε χαιρετισμό κατά την ολοκλήρωση το βράδυ της Τετάρτης των «Ευαγορείων» που οργανώνει κάθε χρόνο ο πολιτιστικός σύλλογος Ευαγόρας Παλληκαρίδης.

Οι φετινές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν στην αίθουσα της ΣΕΚ όπου ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Ευαγόρας Παλληκαρίδης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού Κύπρου οργάνωσαν  εκδήλωση με θέμα «Ημέρα ήρωα μαθητή». Το θέμα  ανάπτυξε  η φιλόλογος- συγγραφέας Αγνή Χαραλάμπους.  

Σε χαιρετισμό της που ανέγνωσε ο Α' Λειτουργός Μέσης Εκπαίδευσης Πάφου Γιώργος Κουτσίδης, η κ. Μιχαηλίδου  ανέφερε πως η εκδήλωση του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευαγόρας Παλληκαρίδης Πάφου, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής απέναντι στον κατ’ εξοχήν αγώνα της κυπριακής νεότητας ενάντια στη Βρετανική αποικιοκρατία.

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ, που άρχισε την 1η Απριλίου 1955, με σκοπό την πραγματοποίηση του ονείρου του Ελληνισμού της Κύπρου για απελευθέρωση και Ένωση με την Ελλάδα, αγκαλιάστηκε αμέσως από όλο τον λαό, ανέφερε.

Το σθένος και η αποφασιστικότητα που χαρακτήριζε τα νιάτα, και ειδικά τους μαθητές, ήταν απαράμιλλα, είπε, προσθέτοντας πως με απόλυτη μυστικότητα και αψηφώντας τους κινδύνους, πραγματοποιούσαν τις επικίνδυνες αποστολές που τους ανετίθεντο: διένειμαν φυλλάδια, εξασφάλιζαν πληροφορίες, παρακολουθούσαν υπόπτους, μετέφεραν όπλα, διενεργούσαν επιθέσεις, ετοίμαζαν εκρηκτικά.

Και, όταν οι κατακτητές επέβαλλαν το κλείσιμο των σχολείων τους, συνέχισε, «οργάνωναν διαδηλώσεις, συγκρούονταν με τους αστυνομικούς των κατακτητών και άνοιγαν τα κρυφά σχολειά, για να μην υστερήσουν στη μόρφωση και να μην πάψουν να αντλούν μαθήματα ελευθερίας και ελληνικής αρετής από τους δασκάλους τους».

Μνημονεύουμε τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, μνημονεύουμε τον Πετράκη Γιάλλουρο, τον Ηλία Παπακυριακού, τον Αριστείδη Χαραλάμπους, τον Λουκά Λουκά, τον Γιασουμή Χατζηθεοδοσίου, τον Ανδρέα Παρασκευά και τους άλλους μαθητές μας, που από νωρίς στη ζωή τους έκαναν τις επιλογές τους και πέρασαν με αυτές στη χορεία των αθανάτων, συμπλήρωσε η Υπουργός Παιδείας.

Σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως η νεολαία μας, με το φυσικό δυναμισμό της και τον ανόθευτο ενθουσιασμό της, τάχθηκε εμπροσθοφυλακή και πρωτοπόρος των αγώνων για λευτεριά της πατρίδας μας και άφησε το δική της ανεξίτηλη σφραγίδα στην ιστορία της Κύπρου, αλλά και του Έθνους ευρύτερα. 

Ιδιαίτερα στον μεγαλειώδη εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, ο ρόλος και η συνεισφορά της υπήρξε καθοριστικός συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε επίσης πως με  διαχρονικό σύμβολο θυσίας και αυταπάρνησης τον ήρωα μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη και μαζί με αυτόν όλα εκείνα τα αμούστακα αγόρια και τα άγουρα κορίτσια που αψήφησαν τον Άγγλο κατακτητή και αγωνίστηκαν για τα ιδανικά του Έθνους, έχουμε τελικά, όπως είπε, το κράτος που σήμερα απολαμβάνουμε, έστω και αν η μισή μας πατρίδα τελεί ακόμη υπό κατοχή..

Την εκδήλωση χαιρέτισαν και εκπρόσωποι των διοργανωτών. 

Τα μεσάνυκτα, ώρα απαγχονισμού του ήρωα, συγγενείς, φίλοι, συναγωνιστές , συμμαθητές και εκτιμητές της θυσίας του κατέθεσαν λουλούδια στον ανδριάντα του ήρωα.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού
Στο Κάιρο ο επικεφαλής της CIA, εντείνονται οι πιέσεις για εκεχειρία στη Γάζα
Νέος σάλος με την πιθανή αντιπρόεδρο του Τραμπ-Δηλώνει πως έχει συναντήσει τον… Κιμ Γιονγκ Ουν
Μάχη για τη συνέχιση των ταυρομαχιών στην Ισπανία-Η κυβέρνηση τάσσεται κατά και η αντιπολίτευση αντιδρά
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat